Size Özel Reklam

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi bölümünü sizler için en güncel haliyle derledik ve size gerekli olan tüm bilgileri bu yazıda sunduk. Halk arasında bir söz vardır: Derler ki bitmeyecek tek sektör gıda sektörüdür. Evet, hakikaten de gıda sektörü asla bitip tükenmeyecek olan bir sektördür. Zira insanoğlunu gıda ihtiyacı yaratıldığı günden bu yana var olmuş ve var olmaya devam edecektir. Bu sektörde herkes iyi veya kötü tutunabilmektedir.

Peki, bu bölümden mezun olanlar, nerde çalışır, ne iş yapar? İşte altta yer alan başlıklarımızda aklınıza gelen her sorunun cevabı var. Ola ki kafanızdaki bir soruya yanıt bulamadıysanız korkmayın, alttaki yorum bölümünden sorun en kısa zamanda cevaplayalım. Hepinize başarılar dileriz.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Nedir?

Gıda ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü kurum ve kuruluşta çalışacak ve bu kurum/kuruluşlarda gıda kontrolü yapıp gerekli analizleri sağlayacak olan meslek elemanlarını yetiştirmek amacı ile birçok üniversitemizde kurulmuş olan bir bölümdür. Eğitim süresi iki yıl olan bölümde eğitim esnasında öğrencilere staj yaptırılmakta, böylece onların deneyim kazanması hedeflenmektedir. Bölüm, ondan fazla üniversitede eğitim öğretime devam etmektedir.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Gıda Kalite Kontrolü ve analizi programını tercih edecek olan adayların TYT  puan türünde en az 150 puan almış olması gerekmektedir. Elbette ki 150 puanla bölümü kazanacağınızın garantisini vermiyoruz. Ne kadar yüksek puan alırsanız, bölümü kazanma olasılığınız da o oranda artacaktır. Bölüm için TYT’ye girilmesi yeterli gelmektedir.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

Bölüm mezunlarına ‘’Gıda Kontrolü’’ unvanı verilmektedir.  İlk yıllarda bu bölüm çok az sayıda üniversitede okutulduğu için mezunların iş bulmaları veya devlete atanmaları çok daha kolaydı. Ancak zaman geçtikçe bölüm birçok üniversitede açıldı. Rakip sayısı artınca da dolayısı ile iş bulma imkanı biraz daha daraldı. Her şeye rağmen, bölüm mezunlarının çalışabileceği birçok iş alanı bulunmaktadır.

Bölümü başarı ile bitirenler gıda sanayinin her alanında, devlet ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlardaki gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapıldığı  ilgili bütün laboratuarlarda iş bulma imkanına sahiptir. Çalışabilecekleri kurumlar ise şunlardır:

-Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
-İl Sağlık Müdürlükleri
-Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuvarları
-Hıfzısıhha Enstitüsü
-Tariş
-Belediyeler
-İl Sağlık Müdürlükleri
-Pastaneler
-Süthaneler
-Otel
-Restoranlar
-Hastane vs.

Yukarıda listelediğimiz bazı kurumlar devlete aittir. Bu kurumlarda çalışabilmeniz için iki senede bir yapılan KPSS önlisans oturumlarına katılarak yeterli puanı almanız gerekmektedir.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Ne İş Yapar?

Çalıştıkları kurum veya kuruluşlarda her türlü gıdanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizi ile ilgili laboratuvarlarda çalışmalar yapar ve bu çalışmaları raporlaştırırlar.Gıda kontrolü maaşları bu şekildedir.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Gıda Kalite Kontrolü ve analizi maaşları kamu sektöründe 3000-3500 lira civarındadır. Ancak özel sektörde çalışanlar genellikle daha düşük ücretler alırlar. Bununla birlikte kendi özel iş yerini açanların çok daha büyük kazançlar elde etmesi de mümkündür.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Atamaları

KPSS önlisans oturumlarında en az 86 puan alanların son yıllarda yapılan bazı KPSS tamalarında devlet kurumlarına atandığı görülmüştür. Bununla birlikte her alımda bu bölüme kontenjan verilmemektedir.

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Dikey Geçiş Bölümleri

Bölümün dikey geçiş yapabileceği yedi tane 4 yıllık bölüm bulunmaktadır. DGS sınavında yeterli puanı alıp herhangi bir lisans programını tercih ettiğinizde o bölüme dikey geçiş yapar ve eğitime 3. Sınıftan itibaren devam edersiniz. Tabii bunun için öncelikle bu bölümden mezun olmanız gerekmektedir. Bölümün dikey geçiş bölümleri arasında en parlak olan bölüm ise Beslenme ve Diyetetik bölümüdür.

--Beslenme ve Diyetetik
--Bitki Koruma
--Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
--Gıda Mühendisliği
--Gıda Teknolojisi
--Kimya
--Tarımsal Biyoteknoloji

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Yorumlar

Gıda sektörünü sevenler ve biraz da girişken olanların düşünmeden tercih edebilecekleri bir bölümdür. Her ne kadar devlete atanmak zor olsa da bu bölümü bitirdikten sonra özelde de iş imkanı bulabilirsiniz. Kendi restoranınızı açsanız dahi sizi geçindirecek kazançlar elde edebilirsiniz. Bölüm yorumlarını biraz da mezunlardan veya bölüm öğrencilerden dinlemek daha faydalı olacaktır. Bu yüzden bu yazı ile karşılaşan mezunların, bölüm hakkındaki düşünceleriniz bizlerle paylaşmalarını rica ediyoruz. Esen kalın.

6 yorum

  1. Adsız
    Ben Sakarya üniversitesi gıda kalite öğrencisiyim bölümümü seviyorum gayet de önü açık bir bölüm hayırlısıyla bitirip diyetisyenlik veya mühendisliğe geçmek istiyorum
  2. Adsız
    İş bulma olanağı nasıl acaba
  3. Büşra Öz
    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
  4. Deniz💙
    Bende bu bölümü yazmayı düşünüyorum sizce önü açık mı iş bulma imkanım olur mu çünkü yaşadığım çevrede okucam ve küçük bir yer adı duyulmayan burda istediğim başarıyı alirmiyim
  5. Adsız
    gördüğüm kadarıyla bu sektörde tecrübe, diplomanın önüne geçiyor.teknisyen olarak devam edip kendimizi geliştirmek ne kadar mantıklı olur?
  6. Unknown
    verdiğiniz bilgileri youtube kanalımda paylaşabilir miyim
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.