Size Özel Reklam

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Nedir Ne İş Yapar İş İmkanları Maaşları

İçerik;
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Nedir
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Ne İş Yapar
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü İş İmkanları 
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Maaşları

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Nedir - Hakkında Bilgi

PDR bölümü, eşit ağırlıktan öğrenci alır ve puanları yüksek sayılan bölümlerin arasında yer alır. Bölüme girebilmek için Temel Yeterlilik Sınavına girmek, sonrasında Alan Yeterlilik Sınavına girmek gereklidir. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü kazanabilmek için sürekli ve kararlı bir çalışma sistemi sürdürülmelidir. PDR bölümü öğrencilerinin eğitim süresi 4 yıldır. PDR bölümü dışarıdan kolay gibi görünse de okuması kolay olmayan bir bölümdür. PDR bölümünde hem teori, hem de pratik vardır. PDR bölümünde uygulamaya dayalı ders sayısı çoğunluktadır. Yüksek lisanslarını klinik, gelişim, özel eğitim, deneysel, sosyal psikoloji vb. alanlarda tamamlayabilirler. 

Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Puan Türü - Hangi Sınavlara Girilmeli?

Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik 4 yıllık bir bölümdür.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Ne İş Yapar

Psikolojik danışman; Bireyin doğru karar vermesine yardımcı olan, yaşadığı sorun ve problemleri çözmesinde destek olan kişidir. Bireye psikoterapi sağlamak Psikolojik danışmanın temel görevidir. Bireylerin yaşadığı sorunlar ve ihtiyaçları farklı olduğundan uygulanan yöntemlerde kişiden kişiye farklılık göstermektedir. PDR mezunları bireyin farkındalığının yükselmesine katkıda bulunarak, kendini geliştirmesine yardımcı olurlar. Her birey dönem dönem  psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilir.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü  İş İmkanları

PDR bölümü sadece rehber öğretmen değildir. Bu sebeple PDR bölümünü bitirmiş bireyler sadece okullarda çalışmazlar. psikolojik danışman sıfatıyla birçok devlet kurumunda çalışabilirler. Ayrıca Rehberlik araştırma Servisinde (RAM) Psikolojik Danışman olarak çalışabilir. 
PDR mezunları Aile sorunları, ebeveyn çocuk ilişkilerinde, velayet, evlat edinme, evlenmeye izin, kişisel izin gibi konularda davalarda rapor yazmak üzere Adalet Bakanlığı’na bağlı aile ve çocuk mahkemelerinde görev yapabilirler. Kamu ya da  özel hastanelerde odyolog olarak çalışmak isterlerse yüksek lisanslarını Odyoloji alanında tamamlamalıdırlar. on sekiz yaşını doldurmamış çocukların ifadesi alınması sırasında İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerinin ilgili birimlerinde (polis ve jandarma)  bilir kişi veya danışman olarak çalışabilirler. Bunlara ek olarak özel sektörde çalışabilir ve meslekte yeterince kendilerini geliştirdiklerine inandıklarında Psikolojik Danışma Merkezi açabilirler. 

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Çalışma Alanları - Mezun Kişiler Nerelerde Çalışır?

Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik çalışma alanları olarak çok geniş bir bölüme hitap etmektedir. PDR mezunları nerelerde çalışır sorusu 17 farklı kurum ve kuruluşta iş bulabilir. 
Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Çalışam alanları şunlardır.
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar,
  • Özel Eğitim Kurumları,
  • Anaokulu ve Kreşlerde çalışır.
  • Diyanet İşleri Bakanlığı, Spor ve Gençlik Bakanlığı gibi bakanlıklarda görev alır.
  • Uzmanlaşarak Eğitim ve Koçluk Merkezlerinde Eğitim Danışmanlığı yapar.
  • Özel Şirketler, Sağlık Kuruluşları ve İşletmelerin İnsan Kaynakları ve Eğitim Birimleri alanlarında çalışır,
  • Aile Danışma Merkezleri görevlerinde
  • Sosyal Hizmetler Kurumu alanında
  • Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde (Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde “Psikolojik Danışman”) yapabilir.
  • Denetimli Serbestlik Şubeleri ve Cezaevlerinde “Pedagog” unvanı ile çalışır.
  • Aile ve Çocuk Mahkemelerinde “Pedagog”Sosyal Hizmet uzmanı ve “Bilirkişi” olarak çalışır.
  • Yüksek Lisans yaparak tercih ettikleri alanlarda uzmanlaşabilirler.
  • TSK’nin Psikolojik Danışmanlık Birimlerinde
  • Dershane ve Etüt Merkezlerine Görev alır.
  • Özel Psikolojik Danışma Merkezleri ve Psikokoterapi Merkezlerinde Çalışır.
  • Üniversitelerin Akademik Personel Kadrolarında görev alır.
  • Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Çalışabilir.
  • MEB Rehberlik ve Araştırma Merkezleri birimlerinde çalışır

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Maaşları - PDR Maaşları Ne Kadar ?

PDR mezunları Rehber öğretmen olarak okulda çalışıyor ise PDR maaşı 5000-6000 TL civarını bulmaktadır.Rehberlik Araştırma Merkezinde çalışan bir psikolojik danışman maaşları 5500-6000 TL arası maaş almaktadır. Özel Eğitim Kurumları’nda çalışanların ise maaşları Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik maaşları 3000-8000 TL arası değişmektedir.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Yorumları

Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik bölümü günümüzde ve gelecekte itibarı yüksek bir bölüm olarak devam edeceğini düşünüyoruz. PDR mezunları bölüm hakkında tecrübelerinizi bölümü tercih edecek adaylar için yorumlara ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda tercih edecek adaylar sormak istediği merak ettikleri tüm konuları yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.

  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.