Size Özel Reklam

İktisat Bölümü İş Olanakları ve Maaşları

İktisat Bölümü İş Olanakları ve Maaşları

Değerli universiterehberi.org okuyucuları, gerek okutulduğu üniversite sayısıyla gerekse de istihdam olanaklarının genişliği ile ülkemizdeki en yaygın lisans bölümlerinden bir tanesi olan İktisat bölümünü sizler için bütün yönleri ile ele aldık. İktisat bölümü ile ilgili ele aldığımız bu tanıtım yazısında güncel bilgiler dikkate alınmış ve en güncel bilgiler derlenmeye çalışılmıştır.

Dilerseniz lafı çok uzatmadan İktisat bölümünü yakından tanıyalım. Bu arada, bölüm ile ilgili sormak istediğiniz her şeyi, yazımızın altında bulunan yorum bölümü aracılığı ile sorabilirsiniz. Hepinize şimdiden başarılar diler, verdiğiniz emeklerin karşılığını almanızı dileriz.

İktisat Bölümü Nedir?

İktisat bölümü, devlet bankaları ile özel bankalarda, finans kuruluşlarında, sigorta şirketlerinde, işletmelerde, kısacası aklınıza gelebilecek her türlü iktisadi kurum ve kuruluşta çalışabilecek uzman ve deneyimli elemanlar yetiştirmeyi gaye edinen 4 yıllık bir lisans programıdır.

İktisat Bölümü İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Makine Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Makine Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Makine Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Makine Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Makine Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

TYT Nedir?

TYT, bütün üniversite adaylarının girmek zorunda olduğu bir nevi baraj sınavıdır. 2 yıllık bütün bölümlere TYT sınavları ile girilir. Sadece AYT sınavı puanı ile 4 yıllık bölümlere giriş yapılmaktadır. Ancah hangi bölümü tercih edecek olursanız olun TYT'ye mutlaka girmek zorundasınız. Çünkü dediğimiz gibi bu sınav bir baraj sınavıdır. TYT sınavdan en az 150 puan alamayanlar 2 yıllık bölümleri, AYT sınavından en az 180 puan alamayanlar ise 4 yıllık bölümleri tercih edemez.

AYT Nedir?

AYT, 4 yıllık üniversite bölümlerinin öğrenci alımında dikkate aldığı puan türlerinin hesaplanması için girilen ve 2 farklı oturumunda yapılan sınavdır. Örneğin 4 yıllık bölümlerini tercih edecek olanlar YKS’nin birinci ve ikinci oturumları TYT ve AYT sınavına girerler. Her oturumda farklı testler sorulmaktadır

İktisat Bölümü Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alır?

İktisat bölümü 4 yıllık bölümlerinden bir tanesidir. dolayısı ile öğrenci alımında Yukarıda da anlattığımız gibi İktisat bölümü için YKS’nin birinci ve ikinci oturumları TYT ve AYT sınavlarına girilmeli ve 180 üzeri puan alınmalıdır.

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

İktisat mezunları ''İktisatçı'' unvanını alırlar. Gerek kamu sektöründe gerekse de özel sektörde çalışabilecekleri çok sayıda iş alanı mevcuttur. Bankalar, finans kuruluşları, iktisadi teşebbüsler, şirketler, sigorta şirketleri, sermaye piyasaları kuruluşları, ulusal ve uluslararası piyasalar, açıkçası ekonomi ve iktisat ile ilgili ilgisi olan tüm işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Bu nedenle iş bulma imkanı kolaydır. Dilerseniz daha anlaşılır olması için İktisat mezunlarının ne iş yaptığını, nerelerde çalıştığını alt başlıklar halinde görelim

İktisat Mezunları Hangi Devlet Kurumlarında Çalışabilir?

İktisat mezunu aşağıda yer alan devlet kurum ve kuruluşlarında çalışma imkanına sahiptir.

-Devlet Bankaları (Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank)
-Hazine Müsteşarlığı
-Dış Ticaret Müsteşarlığı
-Devlet Planlama Teşkilatı
-Türkiye İstatistik Kurumu
-Maliye Bakanlığı
-Sermaye Piyasası
-Rekabet Kurumu
-Merkez Bankası
-Devlet Üniversiteleri
-Defterdarlıklar
-Mal Müdürlükleri vb.

İktisat Mezunlarının Çalışabileceği Özel Sektör Alanları

ÜSt başlıkta listelediğimiz kurum ve kuruluşlar KPSS ile girilen ve memur statüsünde çalışılan kurum ve kuruluşlardır. İktisat bölümü iş imkanları yukarıdakilerle sınırlı değildir. Mezunların özel sektör alanlarında çalışması da gayet mümkündür. İktisat bölümü özel sektör iş alanları şunlardır:

-Özel bankalar (Garanti, Yapıkredi, İng vs.)
-İktisadi araştırma şirketleri
-İktisat ve ekonomi ile ilgili web sitelerde yazar olarak çalışabilirler.
-Her türlü şirketin muhasebe birimlerinde çalışabilirler.

İktisat Mezunlarının Aldığı Unvanlar

İktisat mezunları genel anlamda İktisatçı unvanını alırlar; ancak çalıştıkları alan veya pozisyon farklılığından dolayı uzman, araştırmacı, müfettiş, denetçi gibi unvanları da almaktadırlar.

İktisatçı Maaşları Ne Kadar?

İktisat bölümü maaşları gerek devlette gerekse de özelde tatmin edici sayılır. Devlet bankalarında veya devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan iktisatçı maaşları 4000-4500 lira arasında maaş almaktadır. Bu maaşın özel sektörde bu kadar yüksek olacağını düşünmüyoruz; ancak kendisini iyi geliştirmiş bir iktisatçı iyi bir kurumda çok daha yüksek maaşlarla da çalışabilir.

İktisat Bölümü KPSS Atamaları

Gerek iktisat sektöründeki eleman ihtiyacı gerekse de mezun sayısının yüksek oluşu, iktisat bölümüne her sene yüksek kontenjan verilmesini sağlamıştır. Her sene yüzlerce iktisatçı çeşitli devlet kurumlarına memur olarak atanmaktadır. Ancak yapılan yüksek alımlara rağmen İktisat bölümü KPSS atama puanları düşünüldüğü kadar düşük değildir. Bundaki en önemli etken mezun sayısının çokluğudur. Rakip sayısı çok olunca KPSS taban puanları da yüksek olmaktadır. son yıllarda yapılan KPSS atamalarında İktisat mezunları genellikle 85 üzeri puanlarla atanabilmiştir.

İktisat Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

İktisat mezunları pedagojik formasyon (öğretmenlik dersleri) aldığı takdirde MEB'e bağlı okullara öğretmen olarak atanabilmektedir. Hemen her sene üniversiteler pedagojik formasyon eğitimleri vermektedir. Sizler de bu başvuruları değerlendirip formasyon alabilir ve KPSS öğretmenlik sınavlarında da başarılı olduğunuz takdirde MEB okullarına Muhasebe ve Finansman öğretmeni olarak atanabilirsiniz.

AÖF Sınavsız İkinci Üniversite İktisat Bölümü

Üniversite öğrencileri veya mezunlarının en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de normal İktisat bölümü ile AÖF iktisat arasında fark var mı sorusudur. Şayet herhangi bir üniversite bölümü öğrencisi veya mezunu iseniz, 4 yıllık İktisat bölümüne de sınavsız ve puansız olarak kayıt yaptırabilirsiniz. İktisat mezunlarının sahip olduğu haklara AÖF iktisat mezunları da sahiptir.

İktisat Nasıl Bir Bölüm?

İktisat bölümünün iyi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Hele de ülkemizdeki hatırı sayılır iyi üniversitelerden birisinde okursanız, henüz öğrenci iken bile çeşitli şirketlerden iş teklifleri almaya başlarsınız. Mezun olduğunuzda da işe hemen başlarsınız.

İktisat Bölümü Yorumları

İktisat bölümü öğrencileri kendilerini gerçekten çok iyi bir şekilde yetiştirmelidir. İngilizceyi çok iyi bilmek, bilgisayar teknolojilerini iyi kullanmak, özel sektörde tercih edilme sebebi olacaktır. Lütfen iktisat mezunları veya iktisat öğrencileri de bölüm hakkında yorum yazsınlar.

8 yorum

  1. Adsız
    İktisat bölümü birinci sınıfım. Çevremdekiler açıkta kalmazsın, atanamasan dahi özelde felan iş bulursun diyorlar. Bu konuda fikri olan varsa özellikle mezun olmuş felan arkadaşlar biraz aklınızdakileri benimle paylaşır mısınız?(Şimdiden teşekkürler.)
    • Yönetici
      Doğrusunu söylemek gerekirse, çevreniz işin olumlu tarafından bakmış. Ne yazık ki İktisat bölümünün de içinde bulunduğu birçok bölümden atanmak artık zor. Evet, özel sektörde bir şekilde çalışmanız mümkün; ancak size verecekleri maaş, sizi tatmin eder mi bilemem. Her şeye rağmen güzel bölümlerden bir tanesi. Ancak mezun sayısının çok çok olması, var olan iş alanlarının da dolmasına sebep oluyor. Siz yeterli emeği verdikten sonra her şekilde atanırsınız. Umarım, başarı ile mezun olur, bir an önce de devlete kadrolu olarak atanırsınız.
  2. Merve
    Aslında iktisat gerçekten çok güzel ve iş olanakları geniş bir bölüm ama tabi iş her zaman insanın kendisinde biriyi. Eğer kendinizi olabildiğince geliştirirseniz çok iyi yerlere gelebilirsiniz. Bende iktisat bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim ilk başta istemeyerek gelmiştim bu bölüme fakat gün geçtikçe bi şeyleri daha iyi yapabileceğimi anladım o yüzden kendimi en iyi şekilde geliştirip çok iyi yerlere gelebileceğime inanıyorum ��
    • Unknown
      şimdi noldun knk
  3. EDA
    atanmak nerdeyse imkansız diyolar lütfeen bana bi bilgi verin lütfen bn daha yeni 1. sınıfa başlicam
  4. Economistiz027
    "Cukurova ingilizce Iktisat 1. Sınıfım" sorusu olan varsa alabilirim?
  5. Adsız
    Buradan mezun olanlqr amqtikada is olqnigi vqrmi muhasebe qlaninjq yonelmeyi erusunuyorum
  6. Unknown
    İktisat bölümünden mezun olur olmaz özel bir bankanın çağrı merkezine cagirildim ve daha sonra aynı bankanın kalite uzmanlığına geçiş yaptım işsiz kalma iş arama gibi bir durumum olmadı evet ama çalışmış oldugun kosulla aldığın maaş tartışılır tabiki.
    Bu arada ogrencilikte mümkün olduğunca diplomaya ek bir şeyler katmakta fayda var çeşitli seminerler sertifikalar yabancı dil iyi derecede Microsoft Office programlarıni bilmek iş süreçlerinde artı katacaktır seminerleri ve sertifikalari kağıt parçası gibi işe yaramaz olarak düşünmeyin herşeyden öte iş mulakatlarinda özgüven sağlıyor
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.