Size Özel Reklam

AÖF İlahiyat Bölümü Nedir İş Olanakları Maaşları Hakkında Bilgi

AÖF İlahiyat Bölümü Nedir İş Olanakları Maaşları Hakkında Bilgi

İlahiyat bölümünün 2 yıllık yani önlisans versiyonu sadece açıköğretim şekli ile okutulmaktadır. AÖF dışında 2 yıllık İlahiyat eğitimi veren herhangi bir üniversite bulunmamaktadır. Anadolu Üniversitesi sınavsız ikinci üniversite kapsamında eğitim verdiği için bu bölüme herhangi bir üniversite bölümünden mezun olmuş veya halen eğitim görmekte olan tüm adaylar başvurabiliyor. Bu nedenledir ki her sene binlerce aday 2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun oluyor.

Peki AÖF İlahiyat bölümü nedir, İlahiyat Bölümü mezunu ne işe yarar? İşte, bu yazımızda sizler için Açıköğretim İlahiyat bölümü iş olanakları hakkında yararlı bilgiler sunmaya çalıştık. İlahiyat bölümü hakkında verdiğimiz bilgilerin yetersiz olduğunu düşünürseniz, aklınızdaki soruları bize yönlendirmekten çekinmeyin lütfen.

İlahiyat Bölümü Nedir?

Çeşitli devlet kurumlarında din ile ilgili alanlarda görev alacak meslek elemanlarının yetiştirildiği bir AÖF bölümüdür. Eğitim süresi 2 yıldır. Dersleri zor değildir. Az da olsa çalışan öğrenciler yapılan sınavlardan başarılı olabilmektedir.

İlahiyat Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

AÖF kapsamında olduğu için belirlenmiş bir puan türü yoktur. Açıköğretim sınavsız ikinci üniversite kapsamında bölümü okumak için herhangi bir bölümde okuyor olmanız veya bir bölümü bitirmiş olmanız yeterlidir. Her dönem belirlenmiş harç ücreti ödersiniz, AÖF bürolarından kitaplarınızı alır evde çalışırsınız. Sınav zamanı ise sınavlara girer böylece 2 yılda mezun olarak diplomanızı alırsınız.

İlahiyat İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

2 yıllık İlahiyat mezunları, İlahiyat Fakültesi mezunlarının sahip olduğu haklara sahip olmasa da çeşitli devlet kurumlarına atanabiliyorlar. İlahiyat mezunları şu alanlarda faaliyet gösterebilir.

-Mezunlar yeterlik belgesi aldıklarında imam, müezzin veya Kur’an Kursu öğreticisi olunabilirler.

-AÖF İlahiyat mezunları Dikey Geçiş sınavı ile örgün ya da ilahiyat bölümlerine geçilebilir. Örgün seçildiğinde 3 yıl; ilahiyat seçildiğinde ise 2 yıl okunur ve ilahiyat fakültesi mezunu olunur. Bunu gerçekleştirenler pedagojik formasyon eğitimi alabilirler. Formasyon alanlar ise KPSS öğretmenlik sınavlarından ve sözlü mülakatlardan başarılı oldukları takdirde herhangi bir devlet okuluna Din Kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabilirler.

-Ayrıca yine KPSS’de yeterli puanı alan mezunlar, devletin çeşitli memurluk kadrolarına atanabilirler. Ancak KPSS atama puanları yüksektir.

AÖF ilahiyat bölümüne her sene binlerce öğrenci kayıt yapıyor. Bu durum, bölümün birkaç sene içinde meslek bulma anlamında öleceğini gösteriyor.
AÖF önlisans okuduktan sonra eğer başka bir lisans programından mezun değilseniz imamlık, Kur'an kursu öğreticiliği yapılabiliyor. Bazı özel yerlerde de çalışmaya imkan veriyor.


İlahiyat Bölümü Ne İş Yapar?

2 yıllık İlahiyat mezunları genellikle imam veya Kuran Kursu öğreticisi olmaktadır. Görevleri camilerde imamlık yapmak veya Kuran kurslarında talebelere Kuran öğretmektir.

İlahiyat Bölümü Maaşları Ne Kadar?

İlahiyat maaşları Diyanet’e bağlı imam olarak görev yapan mezunlar 3500-4500 liraya varan maaş almaktadır. Kuran Kurslarında da 3000-3500 liraya kadar maaş almak mümkündür.

İlahiyat Bölümü Atamaları

İlahiyat bölümü KPSS atama puanları 86-96 arası ile çok yüksektir. Sadece tüm 2 yıllık bölümlerin başvurabildiği kadrolara başvurulabiliyor. Bölüme özel kontenjan son yıllarda hiç verilmedi.

İlahiyat Dikey Geçiş Bölümleri

AÖF İlahiyat okuyanlar aşağıdaki altı farklı lisans programına dikey geçiş yapma hakkına sahiptir. Aşağıda belirttiğimiz İlahiyat bölümü ile İslami İlimler bölümü aynı kapıya çıkmaktadır, yani sadece isimler farklıdır. Bu bölümlerden herhangi bir tanesine dikey geçiş yaptığınızda 3. Sınıftan itibaren eğitiminize devam edersiniz. Mezun olduğunuzda ise formasyon alıp öğretmen olabilirsiniz. İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin bazılarında formasyon dersleri eğitim süresi içerisinde verildiği için ayrıca formasyon almanıza gerek kalmayacaktır. İlahiyat DGS bölümleri şunlardır:

--İlahiyat
--Arap Dili ve Edebiyatı 
--Arapça Öğretmenliği 
--Fars Dili ve Edebiyatı
--İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Programı 
--İslami İlimler

İlahiyat Bölümünde Okutulan Dersler

1. Sınıf 1. Dönem

Arapça 1
İslam İnanç Esasları
İslam İbadet Esasları
İslam Ahlak Esasları
İlk Dönem İslam Tarihi
İslam Sanatları Tarihi

1. Sınıf 2. Dönem

Arapça 2
Tefsir Tarihi Ve Usulü
Hadis Tarihi Ve Usulü 
İslam Hukukuna Giriş
İslam Kurumları Ve Medeniyetleri
Türk İslam Edebiyatı

2. Sınıf 1. Dönem

Arapça 3
Tefsir
Günümüz Fıkıh Problemleri
İslam Düşünce Tarihi
İslam Mezhepleri Tarihi
Din Psikolojisi
Atatürk İlkeleri Ve İnkilap Tarihi 1
Türk Dili 1

2. Sınıf 2. Dönem

Arapça 4
Hadis
Kelam’a Giriş
Din Sosyolojisi
Yaşayan Dünya Dinleri
Din Eğitimi Ve Din Hizmetlerinde Rehberlik
Atatürk İlkeleri Ve İnkilap Tarihi 2
Türk Dili 2

İlahiyat Bölümü Yorumları


İslam dinini öğrenmek isteyenler, aynı zamanda kendine bir meslek edinmek isteyenlerin okuyabileceği bir bölümdür. Sadece dini bilginin gelişmesi için bile okunabilir aslında. Yahut işe yaramaz bir bölüm mezunu olup iş bulamayanlar, bu bölüme kayıt yaparak DGS’ye hazırlanıp İlahiyat bölümüne dikey geçiş yapabilir.

20 yorum

  1. Adsız
    Tyt puanın 173 dip.notum 58 açıköğretim 2 yıllık secebilirmiyim.secebilirsem nasıl bi yol izlemeliyim.Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyim.
  2. Unknown
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
  3. Unknown
    Merhabalar,ben aslen arabım ve şu an özel bir şirkette arapça tercümanlığı yapıyorum. İlahiyat ya da ilahiyat(arapça) ön lisans mezunları yeminli tercüman olabiliyor mu ?
    • Unknown
      Olabilirsiniz
  4. Adsız
    Kooperatifcikli önlisans bölümü mezunuyum açık öğretim ilahiyat önlisans okumak istiyorum bunun için dikey geçiş mi yoksa ÖSYM sınav'ina girmem gerek ve 2 yıllık ilahiyat mezunu bayan olarak hangi gorev de çalışa bilirim teşekkürler
  5. Unknown
    ben sosyoloji lisans mezunuyum formasyon da aldım YDS arapçadan 87 puan aldım ön lisans ilahiyat arapçadan mezun olursam öğretmen olarak atanabiliyormuyum
  6. Unknown
    Dersleri zor değildir. Az da olsa çalışan öğrenciler yapılan sınavlardan başarılı olabilmektedir.

    İlahiyat Önlisans bölümünü anlatmaya mı yerin dibine sokmaya mı niyetlisimiz? Her bölüm çok çalışılarak okunuyor ilahiyat az da çalışılsa oluyor yani öyle mi? Okudunuzda mi biliyorsunuz? Yoruma bakınız yaa pess!
    Son bölümde :
    Yahut işe yaramaz bir bölüm mezunu olup iş bulamayanlar, bu bölüme kayıt yaparak DGS’ye hazırlanıp İlahiyat bölümüne dikey geçiş yapabilir. Yoruma bakınız. işe yaramayan bir bölüm okudnuz hooop bu bölüme geçin çok basit zaten sonra da DGS oldu bitti! İlahiyat bölümünü okumuş biri olarak söylüyorum ki bu güzel bölümü okumak da idrak etmek de öyle anlattığımız kucimsediginiz kadar kolay değil. Ya düzgünce anlatın ya da hiç bişey yazmayın .. Tarafsız anlatmayı öğreniniz.
    İlahiyat bölümünü de okuyanları da ise yarayaman bir toplukukmus gibi göstermeyi. Lütfen biraz tarafsızlık !!!
    • Adsız
      SİZE ÇOK KATILIYORUM BEN İHL DEN MEZUNUM LİSE BİLE BU KADAR HAFİFE ALINMAZKEN BU BÖLÜMÜN BU KADAR HAFİFE ALINMASI PES DEDİRTİYOR İNANMAYIN HER BÖLÜM GİBİ BU BÖLÜMDE EMEKSİZ OLCAK Bİ BÖLÜM DEĞİL HAFİFE ALIP DA DERSLERE ÇALIŞMAMAZLIK YAPMAYIN BU BÖLÜMÜN ZORLUĞUNU OKUYANLAR BİLİR
    • Adsız
      Haklısınız ilahiyat bölümü okunmak için iyi bir bölüm fakat çalışmadan başarılı olamazsınız
    • Adsız
      Açık öğretim mezunuyum 2 yıllık ilahiyat ön lisans okumak istiyorum din kültürü öğretmeni olabilirmiyim nasıl bir yol izlemem gerekiyor biri cevap verebilirmi
    • Adsız
      Hayırlı Vakitler.Ön lisans bitirdikten sonra kurs hocalığı yapabilirisiniz ancak 2 yılın sonunda dgs sınavı ile ilahiyatı 3 ve 4. Seneye yükseltip lisans tamamlarsanız din kültürü öğretmenliği yapabilirisiniz kpss ye girerek.
    • Adsız
      Ayn ben kaç yıldır imamhatipde okuyorum aynı zamanda bizden kaç şey yapmamızı istiyorlar... Ezber zaten aradan aradan sözlü sınav oluyor tecvit meal + normal ders sınavları bir günde 2-3 sınav da oluyor zaten ... Hiçbir şey çoğu kişinin anlattığı kadar kolay değil ... Emek vermek lazım
  7. Adsız
    Örgün açık öğretim okuyanlar aöf okuyan aynı imkana mı sahip anlamadım
  8. Unknown
    Çok teşekkür ediyoruz emeğinize. Samimi bir dille anlatılmış. Bu bilgileri almam planıma yön vermiş oldy Allah razı olsun.
  9. Unknown
    Kamu yönetimi mezunu ilahiyat önlisans okursa kpssye önlisans tam girebilirmi
    • Halil ÖZTÜRK
      bende bu konuda cevap bekliyorum. Takipteyim.
    • Unknown
      Mrb ben marka işletmeciliği icin iş istiyorum yok mu bana üniversiteden iş veren
  10. Adsız
    Başka bir bölümde lisans mezunu olanlar, açık öğretim önlisans okuyup kuran kursu hocası olabilir mi ?
  11. Istanbulluhnm
    2012de meslek lisesinden mezununum on lisans ilahiyat için sınava girmek istiyorum ama neler yapabilirim mezun olduktahnsonra atama olur mu basarili olursam çok fazla tercih edilen bir bolum çünkü örgünden o kadar puanı olablir miyim bilmiyorum eğer kazırsam yavaştan dgs çalışırım bir yandan okulumu bitiririm diye düşünüyorum ama kendime güvenim yok
  12. Yıldız
    Merhabalar bende açıktan ilahiyat okuyorum kısmet olursa dgs den 4e tamamlayıp kpss ye oradan da atanıp öğretmen olma hayali ile yaşıyorum. Demem o ki bazı arkadaşlar formasyon kalktı bu yıl dediler dgs den sonrada tezsiz yüksek lisans okumam gerekiyormuş bu doğrumu bilen varsa eğer Allah rızası için yazsın şuraya bişeyler...
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.