Size Özel Reklam

Coğrafya Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Coğrafya Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Coğrafya hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Coğrafya bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Coğrafya nedir?
2 – Coğrafya Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Coğrafya İş İmkanları
4 – Coğrafya Ne İş Yapar?
5 – Coğrafya Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Coğrafya Atamaları
7 – Coğrafya Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Coğrafya Nasıl?

Coğrafya Bölümü Nedir?

Coğrafya insan ve mekân arasındaki karşılıklı ilişkileri inceleyen bir bilimdir. Bu anlamda coğrafya disiplinler arası (multidisipliner) bir bilimdir. Birçok bilim dalından yararlanan yapısı dolayısıyla, yeryüzündeki coğrafi yapıların dağılımı; coğrafi birimlerin bulundukları yerde neden, nasıl ve ne zaman meydana geldikleri; meydana gelen olayların diğer olaylarla ilişkisi ve bağlantısı ile birlikte bunların haritalarla birlikte görsel bir yapıya büründürülmesi gibi işlevleri bulunmaktadır. Bu özellikler coğrafyanın temel prensipleri olan dağılış-bağlantı-sebep sonuç ilişkisini de göstermektedir.

Coğrafya Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Coğrafya Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Coğrafya bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Coğrafya bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Coğrafya Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Coğrafya 4 yıllık bir bölümdür.

Coğrafya İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Coğrafya Bölümünden mezun olan öğrencilere Coğrafyacı unvanı verilir. Mezunlarımız Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Köy Hizmetleri, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü, Devlet Planlama Teşkilatı vb. gibi resmi kuruluşlar ile Turizm Bakanlığı, Çevre Bakanlığı gibi bakanlıklarda çalışabilmektedir. Mezunlarımız, bölge planlama çalışmalarında ve belediyelerin planlama faaliyetlerinde görev yapabilmektedirler. Ayrıca Pedagojik Formasyon derslerini aldıktan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olabilmektedirler.

4 Yıllık Coğrafya Bölümü Ne İş Yapar?

Coğrafya Bölümü’nü başarı ile tamamlayanlar, Türkiye Cumhuriyeti devlet okullarında ve özel okullarda pedagoji derslerini almaları halinde coğrafya öğretmenliği yapabilme imkânına sahiptirler. Ayrıca Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), arazi kullanımı ve planlaması, haritalama, çevre analizi değerlendirilmesi, çevresel yönetim, şehir ve bölge planlaması, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, MTA, DSİ ve CBS programlarının kullanıldığı kamu ve özel sektöre ait kurumlarda çalışabilirler.

-Öğretmen,
-Araştırmacı-uygulayıcı-planlamacı bireyler olarak gerekli bilgi ve beceriye sahiptirler.
-Maden Tetkik Arama Enstitüsü,
-Devlet Su İşleri,
-Köy Hizmetleri,
-Orman Genel Müdürlüğü,
-Karayolları,
-Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü,
-Devlet İstatistik Enstitüsü,
-Devlet Planlama Teşkilatı,
-Turizm Bakanlığı,
-Çevre Bakanlığı gibi bakanlıklarda çalışabilmektedir.

Coğrafya Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Coğrafya bölümünden mezun olanlar, herhangi bir devlet kurumuna memur olarak atandıklarında 3000-3500 lira civarında maaşla işe başlarlar. Öğretmen olanlar ise 3500-4000 TL taban maaş olmak üzere, ek ders ücretleri ile beraber 3750 ile 4300 rasında maaş alma olanağına sahiptir.

Coğrafya Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Coğrafya mezunları formasyon alarak 75 ve üzeri puanlarla okullarda öğretmenlik yapabilmektedir.

Coğrafya Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Formasyon alıp sınavlarda da başarılı olanlar MEB’e bağlı liselerde Coğrafya Öğretmenliği yapabilirler.

Coğrafya Bölümü Yorumları – Coğrafya Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Coğrafya, okuması zevkli bölümlerden bir tanesidir. Araştırma alanlar birçok üniversite adayının ilgisini çekmektedir. Ancak formasyon dışında pek bir iş imkanı yoktur. Bu nedenle öğretmen olmak isteyenlerin tercih edebileceği bir bölüm olduğunu düşünüyoruz.
Değerli üniversite adayları, Coğrafya nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Coğrafya iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

4 yorum

  1. Adsız
    dünyanın en işe yaramaz< bölümüdür arkadaşlar. hayatınızın hatasını işsiz kaldığınızda anlarsınız. bir meslek seçerken 10 kere düşünün. iş ilanı sitelerine bakın ve millet nelere ihtiyaç duyuyor onlara bakın. dil bölümlerine bakın. web tasarımı bölümlerine bakın. Coğrafya bölümünde hepsinden azar azar öğretildiği için tam olarak bir şey olamıyorsunuz. Yazık etmeyin kendinize
    • Adsız
      Ağlama KUDUZZZ Çalışıp işssiz kalmasaydın
  2. Adsız
    KPSS den geçtiniz mi adsız bey
  3. Unknown
    önemli olan severek okumak hayatına uygulamak bakış açını değiştirmek yazacak çok şey var ama ülkemizde coğrafyaya verilen değersizlikten kaynaklanıyor çalışan isteyen o alanda bir kişi bile alınsa da yapar atanır her şey kafada bitiyor. Allah emek edenlerin emeklerini zayi etmez.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.