Kültür Balıkçılığı Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları İmkanları olanakları atamaları
![]() |
Kültür Balıkçılığı |
Kültür Balıkçılığı Bölümü Nedir - Hakkında Bilgi
Kültür Balıkçılığı Bölümü; göl, deniz, akarsu ve tatlı göllerde kapalı alanlarda çeşitli balıklar ve kabuklu su canlılarının özel alanlarda üretimini yapan yetiştiricilik, avcılık, pazarlama alanında teknikerler yetiştiren önlisans bölümüdür.
Kültür Balıkçılığı Bölümü Puan Türü - Gireceği Sınavlar
Kültür Balıkçılığı Bölümünü tercih edecek olan adaylar YKS’nin ilk oturumu TYT puan türü ile tercih yapabilir. Kültür Balıkçılığı bölümü için girmeniz gereken tek sınav TYT’dir. Kültür Balıkçılığı Bölümü 2 yıllık bir bölümdür. Bölümde staj yapılmaktadır.
Kültür Balıkçılığı Bölümü Ne İş Yapar - Çalışma Alanları
Kültür Balıkçılığı Bölümünü ne iş yapar ve ya Kültür Balıkçılığı Bölümünü görevleri olarak şunları söyleyebiliriz. Bölümden muzun olan kişiler “su Ürünleri Teknikerliği” ünvanını alır.
- Balıkların biyolojik, anatomik ve fizyolojik özelliklerini bilmek ülkemizdeki balıkları öğrenmek.
- Kültür Balıkçılığın yapılacağı ortamı tanıması, ortamı verimli kullanması ve üretim yaparken çıkan problemler için verileri toplama, değerlendirme ve analizini yapma
- Kültür balıkçılık yapılanan işletmenin kurulumu, kullanılacak sistem ve cihazların dizaynı ve çalışmasını değerlendirme/denetleme
- Balıkların beslenmesi kullanacağı yem çeşitlerini bilgi sahibi olmak
- Kültürel Balıkçılığı yaptığı kurumda balığın muhafazası, işlenmesi ve uygun koşullarda taşınması bu aşamalarda kalite kontrolü işlemlerini yapma
Kültür Balıkçılığı Bölümü İmkanları - Çalışma Alanları
Kültür Balıkçılığı Bölümü Çalışma alanları genel olarak özel sektörde bulunmaktadır. Kültür Balıkçılığı Bölümü mezunları imkanları bir hayli fazladır. Şöyleki Kültür Balıkçılığı çalışma alanları şunlardır.
- Balık Çiftlikleri
- Balık Yem Üretimi Yapılan Yerler
- Akvaryum(süs) balığı üretimi yapılan yerler
- Akvaryum(sis) balığı satış yerleri
- Balık halleri
- Parkende Balık Satışı Yapılan yerler
- Balıkçı gemileri
- Balık ürünleri pazarlama ve satış yapılan iş yerleri
- Balık yemi sanayisi
- Su ürünleri danışmanlığı
- Yüzme havuzu analiz laboratuvarları
- Halka açık akvaryumlar
- Su ürünleri makina-tesisat üretimi yapılan işletmeler
- İçme suyu üretimi yapan firmalar
- Balıkçı Kooperatifleri
Kültür Balıkçılığı Bölümü Dikey Geçiş Bölümleri - DGS geçiş bölümleri
Kültür Balıkçılığı Bölümü Dikey geçiş bölümleri DGS sınavından geçiş yapılacak alakalı bölüm için yeterli puan alınması halinde lisans bölümü eğitimi almaya hak kazanır. Kültür Balıkçılığı Bölümü DGS geçiş bölümleri şunlardır.
- Balıkçılık Teknolojisi
- Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği
- Su Ürünleri Mühendisliği
- Gıda Mühendisliği
- Beslenme Ve Diyetetik
- Gıda Teknolojisi
Kültür Balıkçılığı Bölümü Maaşları Ne Kadar - Kazançları
Kültür Balıkçılığı Bölümü maaşları genel olarak özel sektör çalılma alanları bulunan kültür balıkçısı Tekniker maaşı 3500-4000 tl civarıdır. kamu kurumlarında herhangi bir çalışma bulunmadığındam kültür balıkçılığı maaşı konusunda bilgi veremiyoruz.
Kültür Balıkçılığı Bölümü Nasıl - Yorumları
Kültür Balıkçılığı Bölümü mezunlar ve ya şu an sektörde çalışan kişilerin tecrübelerini tercih aşamasında olan adaylar için yorumlara bekliyoruz. Bölümü tercih edecekler için merak ettiği konuları yorumlardan iletebilirsiniz.
Kültür Balıkçılığı Bölümü Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Türkiye’de Kültür Balıkçılığı En Fazla Nerede Yapılır?
Cevap: Türkiye’de en fazla kültür balıkçılığı yapılan il 1124 km kıyı şeridi bulunan muğlada yapılmaktadır. Kültür Balıkçılığı Eğitimide Muğla Sıtkı Koçman üniversitesinde verilmektedir.
Soru: Kültür Balıkçılığı Maliyeti Ne Kadar?
Cevap: Kültür Balıkçılığı maliyeti 2 ton kapasiteye sahip balık çiftliği kurmanın maliyeti 3-4 milyon dolar civarında olmaktadır. Akarsu ve Tatlı su göllerinde alabalık üretimi tesisleri kurma maliyeti 750-800 bin dolar maliyeti bulunmaktadır.
Soru: Türkiye’de Kültür Balıkçılığı Gelişimi
Cevap: Türkiye’de kültür balıkçılığı gelişimi dünya sıralamasında 29. Avrupa sıralamasında 5. konumda yer almaktadır. Ülkemizde kiş başı balık tüketimi yıllık 8-9 kg’dır.
Türkiye’de 2004 yılında 94 ton kültür balıkçılığı üretimi ile başlanan yolda şu an yıllık 180 ton kültür balıkçılığı yapılmakta Sektörün hedefi yıllık 350 ton üretim yapmak.
YORUMLAR