Size Özel Reklam

Turist Rehberliği Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları

Turist Rehberliği Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları


Tarihi ve doğal güzellikleri ile zengin olan ülkemizi her sene binlerce yabancı turist ziyaret ediyor. Bu turistlere rehberlik edecek, onlara çeşitli turlarda eşlik edecek turist rehberlerine ihtiyaç duyuluyor. İşte, 2 yıllık Turist Rehberliği bölümü ihtiyaç duyulan turist rehberlerini yetiştiriyor. Yabancı dili iyi olanlar veya dil öğrenmek isteyenler için ideal bir bölüm olan Turist Rehberliğini okumanız için önünüzde birçok üniversite seçeneği var. Dileyenler ücretli üniversitelerde okuma imkanına da sahip.

Sizler için hazırladığımız bu ayrıntılı tanıtım yazısında Turist Rehberliği hakkında her türlü bilgiyi vermeye çalıştık. Bölüm mezunlarının iş bulma imkanları, maaşları, atamaları hakkında birçok sorunuzun cevabını bulabileceksiniz. Bölümle ilgili diğer soruları bizlere ayrıca sorabilirsiniz.

Turist Rehberliği Bölümü Nedir?

Kamu kurumlarında yahut turizm ile ilgili özel işletmelerde turist rehberi olarak görev alacak meslek elemanlarının yetiştirildiği 2 yıllık bir bölümdür. Eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler staj eğitimi alarak eğitimleri esnasında tecrübe kazanmaktadır.

Turist Rehberliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Bölüme YKS puan türü ile girilmektedir. Bölümü okumak isteyenler TYT’ye girip minimum 150 puan almalıdır. TYT sınavı ile öğrenci alındığı için girmeniz gereken herhangi bir dil testi veya sınavı bulunmamaktadır.

Turist Rehberliği İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

Yazımızın giriş kısmında da bahsettiğimiz gibi ülkemiz gerçek anlamı ile bir turizm ülkesidir. Özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleri yoğun turist alan bölgelerimizdir. Bu bölgelerde yer alan otellerdei turizm acentelerinde, tur şirketlerinde görev almak son derece kolaydır. Ayrıca dileyenler serbest zamanlı olarak turist rehberliği de yapabilmektedir. 2 yıllık Turist Rehberliği iş imkanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür.

-KPSS’de kontenjan verildiği takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı
-Dışişleri Bakanlığı
-Televizyon kanalları
-Oteller
-Turizm Acenteleri
-Tur Şirketleri
-Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren büyük işletmeler
-Serbest zamanlı turist rehberliği
-Tercüme büroları
-Yabancı Dil Kursları
-Özel ders

Turist Rehberliği Bölümü Ne İş Yapar?

Turist Rehberleri genellikle herhangi bir turist kafilesini gezdirmek ve gezdirdiği yerleri turistlere tanıtmakla görevlidir. Ayrıca kimi zaman özel tercüman olarak görev alabilirler.

Turist Rehberliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Şu ana kadar KPSS puanı ile herhangi bir devlet kurumuna atanan 2 yıllık Turist Rehberliği mezunu bulunmamakta; bu nedenle devlet maaşlarından söz etmek mümkün değil. Özel sektörde çalışan Turist Rehberleri ise farklı maaşlar alabilmktedir. Örneğin bir turizm bölgesinde yer alan centede çalışan ile farklı bir yerde çalışan turist rehberinin maaşı aynı değil. Ancak genel bir ifade ile söylemek gerekirse turist rehberi maaşları 2500-3500 arasında değişmektedir.

Turist Rehberliği Bölümü Atamaları

2014 yılından beri yapılan hiçbir atamada Turist Rehberliği 2 yıllık bölümüne hiç kontenjan ayrılmadı. Anlayacağınız bu bölümün devlete alımı şimdilik kapalı.

Turist Rehberliği Dikey Geçiş Bölümleri

Bölümü bitirenler DGS’ye girip gerekli puanı aldıklarında aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapma hakkına sahip olur. DGS’de sınırlı kontenjanlar verilmektedir; bu nedenle dikey geçiş düşünenlerin DGS’ye ciddi anlamda çalışması gerekir. Turist Rehberliği DGS bölümleri şunlardır:

--Seyahat İşletmeciliği
--Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği 
--Turizm Rehberliği
--Turizm İşletmeciliği

Turist Rehberliği Bölümü Yorumlar


Bölümün kamuya atanma olanağı olmamasına rağmen her zaman tavsiye edeceğimiz bir bölümdür. Ülkemizde yabancı dil her zaman ekmek getirir. Yeter ki bildiğiniz yabancı dili de nerede nasıl kullanmanız gerektiğini bilin. Ancak bölümü kazandıktan sonra sadece okul dersleri ile sınırlı kalmayın. Kendinizi çok iyi geliştirin. Bol bol kitap okuyun ve yazma, çeviri çalışmalarında bulunun.

5 yorum

  1. Unknown
    Turist rehberliği bölümü okumayı düşünüyorum ama yabancı dilim yok ama öğrenmek istiyorum.Bu bölümü okurken yabancı dil öğrenmeyi düşünüyorum bu durum bana herhangi bir sorun çıkartır mı ?
    • Adsız
      bir sene hazırlık okunuyor zaten , yabancı dil bilmesen bile öğrenimini görüyorsun bir yıl boyunca
  2. Adsız
    Mezun ve işsiz biri olarak okuma kardeşim. Pişman olursun.
    • heıam
      turizm lisesinde oldukça başarılı biriyim ve turizm rehberliği düşünüyorum (4yıllık) ve arafta kaldım siz neden pişman oldunuz halbuki sektörün içinde olan pek çok insan memnun olduklarını dile getiriyor maddi olarak güzel gelirler elde ettiklerini söylüyolar hani turizm rehberliği olmasa bile siz ne önerirsiniz neden bu kadar pişman olduğunuzu açıkça merak ediyorum ki bizler de bilgi sahibi olup ona göre tercih yapalım cevap verirseniz sevinirim...
    • Sebnem E
      Turizm sektöründe sadece işletme sahipleri kazanır. Ne iş yaparsanız yapın ama Turizm sektöründen uzak durun. Turizm işletmecileri maalesef sgk nızı ve çoğu zaman maaşınızı ödemez. Emekli bir turizm gazisi olarak nacizane tavsiyem.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.