Gastronomi Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

Gastronomi Bolumu , Ne is yapar , İs imkanları , Maas

Gastronomi Bölümü Nedir - Hakkında Bilgi

Yeme içme bilimi anlamına gelen gastronomi kavramı, tarih boyunca birçok etki altında kalmış, değişmiş ve koşullara göre evrimleşmiştir. Ülkemizde, gastronominin halka buluşması ve yaygınlaşması diğer ülkelere göre çok daha geç dönemlere denk gelmektedir. Günümüzde tüm dünyada önem verilen bir kavram haline gelmiş olan gastronominin ülkemizde de geliştirilmesi, bu konuya daha çok önem ve emek verilmesi gerekmektedir. Ülkemiz mutfak zenginliği ile ön plana çıkan bir ülke olmasına rağmen halk arasında gastronomi kelimesi bilinmemekte ve gastronomi alanındaki zenginliklerden halkın dahi haberi olmamaktadır.

Bu noktada başta halk olmak üzere herkesin gastronomi hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Herkesin en azından gastronominin kısa tarihini bilmesi ve ülkemizin zenginliklerinden haberdar bir hale getirilmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu konuda olan açıklığın kapatılması hem Türk mutfağı için önemli bir gelişme, hem de gelecek nesiller için önemli bir miras bırakılması için altyapı oluşturacaktır. Bu bağlamda; bu çalışmanın amacı, bu ve bu gibi açıklıkların giderilmesine bir katkı sağlamaktır. Bu makalede dünyada ve ülkemizde gastronominin nasıl bu denli önemli bir hale geldiğini ve gastronominin nasıl ortaya çıktığını anlatacağız.


Gastronomi Bölümü Puan Türü - Hangi Sınavlara Girmeli

Gastronomi Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Gastronomi bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Gastronomi bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Gastronomi Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Gastronomi 4 yıllık bir bölümdür.

Gastronomi Bölümü Ne  İş Yapar

Gastronomi  mezunları geniş bir iş yelpazesi bekliyor. Yiyecek-içecek işletmeleri ve oteller ilk ve en bilinen iş alanı. Bu alanların mutfaklarında çalışabilecek mezunlar kendi işletmelerini de kurabiliyorlar.Mezunların yapabileceği işlerden biri de akademisyenlik. Geleceğin şeflerini ve gastronomi uzmanlarını yetiştirmek isteyenler akademik kariyer seçeneğini seçebiliyorlar.Ayrıca, Gastronomi  Bölümü mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yok. Mezunlar restoran zincirlerinde ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında denetçi olarak çalışabiliyorlar.

Gastronomi Bölümü  İş İmkanları

Tecrübe edinilip, kendinizi geliştirdikten sonra dolgun ücretler alabilirsiniz. Kendi işinizi kurabilirsiniz. Akademik kariyer için oldukça uygundur. Çünkü bölüm taze sayılabilir ve donanımlı öğretmen yetiştirmeye açıktır. Yemek fotoğrafçılığından yiyecekle ilgili aklınıza gelen her şeyde görev alabilirsiniz. Uluslararası iş bulma imkanı oldukça yüksektir. Gıda sektörünün asla bitmeyeceğini bilmek bile sizi motive eden bir etken olmaktadır.

Gastronomi Maaşları Ne Kadar

Devlet Daire ve Kuruluşlarında en düşük gastronomi maaşı 2 bin 500 TL seviyesinden başlayıp 5 bin TL’ye kadar değişen kadro ve kuruma göre maaş sistemi bulunmaktadır. İlk olarak kamuda aşçıbaşı, aşçı, komi ve aşçı yardımcısı kadroları bulunmaktadır.
Özel sektörde ortalama Gastronomi maaşları 2 bin 300 TL ile 10 bin TL arasında değişmektedir. Özel de iyi bir aşçı ne kadar maaş alır ? derseniz en az 6 – 7 bin TL alır. Çalıştığı firmaya ve lezzetine göre bu rakama değişebilmektedir
Yurt dışı Gastronomi maaşları yıllık bazlı ortalama 16,725 $ ile 31,920 $ arasında maaş almaktadır. Deneyime göre bu rakam değişmektedir.
Burada önemli olan aşçının el lezzetinin yanında o kültürün yemeklerini yapabiliyor olmasıdır.
Deneyimli yemeği seven ve iyi bir dil bilen bir gastronomi mezunu çok güzel paralar kazanabilir sevdiği işi yapmış olur.

  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.