Size Özel Reklam

Maden Teknolojisi Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları

Maden Teknolojisi Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları

Türkiye, gerçek anlamda bir maden bölgesidir. Neredeyse her bölgemizde çeşitli madnler çıkarılmakta ve işlenmektedir. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde neredeyse her maden çıkarılmaktadır. Yeraltı kaynakları bakımından bu kadar zengin olan ülkemizde, elbette ki bu sektörde çalışacak insan gücüne de fazlası ile ihtiyaç duyulmaktadır. Nitekim, devlet tarafından gerçekleştirilen KPSS alımlarında Maden Teknolojisi mezunlarına da kontenjanlar verilmekte ve bölüm mezunları çeşitli resmi kurumlara kadrolu veya sözleşmeli olarak yerleştirilmektedir.

Siz de Maden Teknolojisi bölümünü merak ediyor ve üniversite tercih listenizde göstermek istiyorsanız bu yazıyı dikkatle incelemenizi öneriyoruz. Maden Teknolojisi bölümü tanıtım yazısında bölümün puan türünden tutun da iş imkanları, maaşları, atamaları, dikey geçiş bölümlerine kadar birçok faydalı bilgiyi ayrıntıları ile derledik. Faydalı olması dileğiyle...

Maden Teknolojisi Bölümü Nedir?

Maden ocaklarında, madenlerin işlendiği çeşitli fabrikalarda, laboratuvarlarda veya maden sektörü ile ilgili herhangi bir alanda etkin olarak görev alacak maden teknikerleri yetiştiren, eğitim süresi 2 yıl olan bir önlisans programıdır. Türkiye’de on kadar üniversitede Maden Teknolojisi bölümü okutulmaktadır. Bölüm öğrencilerinin mesleki anlamda deneyim kazanması amacı ile öğrencilere 40 iş günü süren bir staj uygulaması yaptırılmaktadır. Dersleri genellikle sayısal içerikli olduğu için sözel çıkışlı öğrencilerin biraz zorlanacağı bir bölümdür.

Maden Teknolojisi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Maden Teknolojisi bölümü bulunan üniversiteler bölüme öğrenci alırken TYT  puan türünü dikkate almaktadır. TYT  puan türünden minimum 150 puan alınmalıdır ki bu bölüm tercih edilebilsin. Bölümü isteyen adayların TYT dışında girmesi gereken herhangi bir sınav bulunmamaktadır.

Maden Teknolojisi İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

Maden Teknolojisi mezunlarına ‘’Maden Teknikeri’’ unvanı verilir. Program mezunları maden arama ve çıkarma faaliyetleri ile uğraşan yerli ve yabancı işletme veya şirketlerin  yeraltı maden ocaklarında, yerüstü açık ocaklarda, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesislerinde, kömür analiz laboratuvarlarında iş bulma imkanına sahiptir. Mermer fabrikası ve taş ocakları da Maden Teknikerlerinin bir diğer çalışma alanıdır.  Maden Teknolojisi iş olanakları çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:

-Maden Tetkik Arama
-Maden Ocakları
-Laboratuvarlar
-Mermer Fabrikaları
-Türkiye Kömür İşletmeleri
-Cevher Hazırlama Ve Zenginleştirme Tesisleri
-Etibank’a Bağlı İşletmeler
-Devlet Su İşleri (DSİ)
-Çimento, Kiremit ve Seramik Fabrikaları

Maden Teknolojisi Bölümü Ne İş Yapar?

Maden Teknikeri, çalıştığı maden ocağı, işletme veya fabrikada genel anlamda şu görevleri yerine getirmektedir:

-Maden damarları,  filizleri ve cevherlerinin bulunması amacı ile maden mühendisince hazırlanan sondaj planını uygular.
-Alanı ile ilgili çeşitli makine v cihzları kullanır.
-Ortaya çıkarılan madenlerin işletilmesi için kuyu ve galerileri açar.
-Çalıştığı yerin iş güvenliğinin sağlanması ile ilgili gerekli tedbirleri alır.
-Cevherin parçalanarak alınması, yeryüzüne çıkarılması için çeşitli işlemleri yerine getirir.
-Cevherin yıkanması, yararsız maddelerden arındırılması, zenginleştirilmesini sağlar.
-Çalışanların görevlerini uygun bir şekilde yerine getirip getirmediğini denetler.

Maden Teknolojisi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Maden teknolojisi maaşları kamu resmî kurumlarında 3500-4000 lirayı bulmaktadır. Devlette görev alan Maden Tknikeri maaşları hemen hemen birbiri ile eşittir; ancak özel sektörde faaliyet gösteren mezunlar için Maden tekniker maaşı 2500-3000 lira arasındadır. Asgari ücretle çalışanlar da mevcuttur.

Maden Teknolojisi Bölümü Atamaları

Maden Teknolojisi mezunlarının kamuya atanmaları için KPSS’den en az 79 puan almaları gerekmektedir. Tabii ki bu puan sabit değildir. Her atamada, bölüme verilen kontenjan sayısına göre değişebilmektedir. Bugün Maden teknolojisi KPSS atama puanları 79 ise yarın 85 veya 90 olmayacak diye bir kaide yoktur. Bu yüzden bölümü tercih etmeden önce güncel KPSS atama puanlarını tekrar kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

Maden Teknolojisi Dikey Geçiş Bölümleri

Maden Teknolojisi bölümü ile en alakalı bölümler Maden mühendisliği ve cevher hazırlama mühendisliği programlarıdır. Bölüm mzunları yılda bir kez uygulanan DGS’de yeterli puanı aldığı vakit, aşağıdaki lisans bölümlerine dikey geçiş yapma hakkı kazanır. Maden teknolojisi DGS bölümleri aşağıdadır:

  • Cevher Hazırlama Mühendisliği 
  • Jeoloji Mühendisliği
  • Maden Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Maden Teknolojisi Bölümü Yorumlar

Gerek kamuda gerekse de özelde iş bulma olanakları geniş olan bir bölüm olduğunu düşünüyoruz. Bize göre bir bölümün iyi olup olmadığı, biraz da devletin o bölüme verdiği kontenjanlardan anlaşılır. Günümüzde Maden teknolojisi bölümüne KPSS alımlarında kadro açılıyor ve mezunlar çok da yüksek olmayan puanlarla çeşitli kurumlara yerleşebiliyor. Aynı zamanda sahada çalışmayı sevenlerin zevkle okuyacağı bir bölüm olduğunu düşünüyoruz.

3 yorum

  1. Adsız
    Aklı olan maden teknolojisi bölümünü okumasın. Alım malım diye bişi yok devlet alım yapmıyo özel sektör yüzünüze bile bakmıyo. Boş umutlar boş hayaller kurmayın gidin başka bölüm okuyun. Ben okudum 5 yıldır iş arıyorum baş vurmadığım yer kalmadı yüzüme bile bakmadılar. Bu bölümün faydası arkanızdan da üniversite okumuş iş bulamıyor bu nasıl adam diye alay edilmesi de cabası. Aklı olan başka işe girsin size yemin ediyorum emeğinize yazık olur. KPSS bi kere bile alım yapmadı tekniker İçin hep KPSS ye girerim ben hiç görmedim alım. Maden işçisi alırlar hep o da işkurdan alırlar. Yada 4 yıllık okuyup kapı kapı dolaşa dolaşa bi iş bulabilirsiniz tabi benim gibi maddi sıkıntılarınız olmazsa. Bu arada maalesef Fırat üniversitesi maden teknolojisi bölüm mezunuyum saygılar. Aklı olan bu kardeşinizi dinlesin ben çok çektim siz çekmeyin kardeşlerim. Sorusu olan da varsa ben burdayım mail berke_017017@hotmail.com adresimde budur ulaşabilirsiniz sorularınız için
  2. Unknown
    Dikey gecis denediniz mi
  3. İlhan Girgin
    İş imkanları kısmına laboratuvar yazmışsınız sağlık laboratuvar giriyor mu bunun içine ?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.