Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü İş İmkanları Maaşları Hakkında Bilgi
Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü hakkında bilgi almak isteyen değerli okurlarımız, en güvenilir kaynaktan Avcılık ve Yaban Hayatı hakkındaki bilgileri okumaktasınız. Avcılık ve Yaban Hayatı bölümü hakkında merak ettiğiniz tüm hususları ilgili başlıklarımızdan öğrenebilirsiniz.
Avcılık, eline tüfeği alıp dağ bayır dolaşarak avlanmak
değildir sadece. Avcılık ahlakı, aynı zamanda doğayı korumayı, hayvan neslinin
devam edilmesini sağlamayı, gerektiğinde kışın zor şartlarında doğaya su veya
yiyecek bırakmayı gerektirir. Sürdürülebilir bir yaban hayatı için tüm bunlar
şarttır. Bir avcıda merhamet duygusu en ağır basan duygu olmalıdır. Avına
gerektiği fırsatı vermeyi bilmeli, av sezonunun açık olmadığı dönemlerde
avlanmayı kesinlikle bırakmalıdır.
Av ve Yaban Hayatı bölümü, avcılık eğitiminin verildiği bir
önlisans bölümüdür. Burada verilen eğitim tabii ki tüfek atma nişan alma,
hayvan avlama eğitimi değildir. Bu bölümde sürdürülebilir avcılığın sağlanması
için öğrenciler her alanda yetiştirilmektedir. Avcı denetimi, AVBİS sistemi,
avlaklardaki hayvan sayısının tespiti, av dönemlerinin veya yerlerinin tespiti
genellikle Av ve Yaban Hayatı mezunlarının eliyle olacaktır.
Puan Türü : TYT
Hangi Sınavlara Girilmeli? : TYT
Bölüm Kaç Yıllık? : 2 Yıllık
Avcılık ve Yaban Hayatı Hakkında Kısaca Bilgi
İçinizde avcılık ruhu varsa veya doğayı seven, doğada bulunmaktan mutlu olan birileri varsa, eminim bu bölüm fazlası ile ilginizi çekmiştir. Hele ki avcılık tutkunları balıklama dalmıştır konuya. Kendim de avcı olduğumdan dolayı bunu tahmin edebiliyorum; zira üniversiteyi bitireli ve iş hayatına başlayalı yıllar olmasına rağmen, bu bölümü ilk defa gördüğümde ‘’Ulan bu bölüm de mi varmış, ben neden bu bölümü değil de öğretmenlik tercih etmişim diye yakındım; fakat bölümü biraz araştırınca çok da üzülecek bir şey olmadığını anladım.
Avcılık ve Yaban hayatı bölümüne gidersem sürekli ava giderim, kendimi avlanma konusunda yetiştiririm sanmayın; çünkü bu bölüm, ava gidenleri değil, ava gidenleri denetleyenleri, doğayı ve av hayvanlarını koruyanları yetiştiriyor. Anlayacağınız, avlaklarda av hayvanı sayısını tespit edenler, ara sıra avcıları denetleyenler, av turizminde izin alan avcıya eşlik edenler, kışın zor şartlarında doğaya yiyecek vb. bırakanlar genellikle bu bölüm mezunları oluyor. Yine de doğa ve av aşığı kişilerin büyük bir zevkle tercih edebilecekleri ve okuyabilecekleri bir bölüm olduğunu söylemek mümkün.
Avcılık ve Yaban Hayatı Mezunları Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır, Özel Sektör İş İmkanları Nelerdir?
Bu bölümü okutmakta olan bazı üniversitelerin tanıtım sayfalarına baktığımda, iş imkanları için çok güzel şeyler söylediklerine şahit oldum. Örneğin süleyman Demirel Üniversitesi, bu bölümden mezun olanların boşta kalma riskinin olmadığını, bu bölüm mezunlarına çok ihtiyaç duyulduğunu filan yazmış. Biliyorum, üniversiteler genellikle okuttukları bölümleri övmekten ziyadesiyle hoşlanırlar; fakat yine de haklılık paylarının olduğunu tahmin ediyorum. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları ne iş yapar sorusuna yanıt vereyim. Avcılık ve Yaban Hayatı iş imkanları, çalışma alanları şunlardır:
Mezunlar; Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı olan Milli Parklar Genel Müdürlüğü dahilindeki,
-Milli parklarda
-Ulusal parklarda
-Tabiat parklarında
-Tabiat koruma alanlarında çalışabilmektedir.
Ayrıca özel avlaklar da bölümün çalışma alanlarında sayılmaktadır. Bakanlığa bağlı birimlere atananlar memur statüsünde çalışmaktadır. Bu kişiler genellikle hem masa başı hem de arazide iş yapmaktadır.
Ayrıca özel avlaklar da bölümün çalışma alanlarında sayılmaktadır. Bakanlığa bağlı birimlere atananlar memur statüsünde çalışmaktadır. Bu kişiler genellikle hem masa başı hem de arazide iş yapmaktadır.
Avcılık ve Yaban Hayatı Maaşları/Kazancı Ne Kadar?
Orman Genel Müdürlüğüne veya bakanlığın diğer birimlerinde memur olarak çalışan bir mezun ortalama 2500-3000 lira dolaylarında maaş alırken; özel alanlarda çalışanlar 1-1,5 asgari ücret ile çalıştırılmaktadır.
Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümünün Geleceği ve Bizim Yorumlarımız
Resmi avcılık yapanlar bilirler. Türkiye’de özellikle son yıllarda bu avcılık işlerine çok önem verilmeye başlandı. Avbis denilen bir sistem üzerinden tüm avcıların etkinlikleri kontrol altına alınıyor. Öncesinde ise her avlakta bulunan tahmini hayvan sayısı belirleniyor. Tüm bu işlemleri yürütecek eğitimli elemanları tabii olarak ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle bölümün en azından önümüzdeki 5 yıl boyunca iş imkanları açısından sıkıntısız bir bölüm olacağını düşünmekteyiz. Bu bizim fikrimizdir; ancak dediğimizin tam tersi olmayacak diye bir garantimiz de yoktur elbet.