Daha önce ele aldığımız ''en iyi 2 yıllık bölümler'' başlıklı yazımızda, İlk ve Acil Yardım bölümünü listenin en başına ...
Daha önce ele aldığımız ''en iyi 2 yıllık bölümler'' başlıklı yazımızda, İlk ve Acil Yardım bölümünü listenin en başına yazıp bölüm hakkında bazı genel bilgileri vermiştik. Bu yazımızda ise İlk ve Acil Yardım bölümünü tüm yönleri ile ele almaya çalışacağız. Gerek bölümün iş imkanlarını, gerek maaşlarını gerekse de dikey geçiş bölümlerini ve bu bölüme yerleşebilmek için girilmesi gereken sınavları veya alınması gereken puan türünü belirteceğiz.
İnsanoğlu, yaratılışının ilk gününden itibaren çeşitli kaza, yaralanma ve hastalıklarla mücadele edegelmiştir. İnsanın başına gelen çeşitli kaza ve yaralanmalar yahut hastalıkların atlatılabilmesi için tıbbi müdahale şarttır. Çoğu kez, zamanında yapılan doğru müdahaleler hayat kurtarmaktadır.
Sizlerin de
hak vereceği üzere bir kaza geçirdiğimizde veya bir kazaya tanık olduğumuzda,
ani bir hastalık veya rahatsızlık baş gösterdiğinde, bir yaralanma oluştuğunda
yardım istediğimiz ilk şey 112 Acil Servis'tir. Yani ambulanslardır. Ambulans
deyince aklınıza sadece hastaneden çıkış yapıp hastanın yanına gelen kara taşıt
gelmesin aklınıza. Kara ambulanslarının yanında hava ambulansları (helikopter
ambulans) ve deniz ambulansları da bulunmaktadır.
İşte, İlk ve Acil Yardım bölümünden mezun olanlar da her türlü sağlık aracında yani ambulanslarda, hastanelerin Acil Servislerinde görev alanlardır. Dilerseniz şimdi de İlk ve Acil Yardım bölümü iş olanakları, çalışma alanları, maaşları, DGS bölümleri, KPSS taban puanları ve benzeri konular hakkında bilgi verelim.
İlk ve Acil Yardım Bölümü Puan Türü ve Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar
İşte, İlk ve Acil Yardım bölümünden mezun olanlar da her türlü sağlık aracında yani ambulanslarda, hastanelerin Acil Servislerinde görev alanlardır. Dilerseniz şimdi de İlk ve Acil Yardım bölümü iş olanakları, çalışma alanları, maaşları, DGS bölümleri, KPSS taban puanları ve benzeri konular hakkında bilgi verelim.
İlk ve Acil Yardım Bölümü Puan Türü ve Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar
İlk ve Acil Yardım Bölümü için girilmesi gereken tek sınav TYT, alınması gereken puan türü ise yine TYT puan türüdür. TYT puan türü, TYT sınavı sonucunda elde edilen tek puan türüdür. TYT puan türünden yüksek almanız için tüm testlerden iyi netler çıkarmanız gerekiyor.
Buradan şu anlaşılıyor. Şayet İlk ve Acil Yardım bölümünü tercih etmek istiyorsanız TYT puan türünüzü yüksek tutmaya çalışmalısınız. Bunun için de özellikle Türkçe ve matematik testlerine daha fazla ağırlık vermeli, bu derslere daha çok çalışmalısınız.
İlk ve Acil Yardım Bölümü İş İmkanları Çalışma Alanları
İlk ve Acil Yardım mezunları, acil servis birimi bulunan her türlü sağlık kuruluşunda, devlet hastanesinde, üniversite hastanesinde ve özel hastanelerde görev alabilir. Özel hastanelerd çalışabilmek için çoğu kez bireysel başvuru yeterli iken, durum kamu hastaneleri veya üniversite hastaneleri için farklıdır. Eğer bir devlet hastanesi veya üniversite hastanesine 657'ye bağlı memur olarak atanmak isterseniz KPSS'nin önlisans oturumuna katılmalı ve atanmak için yeterli puanı almalısınız. İlk ve Acil Yardım bölümünün KPSS puanları sanıldığı gibi yüksek değildir. Zaten ileriki alt başlığımızda bu bölümün KPSS taban puanlarından bahsedeceğiz.
İlk ve Acil Yardım Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bölüm mezunlarının başlıca görevi, kaza yerine veya hastanın bulunduğu yere en hızlı şekilde ulaşarak ilk müdahaleyi yapmaktır. Burada tıp dili ile konuşup hangi işleri yaptıklarından bahsetmeyeceğiz elbet. Ancak o anki hasta veya yaralıya nasıl bir müdahale gerekiyorsa o müdahale yapılır. Kimi zaman oksijen verilir, kimi zaman suni solunum yapılır, kimi zaman kalp masajı veya başka bir şey. İlk ve acil müdahale yapıldıktan sonra yine en hızlı şekilde ilgili sağlık kuruluşuna sevki gerçekleştirilir.
İlk ve Acil Yardım Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri
Diğer önlisans programlarında olduğu gibi İlk ve Acil Yardım bölümü mezunları da bazı lisans (4 Yıllık) bölümlerine dikey geçiş yapma şansına sahiptir. Ancak dikey geçişi isteyen herkes yapamamaktadır.
Bunu yapmak için önce DGS'ye
girmeli ve lazım olan puanı almalısınız. Daha sonra kontenjanlar doğrultusunda
herhangi bir üniversitenin geçiş yapılabilen bölümünü tercih eder ve geçişinizi
yaparsınız. İlk ve Acil Yardım bölümü DGS bölümleri şunlardır: Hemşirelik
bölümü, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü, Acil Yardım ve Afet Yönetimi
bölümü. İşte DGS sınavından yeterli puanı alırsanız bu 3 bölümden bir tanesini
tercih ederek lisans mezunu olma şansını elde edebilirsiniz.
İlk ve Acil Yardım Bölümü KPSS Atama Puanları
İlk ve Acil Yardım Bölümü KPSS Atama Puanları
Bu başlıkta verdiğimiz bilgiler 2019'de yapılan KPSS atamaları dikkate alınarak verilmiştir. Sonraki yıllarda neler olacağını kestirmek, en azından ülkemiz şartları açısından pek mümkün değildir. 2019 KPSS atamalarında İlk ve Acil Yardım bölümü, tüm 2 yıllık sağlık bölümleri arasında en düşük puanla atama yapılan bölüm olmuştur. Ayrıca bölüme hatırı sayılır derecede kontenjan verilmiştir. KPSS taban puanı en düşük 86 en yüksek 96 puan ile atama yapmıştır.
İlk ve Acil Yardım Bölümü Nasıl, İlk ve Acil Yardım Bölümü Yorumları
Elbetteki yazımız sizlerin yorumları ile zenginleşecek ve anlam kazanacaktır; ancak yine de bizler de naçizane fikirlerimizi belirtelim. İlk ve Acil Yardım bölümü iş imkanları şu an için geniş sayılmaktadır. Maaşları da fena değildir. Zaten günümüzde üniversite öğrencilerinin veya mezunlarının en çok dikkat ettiği şey, mezuniyetten hemen sonra işe başlamak, ekmeğini kazanmaktır.
Bu
koşullarda işe ataması en kolay olan 2 yıllık sağlık bölümlerinden bir tanesi
de İlk ve Acil Yardım bölümüdür. Bölümün geleceği de parlak görünmektedir. Bu
nedenle iyi bölüm arayanlar, İlk ve Acil Yardım bölümünü de listelerine
ekleyebilirler.
YORUMLAR