Size Özel Reklam

İmam Hatip Mezunları KPSS'de Nereleri Tercih Edebilir?

Her geçen sene sayısı artan İmam Hatip Lisesi mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ''Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)'' sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.

Merkezi Atama Nedir?

Merkezi atama dediğimiz şey şudur: Ortaöğretim KPSS oturumu yapılır. Adayların puanı açıklandıktan sonra atama dönemlerinde ÖSYM tarafından ihtiyaç duyulan kadrolar/kontenjanlar belirlenir. Ve çeşitli lise/alan/dal mezunları kendileri için ayrılan kadroları tercih ederek bu alanlara yerleşir. Örneğin İmam Hatip Lisesi mezunları 2049 nitelik kodlu kadrolara başvurur. Şayet rakiplerinden daha yüksek puan aldıysa o kadroya yerleşir. Merkezi alımlarda 2049 kodu ile, çeşitli üniversitelere ''Gassal'' alımı yapılmaktadır. DHBT sınavına hiç girmeden bu Gassal kadrolarını tercih edebiliyorsunuz. Ancak KPSS taban puanları genellikle yüksek oluyor ve alım sayısı da çok az.


DHBT Sınavı Nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlara personel alımı için yapılan sınavdır. Bu sınava İmam Hatip mezunları, İlahiyat mezunları (2 ve 4 yıllık) , islami ilimler bölümü mezunları ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunları başvurabiliyor. Bu sınava girmeye hak kazanmanız için KPSS'den belli bir baraj puanı almanız gerekiyor. Bazen 50, bazen 60 olarak belirlenen baraj puanını aşanlar DHBT sınavına katılarak Diyanet'in açtığı kadrolara atanma şansına sahip olabilirler.

DHBT Sınavı Ne İşe Yarar, Bu Sınav ile Nereye Atanılır?

KPSS ortaöğretim oturumunda barajı aşıp DHBT'de de yeterli puanı alanlar aşağıda belirttiğimiz kadrolara veya iş ilanlarına başvurabilirler:

-İmam-Hatip
-Kayyım
-Kuran Kursu Öğreticisi
-Müezzin

DHBT için KPSS'de Hangi Puan Türü Dikkate Alınır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi yani DHBT sınavına hem lise mezunları, hem 2 yıllık mezunları hem de 4 yıllık mezunları başvurabiliyor. Hepsinin de KPSS'de belli bir puan almış olması gerekiyor. Lise mezunlarının KPSS122, önlisans mezunlarının KPSS123, lisans mezunlarının ise KPSS124 puan türünde barajı aşmış olmaları gerekir ki DHBT'ye başvurabilsinler.

DHBT ve Mülakat?

Diyanet İşleri Başkanlığı ilana çıktığı kadrolara alım yapmak için sadece yazılı sınavlarda alınan puanlara bakmıyor. Açılan kadrolara atanmanız için mülakatta da başarılı olmanız gerekir. diyanet İşleri genellikle alım yapacağı kişi sayısının üç katı kadar adayı mülakata çağırır. Bu mülakatlarda alınan puanlar da dikkate alınarak atamalar yapılır.

2001 Nitelik Koduna Sahip Kadrolar?

KPSS atamalarında, hangi lise veya daldan mezun olduğuna bakılmaksızın tüm lise mezunlarının başvurabildiği kadroları belirten nitelik kodu 2001 nitelik kodudur. Sadece bu şartı bulunan kadrolara bütün lise mezunları başvurabildiği gibi İHL mezunları da başvurmaktadır. Tercih yaparken 2001 kodlu kadroları tercih edebilirsiniz; ancak bu nitelik kodu dışında aranan şartlar, sertifikalar olup olmadığına da dikkat etmeniz gerekir.

11 yorum

  1. Unknown
    Ben İmam hatip lisesi mezunuyum. 2049 ve 2001 nitelik kodlu yapabileceğim hiçbir tercih bulamadım. Yani tercih hakkım yok mudur
  2. Unknown
    Merhaba bu yıl kpss orta öğretim sınavına girecek imam hatip mezunuyum imam hatip bölümünü seçmek istiyorum ama bu bölüm için ne gerekiyor ve bu bölümü kazandığında napicağimi bilmiyorum yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler
  3. Unknown
    İmam Hatip lisesi mezunu yum İslami ilimler fakültesi ni kazandım bu yıl ki sınava girsem ne gibi avantajlar olur malûm pandemiden dolayı eğitim durumu belirsiz nerelere yerledebikirim ne kadar puan almam lazım kazanır yerledirsem okulu nasıl yaparım biraz bilgi lütfen
    • Unknown
      Bende ilahiyat fakültesine yerleştim eğer Kpssyi kazanırsam okul acılana kadar çalışıp okul harçlığımi biriktirmeyi düşünüyorum sende böyle yapabilirsin
  4. Unknown
    Merhaba bu yıl ki kpss ortaöğretim sınavına girdim 60 puan aldım imam hatip lisesi mezunuyum bir yere yerleşebilir miyim sizce
  5. Unknown
    İmamhatip okuduğuma gerçekten pişmanım ��
    • içimden geldiği gibi
      Bende
    • böle hayatın
      bende
  6. Unknown
    Bnde pişmanım ama dhbt ye girebilir sin
  7. Unknown
    iyiki imamhatip lisesi mezunuyum <3 dinimi daha yakından öğrendiğim için çok şanslım allahım sana şükürler olsun.
  8. Unknown
    Lise mezunu olduktan sonra dhbt girip kazandığında ve mülakata girdiğinde hangi kuran ezberi sordular bilgisi olan cevap verebilir mi lütfen?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.