Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Nedir Ne İş Yapar?
Çevre sağlığı konusunda hizmet veren önlisans programlarından bir tanesi de 2 yıllık Çevre Temizliği ve Denetimi bölümüdür. Bir işi en güzel şekilde yapılmasının sağlanması için o işi yapanların denetlenmesi de şarttır. İşte, Çevre Temizliği ve Denetimi mezunları hem çevrenin temiz tutulması için gerekli önlemleri alırken hem de temizlik işini yapanları denetleyerek her şeyin uygun bir şekilde yapılmasını sağlar.
Sizler için 2 yıllık Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü hakkında çeşitli bilgileri derledik. Bölümü iş imkanlarından tutun da dikey geçiş bölümlerine kadar, maaşlarından tutun da KPSS puanlarına kadar her türlü bilgiyi alacaksınız. Hemen aşağıda belirtilen başlıklarda ayrıntılı bilgile verilmiştir.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Nedir?
Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü; çevre temizliği ile ilgili denetimleri yapabilecek, fabrika gibi sanayi kuruluşlarının çevreye zarar verip vermediğini denetleyebilecek, atık maddeleri geri dönüştürebilecek ve bunun için gerekli tesislerin kurulmasında yardımcı olacak deneyimli kişileri yetiştirmek amacı ile kurulmuş iki yıllık bir bölümdür.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Hakkında Bilgi
TYT puan türü ile öğrenci alan Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü sadece iki üniversitede bulunmaktadır. Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü bulunan üniversiteler şunlardır:
-Niğde Üniversitesi
-Kocaeli Üniversitesi
Bölümü TYT puan türünde yeterli puanı alan her aday tercih edebilir.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü İş İmkanları
Çevre Temizliği ve Denetimi bölümünden devlet kurumlarına memur olarak atanmak pek kolay olmasa da yine de KPSS’de başarı gösterenler devletin çeşitli kurum/kuruluşlarına memur olarak tekniker unvanı ile atanabilmektedir. Çevre temizliği ve Denetimi mezunları ‘’Çevre temizliği ve Denetimi Teknikeri’’ unvanını almaktadır. Bölümün iş imkanları geniş sayılmaz. Başlıca çalışma alanları şunlardır:
-Sağlık Bakanlığı
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
-Orman ve Su İşleri Bakanlığı
-İl özel idareleri
-Belediye başkanlıkları
-Okullar
-Hastaneler
-Alışveriş Merkezleri
-Arıtma Tesisleri
-Geri dönüşüm tesisleri
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları atandıkları yerlerde şu görevleri yerine getirir:
-Endüstriyel ve evsel atık maddelerinin toplanarak geri dönüştürülmesini veya imha edilmesini sağlar.
-Her türlü endüstriyel temizlik işlerini yürütür ve ilgililer ile gerekli koordinasyonu sağlar.
-Çalıştığı birimde kullanılan tüm araç ve gereçleri tanır, usulüne uygun şekilde kullanılmasını sağlar.
-Çevresel kirlilik ile ilgili araştırmalar yapar ve bu araştırmaları neticesinde gerekli önlemleri alır.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Maaşları
Çeşitli bakanlıklarda veya ilgili birimlerinde, belediyelerde veya diğer kamu kuruluşlarında çalışan bir Çevre Temizliği ve Denetimi Teknikeri maaşları 2500-3000 lira civarındadır. Bunlar, memur olarak çalışmaktadır. Her sene ilk 10 yıl için 20 gün; sonraki yıllar için senede 30 gün yıllık izin hakları bulunmaktadır. İzin dönemlerinde de maaşlarını eksiksiz olarak alırlar. Bölüm mezunlarının iş olanakları genellikle kamu ile sınırlıdır; ancak daha düşük ücretlerle özelde iş bulma imkanı da bulunmaktadır.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri
Bölüm mezunları diledikleri takdirde üç farklı lisans programına DGS vasıtası ile dikey geçiş yapabilirler. Çevre Temizliği ve Denetimi bölümü DGS bölümleri şunlardır:
-Kimya Mühendisliği
-Çevre Mühendisliği
-Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü KPSS Taban Puanları
Doğrusu araştırmamıza rağmen son KPSS atamalarında bu bölüme verilmiş herhangi bir kontenjan bulamadık. Daha önce KPSS ile atananlar da çok önceden atanmış. Bu gösteriyor ki bölüm KPSS atamaları konusunda pek şanslı değil. Son atamalarda atanan varsa lütfen bizimle paylaşsın yorum bölümünde.
Çevre Temizliği ve Denetimi Bölümü Yorumları
Bölüm maalesef elle tutulur derecede iyi bir bölüm değildir. Üniversite adaylarının en büyük isteği, okudukları bölümden mezun olunca işe başlamak, boş durmamaktır. Ancak KPSS atamalarındaki duruma bakılırsa, çok iyi KPSS puanı alamayanların boşta duracağı anlaşılıyor. Yine de en sağlıklı yorumları bölüm mezunları veya öğrencileri yapacaktır.