Size Özel Reklam

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Maaşları İş Olanakları

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Maaşları İş Olanakları

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okuyarak öğretmen olmanız mümkün; ancak bunun için yapılması gereken bazı hususlar var. Bu yazıda, tercihlerine Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünü de eklemek isteyenler için faydalı olacak bilgileri sunmaya çalıştık.

Bilindiği gibi birçok ülkenin olduğu gibi, ülkemizin de en çok irtibat ve ilişki içinde olduğu devletlerden bir tanesi ABD'dir. Bu devlet ile olan ilişkilerin elzem olması, üniversitelerde böyle bir bölümün açılmasına da vesile olmuştur. Bu kültürü daha yakından tanımak, gerektiğinde Amerika'ya giderek çeşitli araştırmalar yapmak, konsolosluklarda, büyük elçiliklerde görev almak veya devlet okullarında İngilizce öğretmeni olmak için okuduğumuz bu bölüm iş olanakları bakımından orta seviyede bir bölümdür.

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Nedir?

Türkiye'de birçok devlet üniversitesi ile özel üniversitede okutulan, amacı İngilizce öğretmenleri veya Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ile ilgili araştırmacılar yetiştirmek olan 4 yıllık bir lisans programıdır. Hazırlık sınıfı da okunduğu takdirde bölümün eğitim süresi 5 yıldır.

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü Puan Türü - Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve üçüncü oturumu TYT(temel yeterlilik testi) YDT(yabancı dil testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve YDT puan türüne sahip olarak Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 3. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 3. Oturum YDT sınavıdır. Kısacası Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı Tercih Edecek Adaylar TYT ve YDT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı 4 yıllık bir bölümdür.

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Evet, zaten mezunların ekserisi öğretmen olma gayesi ile bölümü tercih etmektedir. Ancak öğretmen olmak için bölümü bitirmiş olmak yetmez. Öğretmen olmanın en önemli şartlarından bir tanesi de pedagojik formasyon almış olmaktır. Eğitim Fakültelerinde formasyon eğitim süresince verilmektedir. Ancak Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerde, öğrenciler mezun olduktan sonra herhangi bir üniversiteden pedagojik formasyon belgesi alabiliyorlar.

Bu kavramı ilk defa duyanlar için küçük bir açıklama yapmak yerinde olacaktır? Pedagojik formasyon nedir? Pedagojik formasyon, öğretmenlik derslerini aldığınıza dair size verilen belgedir. Örneğin eğitim fakültelerinde her dönem ''Gelişim Psikolojisi'', ''Ölçme ve Değerlendirme'', ''Sınıf Yönetimi'' vb. dersler okutulur. Eğitim fakültelerinde okumayanlar ise eğitimlerini tamamladıktan sonra 1 dönem boyunca formasyon eğitimi alarak bu belgeyi hak kazanma şansına sahiptirler. Konu ile ilgili sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı İş İmkanları - Çalışma Alanları

Bölümün iş bulma imkanı okullarla yani öğretmenlikle sınırlı değildir. Zaten her mezunun formasyon alması da mümkün değildir. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar sorusuna şu iş olanaklarını sıralayabiliriz.
  • Formasyon alıp KPSS ve mülakatlardan başarılı olduktan sonra devlet okullarında İngilizce öğretmenliği yapabilirler.
  • Özel okullarda veya dil kurslarında İngilizce öğretmeni olarak çalışabilirler.
  • TRT, Dışişleri Bakanlığı ve benzeri kurumlarda görv alabilirler.
  • Turizm acentelerinde turist rehberi olarak çalışabilirler.
  • İngilizce web siteleri açarak evden para kazanma olanağına sahip olabilirler.
  • Büyükelçiliklerde veya konsolosluklarda görev alabilirler.
  • Tercüme bürolarında tercüman veya çevirmen olarak çalışabilirler.

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Maaşları Ne Kadar?

Bir MEB okuluna İngilizce öğretmeni olarak atananların alacağı en düşük maaş 3000-4000 Türk Lirasıdır. Bu taban maaşın haricinde, haftada fazladan okuttukları ders saati kadar ek ders ücreti de alırlar. İngilizce öğretmenleri 3000 lira maaş almak için haftada 15 saat derse girmek zorundadır. 15'ten sonraki her ders için yaklaşık 11-12 Tl ücret alırlar. Ancak ekstradan girecekleri ek ders sayısı 15'i geçemez.

Full çalışan bir öğretmenin 15 ek ders aldığını düşünürsek şu hesabı yapabiliriz. 15x12=180 TL. Bir ay 4 hafta sayıldığında, alınacak ek ders ücreti 720 lira civarında olur. Gördüğünüz gibi full çalışan bir İngilizce Öğretmen yaklaşık 3700-3750 lira civarında maaş alabilmektedir.

Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Okumak Mantıklı mı, Bu bölüm Tercih Edilir mi?

Şahsen ben olsam, sırf İngilizceyi öğrenmek için bile olsa bölümü kaçırmazdım. Unutmayın, yabancı diller karın doyurur, hele de bu dil İngilizce oldu mu tadından yenmez. İnanın dil bilenlerin yapabileceği o kadar çok iş var ki... En basiti İngilizce bir site veya bir Youtube kanalı açıp birkaç ay emek verdiğinizde bile iyi kazançlar elde etmeye başlarsınız. Ayrıntıları çekinmeden sorabilirsiniz.

1 yorum

  1. Adsız
    Merhaba, bilgileriniz icin tesekkurler fakat her mezunun formasyon almasının mümkün olmadıģını söylemissiniz, bu bolumde formasyon alimi icin herhangi bir kosul mu var?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.