Size Özel Reklam

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları?

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları?

2 yıllık Tarımsal İşletmecilik bölümü örgün öğretim kapsamında okutulan bir önlisans programıdır. Türkiye’deki dört üniversitede bölüm okutulmaktadır. Tarımsal İşletmecilik 2 yıllık bölümü olan üniversiteler şunlardır:

-Dokuz Eylül Üniversitesi - İzmir
-Harran Üniversitesi - Şanlıurfa
-Adnan Menderes Üniversitesi - Aydın
-Celal Bayar Üniversitesi – Manisa

Bölümü tercih etmek isteyen üniversite adayları için iş imkanları, maaşları, dikey geçiş bölmleri ve atamaları hakkında yararlı bilgileri derledik. Bölüm hakkında kafanıza takılan soruları sormaktan çekinmeyin lütfen.

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Nedir?

Gerek tarım gerekse de hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren her türlü resmi kurumlar ile özel sektör işletmelerinde görev alacak meslek elemanları yetiştiren bir bölümdür. İş sahası oldukça geniştir. KPSS’de yeterli puanı alanlar kamuda da görev alabilmektedir. Eğitim süresi 2 yıl olan bölümün dersleri zor değildir. Tarıma ilgi duyan her adayın tercih edip zevkle okuyabileceği bir bölüm sayılır.

Tarımsal İşletmecilik Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Tarımsal İşletmecilik bölümü puan türü TYT’dır. Bölüm için girilmesi gereken tek sınav TYT’dir. YKS’den minimum 150 puan alarak bölümü tercih etme hakkına sahip olursunuz; ancak bölümün okutulduğu üniversitelere kesin olarak yerleşmek için daha yüksek bir puan almanız gerekebilir.

Tarımsal İşletmecilik İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

Tarımsal İşletmecilik mezunları 2 yılda bir yapılan Önlisans KPSS’de başarılı olup yeterli puanı aldıklarında çeşitli kamu kurumlarına memur olarak atanabilmektedir. KPSS ile atanamayanlar ise sektör ile ilgili tüm özel işletmelerde veya fabrikalarda görev alabilmektedir. Tarımsal İşletmecilik mezunları birçok alanda çalışabilir. Bu çalışma alanları arasında devlet kurumları da yer alıyor. Ayrıca bölümün adı Tarımsal İşletmecilik olsa da mezunlarının büyük bir bölümü hayvancılık sektöründe de çalışıyor. Başlıca iş imkanlarını şu şekilde listeleyebiliriz:

-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatları
-Balık çiftlikleri
-Konserve, salça, meyve suyu, süt işleme fabrika ve işletmeleri
-Paketleme ve soğuk hava tesisleri
-Tarımsal girdi üretim ve satışı yapan firmalar
-Tarımsal danışmanlık ve değerleme şirketleri
-Tarımsal kooperatifler
-Seralar
-Bankaların ilgili bölümleri
-Tarımla ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları
-Büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri
-Tavukçuluk işletmeleri


Ayrıca;

-Zirai ilaç ve tohumluk pazarlama hizmetlerinde en az üç yıl çalışanlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerçekleştirdiği ‘’Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı’’nda başarılı olduklarında halinde zirai ilaç bayii açabilirler.
-Yine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarafından düzenlenen ‘’Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı’’nda başarı gösterirlerse bir belge alır ve bu belge ile tarım işletmelerinde danışman olarak görev alabilirler.

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Ne İş Yapar?

Genellikle ziraat mühendisine yardımcı eleman olarak çalışan Tarımsal İşletmecilik mezunları çalıştıkları alana göre farklı görevleri yerine getirseler de genel anlamda yaptıkları işler şunlardır:

-Çiftliklerin ve tarımsal işletmelerin yönetim planının hazırlar ve bu planı yürütürler.
-Çiftliklerde hangi ürünlerin yetiştirileceğini belirlerler.
-Çalıştırılacak eleman sayısını ve bu elemanların niteliklerini belirlerler.
-Kullanılacak hammaddeyi satın alır ve üretilen ürünleri de pazarlarlar.

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Kamu kurumları için Tarımsal İşletmecilik maaşları 3000-3500 lira dolaylarındadır. Özel sektördeki bir işletmede çalışanların çoğu asgari ücret almaktadır. Bunun yanında kendi işini veya çiftliğini kuranlar çok daha yüksek kazançlar elde edebilirler.

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Atamaları

2015 yılından bu yana yapılan KPSS atamalarında Tarımsal İşletmecilik KPSS taban puanları en düşüğü 84’ü görmüştür. Her atamada bölüme kontenjan ayrılmadığını da belirtmek gerekir.

Tarımsal İşletmecilik Dikey Geçiş Bölümleri

Tarımsal İşletmecilik mezunları aşağıda belirtilen beş lisans programından istedikleri bir tanesine dikey geçiş yapabilirler. Geçiş için DGS’ye girip yeterli puanı almaları gerekmektedir.

--İşletme
--İşletme
--Ekonomi
--İşletme Yönetimi 
--Lojistik
--Lojistik Yönetimi Tarım Ekonomisi

Tarımsal İşletmecilik Bölümü Yorumlar

Diğer tarım bölümlerinde olduğu gibi 2 yıllık Tarımsal İşletmecilik iş olanakları da çok geniş değildir. İş bulmak da zordur, KPSS ile memur olarak atanmak da. Girişimci bir yapıya sahip olanlar, devletin verdiği çeşitli desteklerden de yararlanarak kendi işlerini kurduğu taktirde okunması mantıklı bir bölüm olabilir. Aksi takdirde bölümü bitirdikten sonra ırgat olarak çalışmanız da mümkün olabilir.

4 yorum

  1. Unknown
    Bu bölüm okumaya değer bir bölüm değil sakın gidip okuyup masraf yapmayın ne özelde ne kamuda hiç iş imkanı yok ben bitirdim alanımla ilgili iş bulamadım.şimdi ilkokul mezunları ile aynı yerde çalışıyorum ve işçi olarak çalışıyorum.hayatınızın yanlışını yaparsınız KPSS de 85 -90 puan istiyorlar bu puanı aldaydım zaten üniversitede daha iyi bölüm okurdum
  2. Unknown
    Ben 2014 mezunuyum mezun olduğumdan beri kendi mesleğimle igili bir tane bile iş bulamadım bugünkü aklım olsaydı boşa bu bölümü okuyup vakit ve nakit harcamazdım bildiğiniz üniversiteli işsiz yetiştiriyolar başka hiç bişey değil
  3. Unknown
    Ben 2014 mezunuyum mezun olduğumdan beri kendi mesleğimle igili bir tane bile iş bulamadım bugünkü aklım olsaydı boşa bu bölümü okuyup vakit ve nakit harcamazdım bildiğiniz üniversiteli işsiz yetiştiriyolar başka hiç bişey değil
  4. Unknown
    Bu bölüm her hangi bir ünvan veriyor mu? Teknikerlik gibi.????
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.