Size Özel Reklam

Fizik Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Nelerdir?

Fizik Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Nelerdir?

Fizik hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Fizik bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Fizik nedir?
2 – Fizik Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Fizik İş İmkanları
4 – Fizik Ne İş Yapar?
5 – Fizik Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Fizik Atamaları
7 – Fizik Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Fizik Nasıl?


Fizik Bölümü Nedir?

Fizik, insanın doğayı anlama çabasının temelini oluşturur. Gözlem ve dikkatle yapılan deneyler sonucu oluşturulan fizik yasaları, atomaltı parçacıklardan yıldızlar ve galaksiler gibi astronomik oluşumlara kadar geniş bir alanı kapsar. Fiziğin temel amacı bu yasalar çerçevesinde evren hakkındaki bilgilerimizi zenginleştirmek ve matematiksel formalizme vurgu yapmaktır. Ayrıca fizik; moleküller, katı ve sıvı cisimler ve hatta hayatın kendisi gibi karmaşık sistemlerin incelenmesi ile topluma katkıda bulunur. Gelişmiş teknoloji malzemelerinin tasarımı, yarı iletken araçların üretilmesi, optiksel iletişim sistemlerinin geliştirilmesi gibi alanların hepsi fiziğin uygulama alanlarındandır.

Fizik Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Fizik Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Fizik bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Fizik bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Fizik Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Fizik 4 yıllık bir bölümdür.

Fizik İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Fizik Bölümü’nden dört yıllık lisans eğitimi sonunda mezun olanlar “Fizikçi” unvanına sahip olarak, çeşitli iş alanlarında çalışabilirler.

-Temel bilimleri tercih eden öğrencilerin büyük bir çoğunluğu akademik kariyer yapmayı tercih etmektedir. Bu amaçla öğrenciler üniversitelerin Fen Bilimleri ve Yüksek Teknoloji Enstitülerinin başvuru koşullarını sağladıkları takdirde Yüksek Lisans ve Doktora çalışması yapabilirler. Bu arada isterlerse gerekli şartları sağladıkları takdirde araştırma görevlisi olarak da çalışabilirler. Ayrıca YÖK Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı çerçevesinde her hangi bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışabilirler, Yüksek Lisans ve Doktora programlarına ise tercih ettikleri farklı bir üniversitede devam edebilirler.

-MEB ve YÖK bursları ile yurt dışında Yüksek Lisans ve Doktora çalışması yapabilirler.

-Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TUBİTAK (Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi, Marmara Araştırma Merkezi), Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Telekom, Aselsan, Roketsan, Türk Standartları Enstitüsü gibi kuruluşlarda araştırmacı veya memur olarak çalışabilirler.

-Hastanelerin radyoloji bölümlerinde (Medikal Fizik alanında Yüksek Lisans yaptığı takdirde), firmaların kalite kontrol laboratuarlarında, bilgisayar firmalarında, teknik cihazların satış ve servis şirketlerinde, elektronik ve sanayi alanında çalışan kuruluşlarda ve bankalarda çalışabilirler.

-İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimine katılıp, bu süreç sonucunda yapılan sınavda başarılı olanlar, çeşitli sektörlerde “İş Güvenliği Uzmanı” olarak çalışabilirler.


4 Yıllık Fizik Bölümü Ne İş Yapar?

Fizik bölümü mezunları, üniversite ve araştırma kurumlarında, çeşitli sanayi dallarında, özellikle kalite kontrol uygulamalarında ve bilgisayar programcılığı ile ilgili dallarda iş olanakları bulabilmektedirler. Mezunlar Milli Eğitim Bakanlığının öngöreceği koşulları yerine getirdiklerinde orta öğretimde öğretmen de olabilirler.

Bölüm mezunları aldıkları geniş spektrumlu eğitim sonucu, akademik yaşamı seçebildikleri gibi, çeşitli kamu kuruluşları, araştırma-geliştirme merkezleri, elektronik ve savunma sanayi alanında çalışan kuruluşlar, tıp merkezleri, resmi ve özel eğitim kuruluşları, bilgisayar firmaları, teknik cihazların satış ve servis şirketleri, bankalar, TÜBİTAK Gebze Marmara Araştırma Merkezi, Ulusal Metroloji Enstitüsü, Atom Enerjisi Kurumu, Aselsan, Roketsan gibi çok çeşitli alanlarda çalışabilmektedir.

Fizik Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Fizik bölümü maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Fizik mezunu maaşı 3000 lira civarında iken özel sektör için Fizikçi maaşları asgari ücret ile 3500 lira arasında değişmektedir. Formasyon alarak öğretmen olanlar ise 3500 ile 4000 lira arasında maaş alır. Ek dersi olmayan öğretmen düşük maaş alırken ek dersi olan öğretmen daha fazla maaş alır. Ayrıca eşi çalışmayan öğretmenler 200-300 lira kadar daha fazla alır.

Fizik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

KPSS’de 87 ve üzeri puan alanlar Fizikçi unvanı ile çeşitli kurumlara atanabilmektedir. Öğretmenlik puanları farklıdır.

Fizik Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Formasyon aldıktan sonra yahut tezsiz yüksek lisans tamamladıktan sonra her Fizik mezununun öğretmen olma olanağı bulunmaktadır.

Fizik Bölümü Yorumları – Fizik Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Değerli üniversite adayları, Fizik nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Fizik iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

3 yorum

  1. Unknown
    Merhabalar fizik bölümü okuyarak bilim insanı olabilirmiyiz??
  2. Adsız
    Evet
  3. PhD Kemal Solmaz
    Astronot olmak için fizik bölümünden hangi alana gitmeliyiz
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.