Size Özel Reklam

Nasıl İngilizce Öğretmeni Olunur - Gereken Şartlar Nelerdir?

Değerli universiterehberi.org okuyucuları, sizler için tüm meslekleri ve mesleklerle ilgili üniversite bölümlerini ayrıntılı olarak tanıtıyor, meslek seçiminizde size bir nebze de olsa yardımcı olmayı hedefliyoruz. İngilizce öğretmeni nasıl olunur sorusuna uygun güncel bilgilerle cevap vereceğiz. Yazımızı okuduğunuzda, İngilizce öğretmeni olmak için gereken tüm şartları bilecek ve yapmanız gerekenler için ilk adımı atacaksınız.

Öğrencilerin yabancı dile merak duyması, aynı zamanda İngilizce öğretmenlerinin genellikle sevilen öğretmenler olması, öğrencileri bu branş öğretmenliğine yönlendirmektedir. Özellikle ortaokul basamağındaki öğrencilerin en büyük hedefi İngilizce öğretmeni olmak. Bu yazıdan sonra umarız ki hedefinizi iyice netleştirir ve İngilizce öğretmeni olma yolundaki ilk adımı atmış olursunuz. Şimdi dilerseniz içeriğimizi küçük başlıklarla daha anlaşılır hale getirelim.

Nasıl İngilizce Öğretmeni Olunur - Gereken Şartlar Nelerdir?

İngilizce Öğretmeni Nasıl Olunur 

Arkadaşlar bu başlıkta İngilizce öğretmeni olmak için yapılması gerekenleri çok kısa ve net biçimde maddeler halinde özetleyeceğiz. Daha sonra bu maddeleri ayrıntılı bir şekilde anlatacak ve İngilizce öğretmeni olmak için neler yapılması gerektiğini daha açık hale getireceğim.


İngilizce Öğretmeni Olmak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

1- İlkokul bitecek.
2- Ortaokul bitecek ve mümkünse iyi bir lise kazanılacak.
3- Lise 1 yanı 9. sınıf bitecek.
4- 10. Sınıfta bölüm seçilirken Yabancı Dil Bölümü tercih edilecek.
5- Hem lise eğitimi görülecek hem de üniversite sınavlarına hazırlanılacak.
6- Son sınıfta TYT(temel yeterlilik testi)sınavına girilecek ve en az 150 puan olmak üzere mümkün olduğunca yüksek puan alınacak.
7- YKS’nin 1. Oturumu TYT(temel yeterlilik testi) sonra yapılan YDT(yabancı dil testi) sınavına girilecek ve olabildiğince yüksek puan alınacak.
8- İngilizce Öğretmenliği bölümü tercih edilecek. (Başka bölümden mezun olup İngilizce öğretmeni olmak da mümkündür. Bu konuyu alt başlıklarda ayrıntılı anlatacağız.)
9- İngilizce Öğretmenliği bölümü kazanılacak ve bölüm bitirilecek.
10- KPSS sınavı oturumlarından yeterli puan alınacak, okul tercihi yapılacak ve istenen ilde, istenen okula İngilizce öğretmeni olarak atanılacak.

Evet, arkadaşlar; İngilizce Öğretmeni olmak için ne yapmalıyım diyorsanız yukarıdaki basamakları tek tek geçeceksiniz. Siz, eğitim sürecinin herhangi bir basamağındaysanız, bize tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Şimdide İngilizce öğretmeni olmak istiyorum ne yapmalıyım sorusuna ayrıntılı cevap arayanlar için alt başlıklarımıza geçelim.


İngilizce Öğretmeni Olmak İçin Lise Döneminde Neler Yapılmalı?

Arkadaşlar yukarıda da değindiğimiz gibi 9. sınıf öğrencileri sene sonunda veya 10. sınıfın başında ondan sonra devam edecekleri bir bölüm seçerler. Bu bölümler genellikle sözel bölümü, sayısal bölümü, eşitağırlık (Türkçe-Matematik) bölümü ve Yabancı Dil gibi bölümlerdir. Sizin hedefiniz İngilizce Öğretmeni olmak olduğu için Yabancı Dil bölümünü seçmelisiniz.


İngilizce Öğretmeni Olmak İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Hedefinizdeki İngilizce öğretmenliği bölümüne yerleşmeniz için girmeniz gereken üç sınav vardır. Bunlar TYT(temel yeterlilik testi) ve YDT(yabancı dil testi) sınavlarıdır. Bu ik sınavdan yeterli puanı alırsanız, puanınızın yettiği üniversitenin İngilizce öğretmenliği bölümünü kazanmış olursunuz.


YKS Nedir?

YKS, bütün lise mezunlarının, üniversiteye yerleşmek için girdiği sınavdır. 2 yıllık bölümleri tercih etmek için ilk oturum olan TYT sınavından en az 150 puan alınması gerekir. İngilizce öğretmeni olmak için ise İkinci Oturum olan AYT sınavından en az 180 puan almalısınız; çünkü 4 yıllık bölümleri tercih edecekler AYT sınavlarına girmelidir. AYT sınavlarına girmeyi hak kazanmak için de TYT'den en az 150 puan almak gerekir. YKS'de Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve sosyal Bilimler soruları vardır.

TYT Nedir?


TYT;  YKS’nin ilk oturumu olan temel yeterlilik sınavıdır. Tüm lise ve dengi mezunlarının üniversite terciği yapmaları için girmesi mecburi sınavdır. TYT baraj puanı 150 dir. 150 ve üzeri puanlar ile 2 yıllık önlisans bölüm tercihleri yapılabilir.TYT’den 150 puan aldığınız taktirde AYT sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz 

AYT Nedir?

AYT; YKS’nin ikinci oturumu olan Alan yeterlilik testi sınavıdır.TYT den 150 üzeri puan alan üniversite adaylarının girebildiği sınav türüdür. AYT’den 4 yıllık bir üniversite terciği yapabilmeniz için 180 üzeri puan almanız gerekmektedir.

YDT Sınavı Nedir?

YDT yabancı dil sınavıdır. Yabancı diller ile ilgili bölümleri tercih etmek isteyenler bu sınava girerler. Bu sınavda sadece yabancı dil soruları bulunur.


İngilizce Öğretmeni Olmak İçin KPSS

Bir bölümü okuyup üniversite mezunu olmak, o mesleği hemen edindiğiniz anlamına gelmez. İngilizce öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra devlet okullarına atanmanız için KPSS sınavlarına girmeli, yeterli puanı almalı, sonra da sözlü mülakatlara girip başarılı olmalısınız. Tüm bu sınav ve mülakatlarda başarılı olduğunuzda herhangi bir devlet okulunu tercih edip o okula İngilizce Öğretmeni olarak atanırsınız.


İngilizce Öğretmenliği Değil de Başka Bölüm Okusam İn
gilizce Öğretmeni Olabilir miyim?

Arkadaşlar, yukarıdaki anlatımı İngilizce öğretmenliği bölümü üzerinden yaptık; ancak bazı farklı bölüm mezunları da İngilizce öğretmeni olabilir. Ama bu bölümler öğretmenlik bölümleri olmadığı için Pedagojik Formasyon Belgesi almanız gerekir. Formasyon aldıktan sonra aşağıdaki üniversite bölümlerinden mezun olanlar da İngilizce Öğretmeni olarak atanabilir. Bu bölümler şunlardı:

-İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
-Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü
-Mütercim-Tercümanlık Bölümü (İngilizce)
-İngiliz Dil Bilimi Bölümü
-Çeviribilim Bölümü (İngilizce)
-İngiliz Dili ve Kültürü Bölümü


Lisede Yabancı Dil Bölümü Okumayanlar İngilizce Öğretmeni Olabilir mi?

Evet arkadaşlar, İngilizce öğretmeni olmak için lisede Yabancı Dil bölümü okumuş olmak zorunlu değil. TYT ve YDT sınavlarına girip yeterli puanı alan herkes İngilizce öğretmenliği bölümünü tercih edebilir.


İngilizce Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?

Yeni atanan bir İngilizce Öğretmeni 3100-3500 lira maaş alır. Ancak ek dersi çok olan bir İngilizce öğretmeninin maşı 3500-4000 liraya kadar da çıkabilir. Kısacası girdiğiniz ders sayısı ne kadar fazla olursa o kadar maaş alırsınız.


Sorularınızı Alalım!

Arkadaşlar konu ile ilgili tüm sorularınızı bize sorabilirsiniz. Hepinize başarılar dileriz.

63 yorum

  1. Adsız
    ama şöyle bir konu var ki ek puan. eğer eşit ağırlığı seçersem ek puan alamayınca puanının düşük olacağını duydum ama yabancı dil bölümünü seçersen ek puan alarak puanının yükseldiği ile ilgili bişeyler duydum sizce bu doğru mu?
    • Yönetici
      Şu an bölüm bazında ek puan alma söz konusu değil. Sadece meslek liselerinin bazı dallarından mezun olanlar, kendi alanları ile ilgili bölümleri tercih ettiklerinde ek puan alıyorlar. Örneğin imam hatip mezunları İlahiyat fakültesini tercih ettiklerinde bu ek puandan yararlanıyorlar. İngilizc öğretmenliği için eskiden öğretmen lisesi mezunları da ek puan alıyordu; fakat şimdi öğretmen lisesi kalmadı, Anadolu Liselerine dönüştürüldü.
  2. Adsız
    Anadolu lisesi oluyor mu?
    • Yönetici
      Evet, hangi okuldan mezun olduğunuz önemli değil. Önemli olan yabancı dil testine girerek iyi netler çıkarmanız.
    • Unknown
      Peki kaç netle kazaniyoruz bu sınavi
  3. Adsız
    Merhaba üniversitede ingilizce öğretmeni nasıl olunur ?
    • Yönetici
      Üniversite işi biraz farklı oluyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra ALES gibi akademik sınavlara girdikten sonra elde ettiğini puanla yüksek lisans veya doktora eğitimine başvuruyorsunuz. Yüksek lisans için 2 yıl, doktora için ise 4 yıl daha okuduktan sonra öğretim görevlisi olma şansını elde ediyorsunuz. Daha sonra da profesörlüğe kadar yükselebiliyorsunuz. ÖYP'yi bir araştırın.
  4. Adsız
    ingilizce sınavında sadece ingilizce soruları sorulcak ya ortaokul soruları mı lise soruları mı sorulacak
  5. Unknown
    Meslek lisesinden olurmu
  6. Unknown
    Meslek lisesinden olurmu
    • Unknown
      evet
  7. Adsız
    lys5 te kaç net yapmamız gerekir?
  8. Adsız
    bu sınavı geçtikten sona üniversiteden de mezun olunca özel sektörde ,dil kursları gibi, çalışabiliyor muyuz?
  9. Adsız
    Merhaba ben ingilizce öğretmeni olmak istiyorum 1. Dönem sınavdan 98 ve 100 aldım ama 2.dönem 74 aldım hocama sordum ingilizce öğretmeni olamazsın bu notla imkansız dedi sizce olabilir miyim ne yapmam gerekiyor ya da
  10. Adsız
    Bu arada ben 9. Sınıfım ve anadolu lisesine gidiyorum ve hocam bana ilk yazılıların çok kolay olduğunu söyledi o yüzden bu kadar yüksek aldın dedi yoksa alamazdın dedi sizce ingilizce öğretmeni olabilir miyim yada umudumu kaybetmemelimiyim ne yapmalıyım hiç bir fikrim yok kafam çok karışık
    • Unknown
      kesinlikle olabilirsin bana da öyle dendi şu an dil bölümünde okuyorum ve iyi ki seçmişim :)
  11. Adsız
    Iyi günler ben imam hatip açik lise okuyorum 11.sınıfım şuan burda yabancı dil ingilizce bölümü okuyabilirmiyim ingilizce öğretmeni olmak içi ne yapmalıyım birde eğer ingilizce okursam başka hangi meslekleri yapabilirim ?
    • Yönetici
      İngilizce öğretmeni olmak için, lisede okumanız gereken bir bölüm zorunluluğu yok. Yapmanız gereken tek şey, İngilizceye yoğunlaşmak ve yabancı dil sınavına da girerek iyi puan almak. İngilizce öğretmenliği bitirenler genellikle öğretmen olur; ancak turist rehberi olabilir, tercüme bürolarında çalışabilirsiniz.
  12. Adsız
    ingilizce öğretmeni olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir?
    • Adsız
      Yabancı dil?
  13. Adsız
    Liseyi bitirip ingilizce bölümünü kazanmam için İngilizceye dair bir kursami gitmeliyim veya neler yapmalıyım?
  14. Adsız
    Liseyi bitirip ingilizce bölümünü kazanmam için İngilizceye dair bir kursami gitmeliyim veya neler yapmalıyım?
  15. atila
    Eğitim dili ingilizce olan işletme bölümü mezunuyum.ingilizce öğretmeni olabilirmiyim?
  16. Unknown
    Isletme mezunuyum olabilir miyim
  17. Adsız
    bende ingilizce öğretmeni olmak istiyorum ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim
    • Unknown
      Kafan mı iyi? adam ne güzel yazmış nesini anlamadın? Önce kendi ana dilini sök ondan sonra yabancı dillere kapak at. Adam yukarıda ilkokul seviyesinde anlatmış zaten...
  18. Unknown
    sadece ing dersşm şyş mat yok bende o nasıl olacak
  19. Unknown
    Kızım ingilizceyi yurtdışında öğrendi ana dili gibidir ingilizcesi bu onun için bir artı olurmu birde acik liseden mezun olunca ingilizce hocası olabilirmi
  20. Unknown
    birşey soracağım lise derken herhangi bir lise olur mu yoksa anadolu lisesi mi olmalı
    yani mehmet akif olsada olurmu?
    • Unknown
      lise fark etmez demiş önemli olan dil sınavında yüksek puan alman
  21. Unknown
    2019 için geçerli mi?
  22. Unknown
    Sayısalcı değilim sınavda matematik çözmek şart mı
  23. Özge
    Merhaba, şuan kpssye hazırlanıyorum.İngiliz dili ve edebiyatı mezunuyum.Formasyonum var.Kpssden en az kaç net yaparsam atanabilirim ? Bir se İngilizce öğretmenliği bölümü değil de başka bir bölümden mezun olanların sıralaması farklı mı oluyor ?
  24. Özge
    Merhaba, şuan kpssye hazırlanıyorum.İngiliz dili ve edebiyatı mezunuyum.Formasyonum var.Kpssden en az kaç net yaparsam atanabilirim ? Bir se İngilizce öğretmenliği bölümü değil de başka bir bölümden mezun olanların sıralaması farklı mı oluyor ?
    • Adsız
      KPSS den 70-75 arası puan yeterli olacağını düşünüyorum. Tabiki her bölümün farklı atama puanı var.
  25. Unknown
    alman dili ebedibiyati veya almanca ogretmenligi okunarak ingilizce ogretmeni olurnabilir mi
    • Adsız
      Hayır olunmaz başka bir bölüm okuyup diğer Bölümün meslek elemanı olamazsın Sizin hesaba göre hemşirelik okuyup doktor olabilir miyim olmuş
  26. Unknown
    Sadece TYT ve AYT'den ingilizce öğretmenliği gelir mi?YDS olmadan yani.
    • Adsız
      İngilizce öğretmenliği için yds(yabancı dil sınavı) sart.
    • Unknown
      hani yds sınavında 80 soru var ya diyelim ki 50 doğru 30 yanlış puanım kaç olur ya da iyibir puan mı
  27. Unknown
    Merhaba yazdıklarınız yardımcı oldu saolun ama bir sorum var açık liseden sonra normal üniversiteye gidicem acaba böyle olur mu
  28. Adsız
    merhaba tyt, ayt ve yds girilecek dediniz. Ben sadece tyt ve yds sanıyordum. Ayt şart değil sanıyordum. Acaba ben mi yanlış biliyorum. okuldaki rehberlik hocam da böyle demişti
  29. Unknown
    Ben 3.sınıftan beri hayaim ingilizce öğretmeni olmaktı fakat 6.sınıfa girdiktn sonra fikrim değişti alıma ya sınıf öğretmeni,ana okul öğretmeni,ingilizce öğretmeni kararsız kaldım peki birşey soracam ingilizceyi full bilmek mi lazım benim ingilizcem iyi ama soruyum dedim yani full bilmek derken yani ingilizce konuşmayı full bilmek mi gerek yoksa orta mı
    • Unknown
      O kadar İngilizce görünce zaten seviyen yükselir 😊
  30. Unknown
    Bizim okulda yabancı dil bölümü yok ama ben yabancı dil istiyorum yinede alabilir miyim
  31. Unknown
    Ben Turiz Rehberliği okuyorum ingilizce öğretmeni olabilir miyim
  32. Adsız
    Meraba
    2 yıllık bı ünide okuyorum
    İngilizcem iyidir kursa gidip pekiştirerek uniyi bırakıp resim öğretmenliği bölümü ne gidebilrmiyim
  33. Adsız
    Merhaba ben bir yabanciyim
    Ben imamhatip lisesinde 10sınıf okuyorum
    Ben ingilizce öğretmeni olmak isterim bunu sormak istedim yani ben imam hatip lisesin den okuyabilir miyim ve sonunda bir öğretmen olabilir miyim
  34. Unknown
    merhabalar ingilizce dili ve edebiyati bolumune girmek icin ayt sinavina girmek gerekiyor mu?
  35. Unknown
    Merhaba, ben de dil için hazırlanıyorum ancak hem ydt sınavına hazırlanmak hem de tyt çalışmayı bir arada nasıl yetiştirebileceğimi bilmiyorum. kimse buna değinmemiş ne yapmam lazım nasıl çalışmalıyım her ikisine birlikte yardımcı olursanız çok sevinirim... :)
  36. Unknown
    Merhaba... Ben dil.bolumu seçmek istiyorum ve ingilizce öğretmenliği okumak istiyorum ve İngilizcemde iyii dilciler hangi sınavdan geçecekler .... Acaba birde dil seçenler sayısal dersleri görmüyor ama üniversite sınavında siruluyo ben anlamadım ya.. bilen varsa lütfen söylesin rica ediyorum🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏😥
  37. Unknown
    benim durumum cok farkli ve cidden kafam cok karisk, amerikada okuyorum suan lisedeyim ve 2 sene sonra turkiyeye gelip orda ingilizce ogretmeni olmak istiyorum. napabilirim? amerikada liseden mezun olup turkiyede nasil ingilizce ogretmeni olabilirim?
  38. Unknown
    Eşit ağırlık seçip ingilizce öğretmeni olabiliyor muyuz
  39. Unknown
    Sadece tyt ve ydt sınavına girelicektir yazmışsınız aşamalarda ayteye girmemize gerek yok mu anlayamadım tam olarak cevaplarsanız sebinirim
  40. Unknown
    Kpss de sadece ıngilizce
    sinavinamii giriyoz ve
  41. Unknown
    Merhaba ben ingilizce öğretmeni olmak istiyorum şuan lisedeyim egerki tyt ayt ydt sınavlarında matematik netim az olursa fakat ingilizce çok net olursa kazanabilir miyim?
  42. Adsız
    Meslek lisesi okuyorum ingilizce öğretmeni olabilme şansım var mıdır? Nasıl yapabilirim
  43. Unknown
    Ben lise mezunuyum İngilizceyi iyi derecede biliyorum gramer olarakta ileri seviyede biliyorum sertifika ile öğretmenlik yapabilir miyim ?
    • Adsız
      TESOL almak istiyorsan İngilizce seviyenin en az C1 olması gerekli eğitimini tamamladığı zaman da yalnızca özel sektörde İngilizce usta öğreticisi olma hakkına sahipsin ancak o kadar İngilizce öğretmenliği mezunu atanmayıp işsiz kalmış insan var iken basit bir sertifika ile iş bulman, bir de lise mezunuysan mezunuysan çok zor
  44. Unknown
    Işletme lisans mezunuyum ing öğretmeni olabilmek için ydt ye girip bu bölümü okumam mı gerekiyor
    • Adsız
      yani, mantıken öyle yapman lazım
  45. Unknown
    Fen bilimleri öğretmenliğine mezunum. İngilizce öğretmeni olabilir miyim?
  46. Adsız
    Merhabalar,isletme fakültesi lisans mezunuyum ingilizce öğretmeni olmak için nasıl bi yol izlemeliyim hangi sınavlara girmeli ve başvuru yapmalıyım
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.