Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir Ne İş Yapar?
Türkiye'de yaşadığımız son depremler, ara ara gerçekleşen heyelanlar, sel taşkınları ve benzeri doğa olayları, ülkemizin doğal afet tehlikesi altında olan bir ülke olduğunu göstermektedir. Heyelan, sel, çığ gibi doğal afetler neticesinde büyük çaplı can ve mal kayıpları yaşanmazken, deprem neticesinde çok kayıplar verdiğimiz herkesin malumudur.
Özellikle 1999 depremi neticesinde on binlerce insanımız hayatını kaybetti, on binlerce çocuk, öksüz veya yetim kaldı, on binlerce anne ve baba evlat acısı yaşadı.
Tüm bunlar gösteriyor ki Türkiye her an bir doğal afete, özellikle de depreme hazırlıklı olmalı, böyle bir afet sonucunda ne yapacağını, nasıl davranacağını, önceden hangi tedbirleri alması gerektiğini iyi bilmelidir.
İşte tüm bu önlemleri alacak olan, doğal afetlerin zararlarını minimize edebilecek elemanlar yetiştiren Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü, ülkemiz için gerçek manada zaruri bir bölümdür. Acil durum ve Afet Yönetimi bölümünü üniversite tercihleri arasında göstermek isteyen adaylar için bu bölümü her yönüyle ele aldık.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Hakkında Bilgi
Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. Çoğu kez Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile karıştırılsa da, her ikisi aslında farklı bölümlerdir. Bu yazımızda ele aldığımız bölüm 2 Yıllık Acil durum ve Afet Yönetimi bölümüdür. diğer ise dört yıllık bir lisans bölümüdür.
Acil durum ve Afet Yönetimi bölümüne TYT ile geçilebiliyor. Bölümü tercih edebilmek için TYT'den en az 150 puan alınmalıdır. Bölümden mezun olanlara Acil durum ve Afet Yönetimi Teknikeri unvanı verilmektedir.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü İş İmkanları
Bölümü başarı ile bitiren mezunlar Acil Durum ve Afet Yönetimi unvanı ile çeşitli devlet kurumlarına KPSS ile atanabilmektedir. Mezunların özel sektörde çalışma imkanı da bulunmaktadır. Birçok 2 yıllık bölümle karşılaştırıldığında bu bölümün iş olanaklarının daha geniş olduğu görülecektir. Mezunlarının çalışabildiği yerler genellikle şunlardır:
-Afet ve Acil Durum Başkanlığı ve bu başkanlığa bağlı birimler (il müdürlükleri)
-Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezleri
-İtfaiye Teşkilatları
-Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlikleri
-Sivil Toplum Kuruluşları
-Devlet Hastaneleri
-Üniversite hastaneleri
-Belediye başkanlıkları
Hemen yukarıda saydığımız tüm kurumlar devlet kurumudur ki devlet kurumlarına atanmak için KPSS'den başarılı olunmalıdır. Bunun yanında, bölüm mezunları çeşitli özel şirketlerde vb. çalışabilmektedir.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikerlerinin belli başlı görevleri bulunmaktadır. Bunlar afet öncesi, afet esnası ve afet sonrası olarak sınıflandırılabilir. Bilindiğinin aksine Acil Durum ve Afet Yönetimi mezunları sadece olaya (afete) müdahale etmek için yoktur. Bu teknikerler afet öncesinde, afetleri önlemek veya olası bir afette can ve mal kaybını en az seviyede tutmak için her türlü önlemi alırlar. Herhangi bir afet gerçekleştiğinde ise duruma dirkt müdahale eder arama ve kurtarma çalışmalarında bulunurlar. Yine afet sonrası yaraların çabuk kapanması, insanların bu afetler neticesinde yaşadıkları travmaların geçmesi konularında da çeşitli çalışmalar yaparlar.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Maaşları Ne Kadar?
Kamuda çalışan her Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri, memur statüsünde ve tekniker sıfatı ile maaş almaktadır. Acil Durum ve Afet Yönetimi maaşları 3000-4000 lira kadardır. Devlette değil de özelde çalışanlar ise genellikle daha düşük maaşlarla çalışmaktadır.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri
Bir anlamda sağlık bölümü olan Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü mezunları, istedikleri takdirde 3 farklı lisans bölümünden herhangi birisine dikey geçiş yaparak lisans mezunu olma veya meslek değiştirme şansına sahip olabilirler. Bunu gerçekleştirmek için iki şart vardır. Birincisi bu bölümden mezun olmak, ikincisi ise DGS'den (Dikey Geçiş Sınavı) yeterli puanı almaktır. Acil Durum ve Afet Yönetimi mezunları şu 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapma imkanına sahiptir:
-Hemşirelik lisans programı
-Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri lisans programı
-Acil Yardım ve Afet Yönetimi lisans programı
Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Yorumları
Aslında Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü hakkındaki yorumları bölüm mezunlarına bırakmak faydalı olacaktır. Bu doğrultuda, bu yazıyı okuyan bölüm mezunlarının şu sorulara kısa da olsa cevap yazmasını rica ediyoruz. Böylece bu yazı güncelliğini kaybetse dahi, sürekli gelen yorumlar sayesinde bölümü yazmak isteyen öğrenci arkadaşlar daha sağlıklı kararlar verecektir.