Size Özel Reklam

İmam Hatip Lisesi Mezunları Hangi Üniversite Bölümlerini Tercih Edebilir?

İmam Hatip Liselerinin bundan seneler önceki durumunu bilenler veya duyanlar, hangi üniversite bölümlerine yerleşebilecekleri konusunda tereddüte düşüyor; zira eskiden, İHL mezunları kendi alanları dışındaki üniversite bölümlerini tercih ettiklerinde puanları düşük gösterildiği için ya o bölümlere hiç giremiyor veya çok zor girebiliyorlardı:

Sizler için hazırladığımız bu yazıda İmam Hatip mezunları hangi bölümlere gidebilir sorusunu anlaşılır bir şekilde cevaplamaya çalıştık. Açıklamalara rağmen sormak istediğiniz sorular olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

İmam Hatip Mezunları Hangi Bölümleri Tercih Edebilir?

Katsayı adaletsizliği artık geride kaldı; dolayısıyla İHL mezunları da tıpkı diğer tüm lise mezunları gibi bütün üniversite bölümlerini tercih edebiliyor. Herhangi bir bölümü tercih etmekle ilgili hiçbir yasal kısıtlama söz konusu değil. Anlayacağınız, bir Anadolu Lisesi veya Fen Lisesi mezunu nasıl ki Tıp, Hukuk, öğretmenlik bölümlerini tercih edebiliyorsa, İmam Hatip Lisesi mezunları da tüm bu bölümleri tercih edebiliyor.

İmam Hatip Lisesi Mezunlarının YKS Puan Hesaplamaları

Arkadaşlar, normal bir liseyi bitiren bir öğrencinin üniversite sınav puanları nasıl hesaplanıyorsa, İHL mezunlarının da puanları o şekilde hesaplanmaktadır. Yani günümüzde katsayı ile ilgili bir problem veya bir adaletsizlik söz konusu değil. Ancak özellikle Tıp, Mühendislik, Hukuk ve benzeri bölümlere yerleşmede bazı dezavantajları söz konusu olabilir. Bu durum tamamen İHL'lerde verilen eğitim ile alakalıdır.

İmam Hatip Mezunlarının Tıp, Mühendislik, Hukuk Gibi Bölümlere Girmesi Neden Zor Oluyor?

Az önce bu okullardan mezun olanların tüm bölümleri tercih etme hakkının olduğunu söyledik; ancak öğrencilerin bu bölümlere girmesi de gerçekten zordur. Bunun en büyük sebebi, İmam Hatiplerde Fizik, Kimya, Matematik, Geometri, Biyoloji gibi derslerin yoğun olarak okutulmamasıdır. Düşünün, bir Fen Lisesi öğrencisi 11 ve 12. sınıfta da yoğun bir şekilde matematik, fizik, biyoloji ve kimya gibi dersleri alıyor. Oysa İHL öğrencisi bu dersleri değil de kendi alanları ile ilgili dini derslere ağırlık verdiği için bir Fen Lisesi öğrencisi gibi öğrenemiyor. Okulda sayısal dersleri yeterince alamayanlar, dershanelerde de takviye yapamıyorsa, özellikle sayısal testlerden yüksek puan alamadığı için bu bölümlere girmekte zorlanıyor.

İmam Hatip Mezunları Doktor Olabilir mi?

Günümüzde geçerli olan yasalara göre mezunların doktor olmasının önünde bir engel yok. İmam Hatip mezunu birinin Tıp Fakültesi okuyabilmesi için YKS, TYT ve AYT sınavlarından yeterli puanı alması yeterlidir.

İmam Hatip Mezunları Hangi Sınavlara Girmeli?

Girilmesi gereken sınavlar diğer okul mezunları ile aynıdır. Bütün öğrencilerin öncelikle YKS'ye girmesi zorunludur. TYT'den 150 baraj puanını aşanlar bütün 2 yıllık bölümleri tercih etme hakkı kazanır. AYT'den en az 180 puan alınması gerekir. Hangi sınavlara gireceğiniz, tamamen tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler ile ilgilidir. Örneğin Tıp Fakültesi tercih edebilmek için girilmesi gereken sınavlar YKS’nin birinci oturumu TYT ve ikinci oturumu AYT'dir. Yine öğretmenlik bölümleri için girilmesi gereken sınavlar YKS’nin birinci oturumu TYT ve ikinci oturumu AYT sınavlarıdır. Lisans ve Önlisans bölümün puan türü farklı olduğu için, girilmesi gereken sınavlar da değişebilmektedir.

Tercih etmeyi düşündüğünüz bölüm için hangi sınavlara girmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, yorum bölümünden sorun, yanıtlayalım.

10 yorum

  1. Unknown
    Selam ben saglık meslek lisesinde okuyordum evimden uzak oldugu icin evime yakın bir anadolu imam hatip lisesine geciş yapmak istiyorum gecekte yapmak istedigim meslek ingilizce ögretmenligi acaba bu mümkünmü bunu sormak istiyorum ve nasıl bir yol izlemem gerektigini bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim
  2. Unknown
    Bu yilki sistemde eskiye mi donul du 296 puan alan bir ogrenci nerelere girebilir
  3. Unknown
    Tıp fakültesi tercih edebilmem için hangi sınavlara girmem gerekiyor.
  4. Unknown
    İmam hatip mezunuyum ek puan ile birlikte puanım 219 hangi bölüm tercih etmeliyim
  5. Bilgi Sevgisi
    Ben imam Hatip lisesi mezunuyum.Biyoloji,kimya,fizik ve diger tüm sayılsal dersleri gayet güzel gördüm.Hiç de dini derslerimiz bunun önüne geçmedi.Ayrıca okulumda her tür meslek kazanıldı.Ben de sayılsal bölümünden girip istediğim tüm mesleği seçebilecek bi eğitim aldım.
  6. Unknown
    Ben tıbbp teknisyeni olmak istiyorum hangi sınavlara girmeliyim
  7. Adsız
    İlahiyat tercih eden birisi hangi derslerde yks ye girmesi lazım
  8. Adsız
    İmam Hatip lisesinden mezunum 4 yılık üniversite kazandım hangi bölüme tercih verebilirim
  9. Adsız
    İmamhatip öğrencisi siyim ünüversite de çocuk gelişimi Seçebilir miyim
  10. Adsız
    Ben imam hatip lisesi mezunuyum direk geçiş yapıp 2 yıllık ilahiyat okuyabilirmiyim
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.