Size Özel Reklam

Deri Mühendisliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Deri Mühendisliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Deri Mühendisliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Deri Mühendisliği bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

NEDEN DERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ?

Deri ve Deri Ürünleri (giysiden ayakkabı ve çantaya, otomotiv ve mobilya döşemesinden dekoratif tasarımlara kadar) oldukça büyük ve zengin bir sanayi dalıdır.
Bu alanda eğitim almış mühendisler Türk ve Dünya Deri Sanayi tarafından yüksek talep görmektedir.
Ege Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Deri Mühendisliği Bölümü, Türkiye'deki tek, dünya üzerinde ise bu alanda eğitim veren birkaç akademik kurumdan biridir. Dolayısıyla mezunlarımız yurt içinde ve yurt dışında yüksek iş bulma imkanına sahiptir.
Yurt dışındaki eğitim kurumları ve sanayi kuruluşlarıyla yapılan işbirlikleri, bölüme uluslararası bir nitelik kazandırmaktadır. Çok sayıda öğrenci, eğitimlerinin bir kısmını ve stajlarını yurt dışında yapmaktadır.
Lisans ve lisansüstü öğrencileri LLP Erasmus programı kapsamında AB üyesi Ülkelerden, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Danimarka' da anlaşması bulunan üniversitelerde bir veya iki yarıyıl eğitim alma ve 3-12 ay mesleki staj yapma imkanına sahiptir.
Bölüm, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara, sanayicilerle öğrencileri buluşturan çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayede öğrenciler, kariyerlerinin temelini oluşturacak bilgi, görgü ve bağlantılara sahip olabilmektedir.
Öğrencilerin, yan dal ve çift ana dal programları kapsamında, mühendislik fakültesinin diğer bölümlerinde eğitim alma ve ikinci bir diplomaya sahip olma imkanları bulunmaktadır.
Çeşitli sosyal ve kişisel gelişim etkinlikleri sayesinde, öğrenciler iş hayatına avantajlı bir başlangıç yapmaktadır.

DERİ MÜHENDİSLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI
Türkiye’nin ilk ve tek, dünya üzerinde ise bu alanda eğitim veren birkaç akademik kurumundan biridir. Bölüme her yıl sadece 20 öğrenci kabul edilmektedir. Dolayısıyla, Deri Mühendisliği Bölümü mezunları yurt içinde ve yurt dışında yüksek iş bulma olanağına sahiptir.
  • Deri Mühendisleri Türkiye’deki ve yurt dışındaki;
  • Deri fabrikalarında,
  • Kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda,
  • Deri konfeksiyon işletmelerinde,
  • Deri ürünleri tasarımı ve moda kuruluşlarında,
  • Ayakkabı tasarımı ve üretimi yapan firmalarda
  • Suni deri fabrikalarında,
  • Mağaza zincirleri ve markaların satın alma departmanlarında,
  • AR-GE kuruluşları ve Laboratuvarlarda,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında,
  • Sektörel danışmanlık firmalarında çalışma olanaklarına sahiptir.
Ayrıca, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapma imkanları bulunmaktadır.
MEZUNLARIN YURT DIŞINDA ÇALIŞTIĞI ÜLKELER

deri mühendisliği iş olanakları
Deri Mühendisliği Mezunlarının Çalıştığı Ülkeler
deri mühendisliği ne iş yapar
Deri Mühendisliği İş İmkanları
DERİ MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ

Deri Mühendisliği eğitimi; Mühendislik Fakültesi temel eğitim prensiplerini kapsayan mühendislik dersleri ile mesleki ders ve uygulamalardan oluşan bir programa sahiptir. Lisans, yüksek lisans ve doktora programları Bologna kriterleri uyarınca düzenlenmiştir. Bir yılı seçmeli yabancı dil ve dört yıl lisans eğitimini içeren program, toplam 240 AKTS ve 160 kredi/saatten oluşmaktadır. Temel mühendislik dersleri tüm program içinde % 40 dolayında bir paya sahip olup, geri kalan kısım ise mesleki teorik ders ve uygulamalardan oluşmaktadır.
Öğrenciler eğitimlerinin 6. yarıyılı sonunda; deri fabrikalarında, kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda, deri konfeksiyon işletmelerinde, ayakkabı fabrikalarında, suni deri fabrikalarında, deri ürünleri tasarımı ve moda kuruluşlarında, AR-GE merkezleri ve laboratuvarlarda 4 hafta süre ile staj yapmak mecburiyetindedir.
Bölüm öğrencileri Mühendislik Fakültesinin diğer bölümlerinde yandal ve çift anadal yapma imkanına sahiptir. Ayrıca, lisans ve ön lisans programlarından Deri Mühendisliği Bölümüne yatay ve dikey geçiş imkanı bulunmaktadır.
Deri Mühendisliği bölümünün eğitim hedefi; dünya deri ve deri mamulleri sanayinin ihtiyacı olan yüksek standartlara sahip mühendisleri yetiştirmektir. Bu kapsamda; mamul deri tiplerinin proses tasarımlarını ve modifikasyonunu gerçekleştirebilen, tüm fiziksel ve kimyasal kontrolleri yapabilen, yeni teknik ve teknolojileri geliştirebilen, modaya uygun yeni ürün tasarımı yapabilen mühendislerin mezun edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, ayakkabı tasarımı ve mühendisliği, deri konfeksiyon dersleri lisans ve lisans üstü düzeyde yürütülmektedir.

DERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE SUNULAN
ULUSLARARASI FIRSATLAR

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü Uluslararası alanda önemli projeler ve ikili iş birlikleri yapan, ülkemize bu alanda hizmet veren tek eğitim ve araştırma kurumu olma niteliğini taşımaktadır. Yurt dışındaki eğitim ve araştırma kurumlarıyla yapılan işbirlikleri bölüme uluslararası bir Bölüm olma niteliği kazandırmaktadır.

Erasmus+ Değişim Programı
Deri Mühendisliği Bölümü, Erasmus programı kapsamında 2005-2006 öğretim yılından bu yana lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenci değişim hareketliliğini devam ettirmektedir. Lisans ve lisans üstü öğrencileri Erasmus+ programı kapsamında AB üyesi ülkelerden; İspanya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da anlaşması bulunan üniversitelerde 1 veya 2 yarıyıl eğitim alma ve 3-12 ay mesleki staj yapma imkanına sahiptir.

IAESTE / Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği
IASTE kapsamında her yıl 2 öğrenci Almanya’da staj yapma imkanına sahiptir.

Mevlana Değişim Programı
Deri Mühendisliği Bölümü’nün Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Zhengzhou Üniversitesi ile gerçekleştirmiş olduğu Mevlana Değişim Programı Protokolü ile; 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren her yıl 4 öğrenci Çin Halk Cumhuriyeti’nde 5 ay süre ile eğitim alma imkanı kazanmıştır.

Stahl Campus Staj Etkinliği
Hollanda merkezli Stahl Company ile Uluslararası işbirliği çerçevesinde her yıl kış ve yaz dönemlerinde toplam 10 öğrenci tüm masrafları firma tarafından karşılanarak, Waalwijk/Hollanda’da bulunan Stahl Campus’te staj yapma imkanına sahiptir.

DERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜNÜN ALT YAPI VE FİZİKİ İMKANLARI

Deri Mühendisliği Bölümü, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılından itibaren Ege Üniversitesi kampüsü içerisinde yeni ve modern binasında hizmet vermeye başlamıştır. Yeni binasında; lisans ve lisansüstü teorik dersler için sınıflar, bilgisayar laboratuvarı, teknik çizim salonu, konferans ve toplantı salonları, kütüphane ve öğrenci sosyal alanları bulunmaktadır.
Bölümde; araştırma faaliyetlerinin ve sanayicilerin ihracata yönelik ürünlerinin test ve analizlerinin gerçekleştirildiği deri ve deri ürünlerine yönelik özel olarak tasarlanmış 6 adet ileri teknolojiye sahip laboratuvar bulunmaktadır.
Ayrıca Bölüm, 1246 m2 büyüklüğünde kapsamlı bir makine parkuru bulunan Türkiye’deki tek araştırma-uygulama işletmesi ve arıtma tesisine sahiptir.

Deri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Ege üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin bölümlerinden biridir. Türkiye'deki tek deri mühendisliği bölümü olma unvanına sahiptir. Hayvansal bir ürün olan derinin hammadde durumundan işlenmiş deri haline gelebilmesi için gerekli olan uygulamalar bu bölümde öğrencilere aktarılır. 1999 yılında kurulan bölüm ilk mezunlarını (2 kişi) 2003 yılında vermiştir.

 Öğrenciler eğitimlerinin 6. yarıyılı sonunda; deri fabrikalarında, kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda, deri konfeksiyon işletmelerinde, ayakkabı fabrikalarında, suni deri fabrikalarında, deri ürünleri tasarımı ve moda kuruluşlarında, AR-GE merkezleri ve laboratuvarlarda 4 hafta süre ile staj yapmak mecburiyetindedir.

Deri Mühendisliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Deri Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Deri Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Deri Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Deri Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Deri Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

Deri Mühendisliği İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Deri Mühendisleri Türkiye’deki ve yurt dışındaki çeşitli firmalarda görev alabilmektedir. Bölümün başlıca çalışma alanları, iş olanakları şunlardır:

-AR-GE kuruluşları ve Laboratuvarlar
-Ayakkabı tasarımı ve üretimi yapan firmalar
-Deri fabrikaları
-Deri konfeksiyon işletmeleri
-Deri ürünleri tasarımı ve moda kuruluşları
-Kamu kurum ve kuruluşları
-Kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalar
-Mağaza zincirleri ve markaların satın alma departmanları
-Sektörel danışmanlık firmaları
-Suni deri fabrikaları

Ayrıca, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapma imkanları bulunmaktadır.

4 Yıllık Deri Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Deri mühendisliği konusunda önde gelen eğitim merkezlerinden olan Ege Üniversitesi Deri Mühendisliği Bölümü mezunları Amerika, Brezilya, Çin, İtalya, Almanya gibi dünyanın pek çok ülkesinde iş imkanı bulup modadan otomotive, pek çok sektörde mühendis, pazarlama ve üst düzey yönetici pozisyonlarında görev yapıyor.

Bölümden mezun olanların çok azı devlet kurumuna atanmakta ve parmakla sayılabilecek kadarı ise üniversitede kalabilmektedir. Kamuya ait kurum ve kuruluşlarda çalışmak çok zor olsa da, genellikle özel sektörde çalışma imkanı bulunmaktadır. Özellikle deri fabrikaları, deri üretim yerleri, deri satıcıları mezunların çalıştıkları yerler arasında gelmektedir. Yabancı dil konusunda kendisini geliştirmiş olanlardan, yurt dışında çalışanlar da yok değildir. Ancak genel kanıya bakıldığında, bu bölümden mezun olanların mühendis olarak değil de farklı statülerde farklı işler yapıldığı görülmektedir. Kısacası iş imkanları bakımından çok kısıtlı bir bölümdür.

DERİ MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ

-Bir derinin hayvandan yüzüldükten sonra çeşitli işlemlere tabi tutularak kullanılabilir hale gelinceye kadar geçen sürede yapılan işlemleri denetler.
-İşlenerek kullanılabilir hale gelen ham deri ve kürkün dikilmesi ve korunması konusunda, yapımcılara danışmanlık yapar.
-Özel kullanım amaçlı derilerin üretimi alanında çalışır. Kullanım yeri ve amacına göre; giysilik, kürklük, ayakkabılık, çantalık, döşemelik, mobilyalık vb. çeşitli deri üretimleri konusunda inceleme ve araştırmalar yapar.
-Derinin ekonomik değer kazanmasını sağlayıcı teknolojinin geliştirilmesi ile ilgili araştırmalar yapar. Ürünün kaliteli olması için denetlemelerde bulunur.
-Deri üretimi sırasında ortaya çıkan artıklardan üretimi mümkün olan jelatin, tutkal, salam ve sucuk kılıfları gibi mamullerin elde edilmesi için yöntemler geliştirir,.
-Sektörün sorunlarını bilimsel ve teknolojik anlamda çözebilir, modaya uygun yeni ürünler geliştirebilir, danışmanlık yapar.

Deri Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar ?

Deri Mühendisliği maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Deri Mühendisliği maaşı 3550-4500 lira civarında iken özel sektör için Deri Mühendisliği maaşları asgari 2500 TL ile 3000 TL arasında değişmektedir.


Deri Mühendisliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Son yıllarda yapılan KPSS atamalarında bu bölüme kontenjan ayrılmadığı için atama olmamıştır.

Deri Mühendisliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki şu an için bu bölümden mezun olanların öğretmenlik yapacağı herhangi bir alan bulunmamaktadır.

Deri Mühendisliği Bölümü Yorumları – Deri Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Bölüm mezunlarının devlete ataması yok gibi bir şeydir; zira yıllardır bölüme KPSS atamalarında hiç kontenjan verilmedi. Ancak mezun sayısı az olduğundan dolayı özel sektörde iş bulma imkanı yüksektir. Zaten mezunların bir kısmı yurt dışında çalışmayı tercih etmektedir.
Değerli üniversite adayları, Deri mühendisliği nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Deri mühendisliği iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. GE DIDDY
    Mezunların %90'ı işsiz ve çaresiz.Kadro ihtimali yok..
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.