2 Yıllık Bitki Koruma bölümü iş imkanları hakkında derlediğimiz bu yazının üniversite tercihi yaparken size yol göstereceğiniz umuyoruz....
2 Yıllık Bitki Koruma bölümü iş imkanları hakkında derlediğimiz bu yazının üniversite tercihi yaparken size yol göstereceğiniz umuyoruz. Bölüm hakkında sormak istediğiniz soruları yorum bölümü aracılığı ile sorabilirsiniz.
Puan Türü : TYT
Hangi Sınavlara Girilmeli? : YKS’nin ilk oturumu TYT’ye
Kaç Yıllık? : 2 Yıllık
2 Yıllık Bitki Koruma Hakkında Bilgi
Ön lisans Bitki koruma bölümü şu an ülkemizin 8-9 üniversitesinde okutuluyor. Bölümü okumak için TYT’ye girilerek TYT puan türünden yeterli puanı almak yeterli. Bölümün 4 yıllık versiyonu da olduğu için her iki bölüm bazen karıştırılabiliyor. Burada verilen bilgiler iki yıllık Bitki Koruma bölümü için geçerlidir.
2 Yıllık Bitki Koruma Mezunları Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır, Özel Sektör İş İmkanları Nelerdir?
Bitki Koruma bölümünden mezun olanlar için KPSS’den verilen kadrolar sınırlı olsa da, devlet kurumlarına atanmak mümkün. Tabii bunun için KPSS’den yüksek puan alarak rakipleri geçmek gerekiyor. Bitki koruma mezunlarının başlıca çalışma alanları şu kurum ve sektörlerden oluşuyor.
-Tarım Bakanlığı ve bağlı birimleri
-Orman Bakanlığı ve ilgili birimleri
-Tarım kredi kooperatifleri
-Park genel müdürlükleri
-Peyzaj firmaları
-Zirai ilaç firmaları
-Fidan yetiştirme şirketleri vs.
2 Yıllık Bitki Koruma Maaşları/Kazancı Ne Kadar?
Tarım veya Orman Bakanlıklarına ya da bağlı kuruluşlarına memur olarak atananlar 3000-3500 lira civarında maaş almaktadır. Özelde ise 2500-3000 lira dolaylarında maaş almak mümkündür. Bölümden mezun olanların bir bölümü kendi işini de kurmaktadır. Bu doğrultuda fidan yetiştiriciliği yapanlar, tarım ilacı satanlar daha yüksek gelirler elde etme olanağına sahiptir.
2 Yıllık Bitki Koruma Bölümünün Geleceği ve Bizim Yorumlarımız
Bölüm için çok umut verici konuşmak maalesef pek mümkün değildir. Ancak şu da göz önünde bulundurulmalıdır ki artık 2 yıllık bölümlerin hiçbiri iş garantisi vermemektedir. Her bölüm birçok üniversitede okutuluyor, her sene binlerce mezun veriliyor ama bu mezunlara iş istihdamı sağlanmıyor. Bu nedenle KPSS’de kendine güvenen, rakiplerini geride bırakacak olanların tercih etmesi mantıklı olacaktır. Ya da ben bu işi sadece öğrenmek için okuyorum, kendi işimi kuracağım diyenler de bölümü gönül rahatlığı ile tercih edebilir.
her bölüm için aynı dümen hadi be ordan
YanıtlayınSilBen bu bölümden mezun olsam ziraat mühendisi unvanı veriliyor mu
YanıtlayınSilMaalesef tekniker oluyorsun
SilDgs ile 4 yilik yapmak mümkünmü
SilStaj var mı
YanıtlayınSilMeraktan bakıyorum ne iş yapıyor bu bölümün mezunu?
YanıtlayınSilİyi günler öncelikle. Bu bölümden mezun olduktan sonra zirai ilaç satma sertifikamiZ oluyor mu. Özel işyeri nasıl açılabilir cevaplarsanız sevinirim
YanıtlayınSil