Size Özel Reklam

YKS'den Nasıl Yüksek Puan Alınır? En İyi Taktikler

Hedefinizdeki üniversite bölümü yüksek puan ile alım yapan bir bölüm ise, sizi gerçekten zor ve uzun bir maraton bekliyor; zira istediğiniz puanı alabilmek için tüm bu derslerden belli sayıda soruyu doğru cevaplamanız gerekebilir.

Bu yazımızda, YKS'den yüksek puan almak için nasıl çalışmanız, hangi taktikleri uygulamanız ve nasıl bir program uygulamanız gerektiği ile ilgili tavsiye niteliğinde açıklamalarda bulunacağız. Umarız ki verdiğimiz tavsiyeler işinize yarar ve hedeflediğiniz puanı alırsınız. Burada bahsi geçen ''yüksek puan'' kavramı, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimi öğrenci adayı için 300 puan yeterliyken kimisi 400 puan veya çok daha üzeri bir puanı hedeflemektedir. Verdiğimiz tavsiyelere uyarsanız, istediğiniz puanı alabileceğinizi umuyoruz. Şimdi dilerseniz YKS den yüksek puan almak için neler yapmanız gerektiğini başlıklar dahilinde açıklayalım. Lütfen verilen tavsiyeleri bıkıp usanmadan sonuna kadar okuyun ve uygulamaya geçin.

ÖNEMLİ UYARI!!!

Lütfen yazının tamamını okuyun! Bu yazıya harcayacağınız 5 dakika, size çok güzel bir hayat sunabilir...

         YKS'DEN YÜKSEK PUAN ALMAK İÇİN ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER


Tavsiye 1: Kendinizi Heveslendirin ve Kesin Kararınızı Verin!

Siz de takdir edersiniz ki insanların önemli bir işe başlayabilmesi için her şeyden önce o işe hevesli olması gerekir. Gereken heves için de düşünce şarttır. Ancak hemen belirtelim ki bahsettiğimiz heves, anlık gelen, birkaç gün sonra da geçen heves değildir. Hevesi kalıcı kılmak için işin mantığını da oluşturmalısınız ki bu heves gelip geçici olmasın.

Oturun ve YKS ile ilgili düşünün. YKS'ye neden çalışmalısınız, YKS'den yüksek puan aldığınız takdirde neleri elde etmiş olacaksınız veya istediğiniz puanı almadığınızda sizi neler bekliyor olacak, bu sonuçlara katlanabilecek misiniz? Maalesef ülkemizde, bir devlet memuru olmak, haddinden fazla önemseniyor. 

Bu yüzden, sizlerin de istediğiniz üniversite bölümünü kazanarak bir meslek ve maaş sahibi olmanız gerekir. Eminim ki hepiniz, YKS'nin hayatımızdaki yerini ve önemini en az benim kadar biliyorsunuz. O zaman bu işi fazla uzatmaya gerek yok. Bu sınavdan yüksek almanız için yüzlerce nedeniniz var ve siz bu sınavdan yüksek puan almaya kararlısınız.


Tavsiye 2: Kendiniz İçin Bir Çalışma Programı Hazırlayın

Şüphesiz ki zor işleri başarmanın temel kuralı, o işi belli bir plan ve program dahilinde yapmak ve bu programdan asla taviz vermemektir. Artık kararınızı verdiniz, ne olursa olsun bu sınavı başaracaksınız. O zaman, ilk işimiz, altından kalkabileceğimiz; ama çok da rahat olmayan bir YKS çalışma programı hazırlamaktır. 

Bu çalışma programı, ''falan saatte şu ders çalışılacak, filan saatte bu kitap okunacak'' şeklinde olmayacak. Daha esnek ve daha uygulanabilir bir çalışma programı hazırlayacaksınız. Örneğin atıyorum ''Pazartesi günü toplam 6 saat çalışılacak; bu 6 saatin 2 saati Matematik dersine, 1 saati Türkçe dersine, 1 saati Coğrafya dersine, 1 saati Tarih dersine, 1 saati ise Felsefe dersine ayrılacak.'' şeklinde olacak. 

Haftanın her günü için hazırladığınız buna benzer bir çalışma programını taviz vermeden uygulayacaksınız. Hangi dersin hangi saatte çalışılacağı ile ilgili bir plan olmadığı için sizi çok zorlamayacak. İster sabah erkenden başlayın, 6 saatinizi çalıştıktan sonra keyfinize bakın, ister sabah yatın, akşam 6 saatinizi çalışın. Kısa zamanda sizler için bir YKS çalışma programı hazırlayıp linkini buradan paylaşacağım.


Tavsiye 3: Çalışma Stilinize Karar Verin

Evet, her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır; ancak her yiğit, yoğurdu nasıl yemesi gerektiğine bir türlü karar veremez ve başkalarından destek almak ister. Elbette ki ders çalışmanın birçok farklı metodu var; ancak benim naçizane tavsiyem şudur: Mutlaka yazarak çalışın. Dilerseniz YKS çalışma mevzusunu maddeler halinde sıralayayım:

1- Çalışacağınız konuyu küçük parçalara bölün.
2- Bu parçaların ilkini bir defa okuyun ve okurken önemli bölümlerin altını çizin veya işaretleyin.
3- Okuduğunuz konuyu yeterince anladıysanız, önceden hazırladığınız bir defter veya ajandayı açın ve altını çizmiş olduğunuz o önemli konuları güzelce yazın.
4- Yazdığınız önemli kısımları ajandanızdan tekrar okuyun.
5- İlk konuda olduğu gibi diğer konu parçalarını da aynı şekilde çalışın.
6- Parçalara böldüğünüz konunun tamamı bittiktek sonra, bu sefer tamamını ajandanızdan okuyun ve o konu ile ilgili test soruları çözün.
7- Bir sonraki gün o önemli bölümleri tekrar edin. Tekrarlarınızı kendinize göre zamanlayın.

Tavsiye 4: Çalışma Ortamınıza ve Şeklinize Dikkat Edin

Şu hususları bilir ve hakkıyla uygularsanız, daha yüksek puanlar alabileceğinden emin olabilirsiniz. Muhakkak bilmeniz ve uygulamanız gereken bazı önemli hususları şöyle sıralayabiliriz:

1- Ders, sadece masada çalışılır.
2- Ders çalışırken televizyon izlenmez, müzik dinlenmez, bir şeyler yenmez.
3- Ders, gürültüsüz, sakin bir ortamda çalışılır.
4- Uykusuz halde iken ders çalışılmaz; çalışılsa bile öğrenilenler hemencecik unutulur. Bu nedenle uykunuz mutlaka alınız.

Tavsiye 5: Asla Vazgeçmeyin

Siz daha ders çalışmaya başlar başlamaz tüm olumsuzluklar sizi bulacak. Örneğin başınız ağrımaya başlayacak, uykunuz gelecek, arkadaşlarınız sizleri bir yerlere davet edecek, aklınızdan sevdiğiniz geçecek falan filan. Tüm bunların sebebi, henüz ders çalışmaya alışkın olmayan bedeninizdir. 

Farklı bir uygulamayla karşılaşınca, size türlü türlü engeller çıkaracaktır. Ancak siz azim ve kararlılıkla çalışmaya devam ettikçe, beden de alışacak ve artık size o sorunları göstermeyecektir. Bir süre sonra, artık ders çalışmadığınız zaman kendinizde bir eksiklik hissedecek ve dersin başına koşmak isteyeceksiniz.

Tavsiye 6:
Hangi Derslere Ne Oranda Çalışmanız Gerektiğini İyi Belirleyin

Her üniversite bölümü farklı puan türleri ile öğrenci alımı yapmaktadır. Şayet TYT sınavlarına da girecekseniz, YKS'den de yüksek puan almanız son derece önemlidir. Ancak YKS ile öğrenci alan bir bölüm hedefliyorsanız, o bölümün hangi YKS puan türü ile alım yaptığını öğrenmeniz ve o puan türünde yüksek puan almak için hangi derslere önem vermeniz gerektiğini iyi belirlemelisiniz. 

Böylece hedefiniz daha belirgin ve kesin olacak ve ilgili puan türünde daha yüksek puan alacaksınız. Örneğin bazı YKS puan türünde Türkçe ve Matematik soruları çok daha fazla puan getirmektedir. Hedefinizdeki bölümü de araştırdığınızda hangi derse veya derslere daha çok önem vermeniz gerektiğini bileceksiniz.

Tavsiye 7: Soru Çözme Taktiklerini İyi Öğrenin

YKS sınavından yüksek puan almak için tüm konuları ezberlemek yetmeyebilir. Test sorularını çözme ile ilgili taktikleri iyi araştırın ve püf noktaları öğrenin. Örneğin bir soruyu okurken önce paragraf kısmını mı okumak gerek, soru kökünü mü; yahut yanlış şıkları eleme yöntemlerini iyi öğrenin.

Tavsiye 8: Okumaktan Uzak Durmayın

Genellikle eskiler ''Kitap okuyun'' derler. Ancak ben artık okumayı kitapla sınırlandırmıyorum. Hatta bir kitabı alıp tamamını okumaktansa, ilgi duyduğunuz konuları veya olayları internet ve benzeri kaynaklardan araştırarak okumanız bence daha faydalı olacaktır. Okumak, sadece bir roman alıp bitirmek değildir. Kafanıza takılan, merak ettiğiniz bir konuyu internetten bulup okumak da ''kitap okuma'' tanımına girmektedir. Bildiğiniz gibi son yıllarda ülkemizde uygulanmakta olan sınavlarda bilgi içerikli sorulardan çok, yorum gerektiren sorular çıkmaktadır. Okumanın önemi de bu durumdan kaynaklanmaktadır.

Tavsiye 9: Sosyal Hayatınıza Devam Edin

Bir sınava hazırlanıyorsunuz diye tamamen inekleşmek zorunda değilsiniz. Televizyonunuzu da izleyin, sosyal medyanızı da ziyaret edin, sporunuzu da yapın, arkadaşlarınızla da zaman geçirin. Ancak tüm bunları, hazırladığınız ders çalışma programını uygulamak şartı ile yapın.

Tavsiye 10: Sınav Günü Sakin Olun, Hiçbir Şey Sizden Daha Değerli Değildir

Tanıdığım birçok başarılı öğrenci YKS ve benzeri sınavları gereğinden fazla önemsediği için çok yüksek kaygıya sahip olmakta, bu nedenle de sınav esnasında bildiği soruları da çözememektedir. Sakin olun, bilin ki bu sınav hayatınız için önemli olabilir; ama hayatınızı kendisi olamaz. Aklı başında her insan devlet memuru olmadan da gayet geçimini sağlayabilir ve istediği maddi kazancı elde edebilir. İnsanların sizlerden beklentilerini düşünmeyin. sınava sadece kendiniz için girdiğinizi düşünün ve rahat olun.

Yorumlarınız

Sizler de YKS ile ilgili her türlü düşüncenizi paylaşabilir, konu ile ilgili sorularınızı bizlere ve diğer üniversite adaylarına sorabilirsiniz. Herkesin hak ettiği YKS puanını alması dileğiyle... Lütfen çekinmeyin, içinizi dökün!

8 yorum

  1. Unknown
    çokkk saoğulll
  2. Sümeyra
    Gerçekten çok degerli bilgiler, çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim.
  3. Unknown
    Hocam ben ilk okuldan liseye kadar vaktim boş geçti çevreme bakıyorum güzel üniversitelere gidiyor Temelim sağlam değil benim gibi Rehberlik edecek birisi olmayanlar da vardir illaki ders çalışmak gecemizi gündüzümüze katsak bi iş sahibi olabilir miyiz ( Hocam bide size zahmet biraz ders çalışınca sıkılıyorum ne yapabilirim) Hocam bide ailem de bi barajı geçemedin diye surat yapıyorlar tabikide haklılar hocam bize bi yol gösterir misiniz. İhtiyacım var! Müslüm Gürses gibiyim şu anda hayatımı kurtarmam lazım Müslüm baba nın geçirdiği çocukluk tan berbat bir durumdayim. Çünki Temelim yok etrafimdaki insanlar dalga, alay geçer gibi bakıyorlar kızın birisi geldi yanıma oturdu yakışıklısın boylusun poslusun ders çalış bişiler ol hayatını kurtar dedi. Benim gibi durumda olan arkadaşlar için Tyt Ayt de güzel puanlar çeken arkadaşlar bu durumdaki arkadaşlarımızın yararlanabilmesi için buraya yazin ki bende ve bu yorumdaki yazıyı okuyup ta işlerine yarasın. Sevgilerimle:)
  4. Unknown
    Hocam çok teşekkürler bu yazı sayesinde motive oldum:)
  5. Adsız
    Abi sağol sayenizde 500 aldım çok yaralı bir yazı.
  6. Adsız
    hocam derslerime çalışmak istiyorum ama zamanım olmuyor ayrıca 9. sınıfım ve ailem pek güvenmiyor
  7. Adsız
    coğ ıyı
  8. Unknown
    Hocam verdiğiniz bu taktik ve öneriler için teşekkür ederim
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.