Size Özel Reklam

Ekonometri Bölümü Ne İş Yapar Maaşları Ne Kadar?

Ekonometri Bölümü Ne İş Yapar Maaşları Ne Kadar?

Ekonomi alanı ile ilgili bölümlerde okumak isteyen üniversite adaylarının tercih edebileceği onlarca bölüm var. Bu bölümlerin bir kısmı önlisans düzeyinde iken, ekserisi lisans düzeyindedir. Lisans düzeyindeki ekonomi bölümlerinden bir tanesi de Ekonometri bölümüdür. Devlet kurumlarına atanması çok da kolay olmayan Ekonometri bölümünü tüm yönleri ile ele aldık.

Ekonometri Bölümü Nedir, Neyi Amaçlar?

Ekonometri Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Ekonometri bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Ekonometri bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Ekonometri Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Ekonometri 4 yıllık bir bölümdür.

Ekonometri Bölümünde Hangi Dersler Okutulur?

Ekonometrinin başlıca ilgi alanları istatistik ve matematiktir. İstatistik ve matematik derslerinin yanı sıra, iktisat ile ilgili her türlü ders, yöneylem ve bilgisayar alanı ile ilgili dersler ağırlıklı olarak okutulmaktadır. Ayrıca bölüm öğrencileri Atatürkçülük ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil ve Türk Dili gibi temel dersleri de görmektedir.

Ekonometri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli, Kimler Etmemelidir?

Ekonometri bölümü sayısal ağırlıklı bir derstir. Uzmanlık derecesinde matematik ve istatistik bilgileri verildiği için bu bölümü sayısal çıkışlı öğrencilerin tercih etmesi, sözel öğrencilerinin ise mümkün mertebe bölümden uzak durması yerinde olacaktır. Bölümü okuyan öğrenciler, derslerin zor olduğunu ifade etmektedir.

Ekonometri Mezunları Ne İş Yapar, Nerede Çalışır? 

Ekonometri bölümü mezunları Kalkınma Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hazine Müsteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı, tüm bankaların ve bakanlıkların araştırma birimleri, sigorta ve araştırma şirketlerinde çalışabilecekleri gibi bunlara ek olarak iktisatçıların görev alabileceği her iş sektöründe iş bulma imkanına sahiptirler. Dileyen ve gerekli şartları yerine getiren mezunlar üniversitede öğretim görevlisi olma olanağına da sahiptir.

Ekonometri Bölümü Maaşları - Ekonometrist Maaşları

Herhangi bir kamu kurumunda ekonometrist olarak görev yapanlar 3500-4500 lira dolaylarında maaş alırlar. Özelde çalışan Ekonometrist maaşı zor olsa da, iyi bir yerde çalışanların daha yüksek maaşlar alması da mümkündür.

Ekonometri Bölümü KPSS Atamaları

Ekonometri mezunları bundan birkaç sene öncesinde 70'li puanlarla da atanabilmişken, son yıllarda Ekonometri KPSS taban puanları bir hayli yükselmiştir.  atamalarında 84-85 puanlarla da atanılmış, daha düşük puana sahip olanlar ise boşta kalmıştır.

Ekonometri Nasıl Bir Bölüm?

Gönül ister ki bu yazıyı okuyan ekonometristler veya bölüm öğrencileri bölüm ile ilgili yorumlarını bizlerle paylaşsınlar. Bizlerin yapacağı yorumlar ise daha çok KPSS atamaları ile ilgili olacaktır; zira günümüzde en mühim meselelerden bir tanesi de devlet kurumuna atanmaktır. Ekonometri mezunu olup da devlet kurumlarına atanmak için en az 85 puan alma zorunluluğu maalesef bölümün cazibesini silmiştir. Ama gelecekte ne olacağı, ne kadar alım yapılacağı da bilinmediği için bölümü tamamen karalamak olmaz.

4 yorum

  1. Adsız
    Bu bölüm okunulacak bir bölüm degil arkadaşlar dersleri aşırı zor ben sayısal cikisliyim ama o kadar zorlanıyorum ki özellikle istatistik dersi aşırı zor zorluğunu geçtim 4 sene boyunca okuyacaksın üstüne atanamayacaksin gidip ozel bı yerde lise mezunlarının iki yıllık okuyanların yaptığı işle aynı şeyi yapicaksin. Ekonometrist olma hayalleriyle başlayan yolculuk muhasebecilikle son buluyor. Mümkün olduğunca uzak durun
  2. Adsız
    Ekonometri 3. sınıf öğrencisiyim, fakat aşırı zor bir bölüm değil, kesinlikle katılmıyorum, orta kolaylıkta diyebileceğim bir bölüm, derslere düzenli gelinip notlar tam olursa gayet de tadından yenmez :))
  3. Unknown
    Bende ekonosimiksttist olcam
  4. Unknown
    Ekonometri yeni mezunum. Bölüm açıklamasına bakılınca matematik, iktisat, istatistik deniliyor ama işe gelince ekonometri bitirenler kaymakamlık sınavına bile giremiyor. Sıradan bir iktisat okumak ekonometri okumaktan daha aydınlık. Yazıklar olsun
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.