Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları
![]() |
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü |
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Nedir - Hakkında Bilgi
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü; gazla ilgili tüm bilgileri bilen, doğalgaz tesisatı ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştiren, gaz ve tesisatı cihaz ve sistemlerinin montajı bakımı ve onarımını yapabilecek meslek elemanları yetiştiren önlisans bölümüdür. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi mezunları “ Gaz ve Tesisatı Teknikeri” ünvanına sahip olur.
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Puan Türü - Gireceği Sınavlar Hangileri
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümünü tercih edecek olan adaylar YKS’nin birinci oturumu TYT’nin puan türüne göre tercihlerini yapabilir. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü için girmeniz gereken tek sınav TYT’dir. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü 2 yıllık bir bölümdür. Bölümü tercih edecekler 150 baraj puanını geçmesi gerekmektedir. Bölümü okuyanlar staj yapmaktadır.
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Ne İş Yapar - Mezunu Görevleri
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü ne iş yapar çalışma ortamlarına göre yaptıkları işler ve görevlerinde farklar bulunmaktadır. Kamu kurumlarında çalışan Gaz ve Tesisatı Teknikeri görevi çalıştığı alana göre değişkenlik gösterecektir. Örn. Çalıştığı kurumda kaloriferci, tesisatçı ve ya bakımcı olarak iş yapabilir. Özel sektörde ise doğalgaz dağıtım şirketleri bünyesinde iş yaparlar. Kısacası Gaz ve Tesisatı Teknikeri ne iş yapar, Gaz ve Tesisatı görevleri şunlardır;
- Doğalgaz tesisatını binalara yerleştirilmesine yardımcı olur.
- Doğalgaz tesisatı ve cihazlarının bakım ve onarımını yapar.
- Tesisat Altyapı çalışmalarını yapar
- Arıza bildirimi yapılan yerlere giderek müdahale eder
- Doğalgaz tesisatının çalışırlığının devamını sağlar.
- Doğalgaz ile ilgili ürünlerin üretiminde görev alır.
- Doğalgaz ve cihazların montajında görev alır.
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü İmkanları - Olanakları
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü yazımızın başında belirttiğimiz gibi KPSS ataması bulunuyor. Ancak her yıl bölüm için açılan kontenjan sayısı 3-4 arasında olmakta. Gaz ve Tesisatı Teknikleri için KPSS önlisans sınavından yüksek puan almanız durumunda bu 3-4 kişilik kontenjana dahil olabilirsiniz. Atanamayan Gaz ve Tesisatı olanakları kamu ile sınırlı değildir. Özel sektörde imkanları daha fazladır. Şöyle ki Gaz ve Tesisatı iş Olanakları Şunlardır.
- Üniversiteler
- BOTAŞ
- Gaz dağıtım şirketleri
- Doğalgaz cihazları teknik servisleri
- İnşaat sektörü yapı-tesisat işleri
- Kendi iş yerleri
- Gazlı Isıma olan tüm yerlerde
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Maaşı Ne Kadar - Kazançları
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi maaşları Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli Gaz ve Tesisatı Tekniker maaşı 4000-4500 tl civarındadır. Özel sektörde çalışan Gaz ve Tesisatı Teknolojisi maaşları 3500-4000 tl civarındadır. Aynı zamanda kendi iş yerinde çalışan satış, tadilat, onarım ve montaj yapan Gaz Ve Tesisatı Teknikeri kazançları daha yüksek olmaktadır.
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri - DGS Geçişleri
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümünden başarı ile mezun olan kişiler DGS sınavına girmeleri ve Gaz ve Tesisatı Dikey Geçiş Bölümlerinden istenilen puanı almaları durumda 4 yıllık lisans bölümüne geçiş hakkı kazanır. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi DGS geçiş bölümleri şunlardır.
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Enerji Yönetimi
- Makine Mühendisliği
- Nükleer Enerji Mühendisliği
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Dersleri - Verilen Eğitim
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü dersleri 2 yıllık 4 dönem olarak okutulmaktadır. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi dersleri şunlardır.
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 1. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Mesleki Matematik – I, Fizik, Temel Tesisat İşlemleri, Teknik Resim, İş Güvenliği, Tesisat Servis Hizmetleri, Türk Dili ve Edebiyatı – I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – I, Yabancı Dil – I.
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 1. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Mesleki Matematik – II, Doğalgaz Tesisatı – I, Bilgisayar Destekli Tasarım, Boru Kaynakçılığı, Türk Dili ve Edebiyatı – II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi – II, Yabancı Dil – II, Bilgi ve iletişim Teknolojisi.
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 2. Sınıf 1. Dönem Dersleri
Doğalgaz Tesisatı – II, Isıtma Sistemleri – I, Etüt ve Proje Teknikleri – I, Malzeme Teknolojisi, Tesisat Meslek resmi, Bakım Arıza ve Onarım, Güneş enerjisi, İşletme Yönetimi – I, Mesleki Yabancı Dil – I, İletişim.
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 2. Sınıf 2. Dönem Dersleri
Doğalgaz Dağıtım Hatları, Isıtma Sistemleri – II, İklimlendirme Tekniği, Termodinamik, İşletme Yönetimi – II, Mesleki Yabancı Dil-II, Etüt ve Proje Teknikleri – II, Kalite Güvence ve Standartlar, Meslek Etiği, Yaz Stajı
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Atamaları - KPSS
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi KPSS atamaları 5 yılda toplam atanan sayısı 15 her yıl 3-4 kişiyi geçmemiştir.
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi KPSS taban puanları 85 ve üzeri atama görmüştür.
Gaz Ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Yorumları - Nasıl
Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü hakkında Gaz ve Tesisatı Teknolojisi nedir, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi puan türü, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi maaşları, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi dersleri ve Gaz ve Tesisatı Teknolojisi ne iş yapar gibi birçok konu hakkında bilgi vermeye çalıştır. Fakat bölümden mezun olmuş kişilerin tecrübeleri ve ya bölümü şu an okuyan kişiler bölümü tercih edecekler için yorumlara yol göstermek amaçı ile bilgilerini aktarabilir. Aynı zamanda bölümü tercih edecek adaylar merak ettikleri konuları yazabilirler.