Size Özel Reklam

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Bilgi ve Belge Yönetimi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

İlk başlarda Arşivcilik Bölümü adıyla kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, 2002’de YÖK kararı ile Bilgi-Belge Yönetimi’ne dönüştürüldü. Bu dönüşümle birlikte ders içeriği zenginleşen bölümde; kütüphanecilik, arşivcilik, müze yönetimi, belge yönetimi ve bilgi teknolojileri sahalarında eğitim verilmeye başlandı.


İÇİNDEKİLER

1 – Bilgi ve Belge Yönetimi nedir?
2 – Bilgi ve Belge Yönetimi Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Bilgi ve Belge Yönetimi İş İmkanları
4 – Bilgi ve Belge Yönetimi Ne İş Yapar?
5 – Bilgi ve Belge Yönetimi Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Bilgi ve Belge Yönetimi Atamaları
7 – Bilgi ve Belge Yönetimi Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Bilgi ve Belge Yönetimi Nasıl?

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri sonucu oluşan belgeleri koruyan birimlerin kurulmasına ve işletilmesine ilişkin kuram ve yöntemler konusunda eğitim ve araştırma yapacak olan meslek elemanlarının yetiştirildiği bir bölümdür.

Bilgi ve Belge yönetimi bölümünün 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılda kütüphanecilik programında okutulan dersler aldırılır. Daha sonra belge ve belge bilim, kataloglama ve sınıflama, bilgisayar gibi dersler verilir. Ayrıca öğrenciler çeşitli arşivlerde uygulama yaparlar. Öğrenciler staj uygulaması görmektedir.

Bilgi ve Belge Yönetimi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Bilgi ve Belge Yönetimi Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bilgi ve Belge Yönetimi 4 yıllık bir bölümdür.

Bilgi ve Belge Yönetimi İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Programdan mezun olacak öğrenciler, bütün sektörlerdeki işletmelerin özellikle bilgi ve teknoloji ile ilgili birimleri başta olmak üzere; teknik, yönetsel ve operasyonel düzeyde yetişmiş eleman ihtiyacı duyulan bölümlerinde ve bilgi merkezleri ile arşiv, kütüphane veya dokümantasyon merkezlerinde istihdam edilebileceklerdir. Programın temel hedefini yüksek teknoloji işletmeleri, diğer bir ifade ile faaliyet önceliklerini bilgi, teknoloji ve yenilik üzerine kuran işletmelerdir.

Telekomünikasyon ve bilişim, finans, bankacılık, turizm, sağlık, taşımacılık, savunma ve kamu sektörleri başta olmak üzere, e-devlet ve e-belediye projelerindeki ve bilgi odaklı pek çok sektöre yönelik işletmelerdeki nitelikli eleman açığı, piyasanın bu programdan mezun öğrencilerine imkan sağlayacaktır. Mezunlar, aldıkları eğitim sayesinde her türlü işletmenin hem örtük hem de açık bilgi üretimine, paylaşımına, yapılandırılmasına, kullanılmasına ve denetlenmesine; “bilgi yöneticisi” unvanına sahip olarak katkıda bulunacaklardır.

4 Yıllık Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Ne İş Yapar?

Bölüm mezunu bilgi ve belge uzmanları, endüstri ve ticari işletmeler ile bilgi merkezleri başta olmak üzere arşiv ve belge yönetimi birimlerinde, Kültür Bakanlığı ve üniversitelere bağlı kütüphane ve araştırma merkezlerinde, dokümantasyon merkezlerinde, kamu kuruluşlarında, belediyelerde, medya kuruluşlarında, bilgi ve belge hizmetine yönelik faaliyet yürüten özel şirketlerde ve STK’larda çalışma imkanı bulabilmektedirler. Özel sektörde çalışan mezunlarımız genelde uzman kadrolarında, kamu sektöründe çalışanlar ise Teknik Hizmetler sınıfında istihdam edilmektedir.

Bilgi ve Belge Yönetimi Maaşları Ne Kadar

Bilgi ve Belge Yönetimi maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Bilgi ve Belge Yönetimi mezunu maaşı 3000-3500 lira civarında iken özel sektör için Bilgi ve Belge Yönetimi maaşları asgari ücret ile 2500-3000 lira arasında değişmektedir.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Gerçekleştirilen alımlarda Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları bazı devlet kurumlarına 75 ve üzeri KPSS taban puanıları ile yerleşmiştir.

Bilgi ve Belge Yönetimi Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bu bölümden mezun olanların öğretmen olma olanağı şu an için bulunmamaktadır.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Yorumları – Bilgi ve Belge Yönetimi Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Belge ve arşivleme işleri ile uğraşmaktn hoşlanacağınızı düşünüyorsanız tercih edilebilecek bir bölüm olduğunu düşünüyoruz. KPSS ile devlete atnmak çok zor değil.
Değerli üniversite adayları, Bilgi ve Belge Yönetimi nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Bilgi ve Belge Yönetimi iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. Adsız
    Merhaba benim alanım sözel ama bu bölümü tercih etmek istiyorum üniversitede matematikle ilgili derslerde zorlanır mıyım
  2. Adsız
    Merhaba sorum şu iş imkanı var mı önü açık bır meslek mi
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.