Size Özel Reklam

Alman Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Maaşları

Alman Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Maaşları

Alman Dili ve Edebiyatı bölümü, birçok önemli üniversitemizde okutulan ve en çok rağbet gören bölümlerden bir tanesidir. Bölüm mezunlarının öğretmen olma imkanına sahip olması, bölümü daha cazip hale getirmektedir. Bilindiği gibi Türklerin en çok yaşadığı ve ilişkilerimizin en yoğun olduğu ülkelerden bir tanesi de Almanya'dır. Belki de bu nedenledir ki Almanca, ülkemizde yıllardır öğretilmekte ve okullarda ikinci yabancı dil kapsamında eğitimi verilmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu ayrıntılı yazıda Alman dili ve Edebiyatı iş olanakları, maaşları, atamaları hakkında yararlı bilgiler sunduk. Yazının sizi tatmin etmediğini düşünürseniz, aklınızdaki soruları çekinmeden sorabilirsiniz.


Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

MEB'e bağlı okullarda ve özel okullarda çalışacak Almanca öğretmenleri yetiştirmek, Almancayı çok iyi seviyede yazıp konuşacak vatandaşlar yetiştirmek amacı ile kurulmuş 4 yıllık bir üniversite programıdır. Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Mezunlara Almanca Öğretmeni unvanı verilmektedir. ancak başka bir alanda filolog olarak çalışmaları da mümkündür.


Alman Dili ve Edebiyatı Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alır - Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Alman Dili Ve Edebiyatı Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Alman Dili Ve Edebiyatı bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve üçüncü oturumu TYT(temel yeterlilik testi) YDT(yabancı dil testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve YDT puan türüne sahip olarak Alman Dili Ve Edebiyatı bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 3. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 3. Oturum YDT sınavıdır. Kısacası Alman Dili Ve Edebiyatı Tercih Edecek Adaylar TYT ve YDT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Alman Dili Ve Edebiyatı 4 yıllık bir bölümdür.

Alman Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Nelerdir?

Bölüm mezunlarının ekserisi pedagojik formasyon alarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara almanca öğretmeni olarak atanmaktadır. Ancak bölümün yegane çalışma alanı öğretmenlik değildir. Mezunlar Dışişleri Bakanlığında, konsolosluklarda, büyükelçiliklerde, tercüme bürolarında veya turizm firmalarında çalışma olanağına sahiptir. Alman Dili ve Edebiyatı mezunları iş olanakları şunlardır:

- Devlet okullarında öğretmenlik yapabilirler.
- Özel okullarda öğretmenlik yapabilirler.
- Serbest turist rehberi olarak çalışabilirler.
- Bir turizm firmasında tercüman olarak çalışabilirler.
- Tercüme bürolarında görev alabilirler.
- Konsolosluklarda, büyükelçiliklerde tercüman statüsünde görev alabilirler.
- Lisans mezunu olarak polisliğe başvurabilirler.
- Askerde kalarak görevlerine subay olarak devam etme şansına sahiptirler.
- Almanca web siteleri açarak kendi evlerinde serbest zamanlı çalışıp kazanç elde edebilirler. (Bu madde ile ilgili sorularınıza cevap verilir, yorumda sorabilirsiniz)


Alman Dili ve Edebiyatı Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Yukarıda da anlattığımız gibi bu bölümden mezun olup öğretmen olabilmeniz için her şeyden önce pedagojik formasyon almanız gerekmektedir. Bu eğitimi ve belgesini aldıktan sonra KPSS'ye girersiniz, ardından mülakata alınırsınız, ikisi dikkate alınıp puanınız hesaplanır ve atanmaya yeterliyse atanırsınız.

Alman Dili ve Edebiyatı Maaşları Ne Kadar?

Bu bölümü bitiren birinin öğretmen olduğunu ve yeni atandığını farz edelim. göreve başladığı takdirde alacağı taban maaş 2850 lira civarında olacaktır. Evliyse ve eşi çalışmıyorsa 200 lira daha maaşa eklenebilir. 1 çocuk da varsa maaşa 50 lira daha eklenebilir. Dil tazminatından da 100 lira fazla alması mümkündür. Tüm bunlar ek ders olmadan aldığı maaştır. Bir Almanca öğretmeni aylık 750 lira civarında ek ders alma şansına sahip olabilir. Yuvarlarsak alacağı maaşın toplamda 3500-4000 lira civarında olduğunu söyleyebiliriz.

4 yorum

  1. Unknown
    web sitesi hakkında fikirlerinizi almak isterim
    • Unknown
      Formasyon kalkmış sanırım bu bölümden mezun olanlar yinede öğretmen olarak atanabilirler mi?
  2. Unknown
    mail adresinizi verirseniz web sitesi hakkında fikirleriniz almak isterim
  3. Adsız
    Alman dili ve edebiyatı okuyup yüksek lisansı uluslararası ilişkilerden bitirip konsolosluklarda çalışabilme imkânım varmıdır?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.