Size Özel Reklam

Astronomi ve Uzay Bilimleri Nedir Ne İş Yapar Maaşları İmkanları

Astronomi ve Uzay Bilimleri Nedir Ne İş Yapar Maaşları İmkanları

Astronomi ve Uzay Bilimleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Astronomi ve Uzay Bilimleri nedir?
2 – Astronomi ve Uzay Bilimleri Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Astronomi ve Uzay Bilimleri İş İmkanları
4 – Astronomi ve Uzay Bilimleri Ne İş Yapar?
5 – Astronomi ve Uzay Bilimleri Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Astronomi ve Uzay Bilimleri Atamaları
7 – Astronomi ve Uzay Bilimleri Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Astronomi ve Uzay Bilimleri Nasıl?


Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Nedir?

 Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.

Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Astronomi Ve Uzay Bilimleri Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Astronomi Ve Uzay Bilimleri bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Astronomi Ve Uzay Bilimleri bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Astronomi Ve Uzay Bilimleri Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Astronomi Ve Uzay Bilimleri 4 yıllık bir bölümdür.

Astronomi ve Uzay Bilimleri İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenlerin çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmekte, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler.

4 Yıllık Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Ne İş Yapar?

Astronomi programını bitirenlere “Astronom” unvanı verilir. Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünden mezun olanlar kariyerlerine öğretici olarak yani üniversitede kendi bölümlerinde akademisyen olarak devam edebilirler. İlk başta Araştırma Görevlisi olarak kariyerlerinde ortalama 4500-5500 TL maaş ile başlayıp kariyer basamaklarını yükselttikçe maaşları da doğru orantılı olarak artacaktır. Bunun dışında sektör ülkemizde zayıf olduğu için özelde iş bulmak biraz sıkıntılı olabilir ancak bölüm mezunları yurtdışında kariyerlerine devam edeceklerse Astronom maaşları 5000-15.000 dolar civarında olmaktadır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Astronomi Ve Uzay Bilimleri KPSS atama puanı genellikle 90-100 ile yapılmaktadır. 

Astronomi ve Uzay Bilimleri Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bölüme öğretmenlik yolu şu an için kapalıdır.

Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Yorumları – Astronomi ve Uzay Bilimleri Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

İsmi insana cazip gelse de bölüm mezunlarının atanma olasılıkları çok düşüktür. Yine de alana ilgi duyanların tercih edip zevkle okuyacakları bir bölüm olduğunu söylemek mümkündür.

Değerli üniversite adayları, Astronomi ve Uzay Bilimleri nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Astronomi ve Uzay Bilimleri iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

16 yorum

  1. Adsız
    Kaynak bildirerek paylaşabilir miyim?
  2. Adsız
    Kaynak bildirerek paylaşabilir miyim?
    • Yönetici
      Elbette, paylaşabilirsiniz.
    • Adsız
      Kişisel bir sebepten ötürü bu sayfadaki yorumlarımı silermisiniz, bu yazdığım dahil.

      Unknown
      31 Mart 2022 23:25

      Bu Yorum hocam en son yapılan.
  3. Adsız
    Bu bölümü okumak çok istiyorum,küçüklüğümden beri ilgim çok fazla..Kendim para biriktirerek 2 teleskop bile aldım ve bu yıl sınava giricem.Ama olumsuz yorumlar çok bu bölüm hakkında.Işsiz kalırsın mutlu olmazsın vs. Sizce ne yapmalıyım?
    • Adsız
      Hayallerinden bir kaç yorum için vazgeçme kim ne derse desin hedefin Nasa olsun :)
    • Adsız
      Asla Pes Etme ama şuan bizim ülkemizde bu işin önü çok kapalı dilini geliştir bol bol oku yurtdışında bir yerlerde yapabilirsin.
  4. Unknown
    Üniversiteyi kazanmak için neden yüksek bir puan gerekmiyor
    • Unknown
      Istanbul teknik universitesine bir bakin. Bende dusuk biliyordum ama 481 puan
    • Eleanora
      Ben de 256 gözüküyor 🤔
    • Unknown
      istanbul üniversitesi 256larda bir puan ancak itü daha yüksek puanda ikisi farklı üniversite
    • Unknown
      itüdeki yanlış bilmiyorsam uzay mühendisliği ve o bölüm çok zor bir bölüm bide astronomi ile aynı bölümde değiller
  5. meraklı bilgin
    hocam kimin ne dediğine bakmayın istiyorsan yurt dışında devam edersin kariyerini master yapabilirsin ya da kendi ülken de devam edebilirsin türkiye de 2018 yılında uzay ajansı kuruldu statik uzay motor çalışmaları uydu çalışmları yapılıyor fazlasıyla rasathanelere de önem veriliyor uzay gelecek sonuçta buna her ülke önem verir
  6. Adsız
    Tek merak ettiğim 2 yıl sonra taban puanı ne kadar yükselecek ve gerçekten de iş bulabilcekmiyim asıl korkum bu . Yani hayatımın 6 yılını boş boşuna verip sonrasındada bir askari ücretle çalışıp köle olmak istemiyorum ama bir yandan da uzayı ve astronomiyi seviyorum . Uzay ve astronomi ile ilgili iş olanağı bulunabilecek bölüm bilenler varsa lütfen bana bildirsin
    • Adsız
      ben 10. sınıfa gidiyorum bu mesleğe şöyle bi bakayım dedim ama iş yok diyenler çok olduğu için maalesef vazgeçme durumundayım.
  7. Adsız
    Nice cevherler imkanlar zor olduğu için üzerindeki tozu atamıyor.
    Üzerindeki tozu kaldırabilseler, altında elmas olduğunu görecekler...
    Evrenin büyüklüğü, canlıların oluşumu, başka galaksilerde kendi gezegenlerine adapte olmuş uzaylıların var olma ihtimali, zeka seviyeleri, sonuçta bizde en başında fazla ilmimiz yoktu...Bu daha gider. Hepsi keyifle düşündüğüm ve kendimi geliştirmek istediğim şeylerdir.
    Çoğunlukla evrenle ilgili bir düşünmeye başladığımda saatler geçiyor farketmiyorum
    Efsanevi teorilerden başlar ömrümün 100 yılı geçmeyeceği ve aslında pek birşey keşfedemeyecek olmam kötü hissettirse de,
    Sonuçta önceliğimiz kendi dünyamız içerisinde yaşayabilmek için olmalı.
    Ben yaşayabilmem için bu bölümden farklı birşey okumalıyım maalesef.
    Belkide bu kadar zeki olmasaydım daha mutlu bir hayatım olurdu ama bir taraftan sorgulayan bir birey olduğum için mutluyum. Herneyse bir miktar sizinle konuşmak istedim teşekkürler...
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.