Size Özel Reklam

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü, bundan yaklaşık on sene önce kadar kapanan; ancak sonra birkaç üniversitede tekrar eğitim-öğretime devam eden bir lisans bölümüdür. Şu anda ülkemizde sadece birkaç üniversitede eğitimi yapılıyor. Pek, talep edilmeyen bir bölüm olsa da, aslında bölüm mezunları çok nadiren boşta geziyor. Kamu kurumları olmasa da, çeşitli özel kuruluşlarda dolgun ücretlerle çalışabiliyorlar. Sizler için Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği iş olanakları, maaşları, çalışma koşulları hakkında yararlı bilgiler sunmaya çalıştık. Şimdi bölüm hakkında bilgileri daha ayrıntılı bir şekilde görelim bakalım:

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Ham maddesi ağaç ve ağaç ürünleri olan her türlü malzemeyi işleyecek, en az maliyetle üretimini sağlayacak, gerektiğinde bunları pazara sunacak deneyimli mühendisler yetiştiren bir lisans programıdır.

Ağaç İşleri Mühendisliği Puan Türü ve Bölümü Kazanmak İçin Girilmesi Gereken Sınavlar


Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği
 Bölümü Puan Türü
 Türkiye'deki bütün üniversiteler Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

Ağaç İşleri Mühendisliği İş İmkanları

Ağaç İşleri Mühendisliği mezunlarının çalışabileceği belli başlı kurum veya kuruluşlar bulunmaktadır. KPSS'de gerekli puanı almak ve KPSS alımlarında bu bölüme kontenjan açılması koşuluyla devlet kurumlarına da atanmak mümkün. Özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bölüm mezunlarının çalışabileceği başlıca kamu kurumlarından bir tanesi.

Evet, mezunlar kamu kurumlarında çalışabilir dedik; ancak bu bölüme ayrılan kontenjanlar yok gibi bir şey. Şu ana kadar bilinen en son atamada (2015 ataması) bu bölümden sadece 1 kişi alınmış. Söz o ki, gayeniz devlete atanmaksa en az 85 puan almayı göze almalısınız. Şansınız yaver gider de kontenjan da açılırsa atanırsınız.

Ancak, her şey devlet memurluğu değildir. Kendi işini kurup veya başka özel sektörde çalışıp devlette çalışan bir mühendisten daha yüksek maaş alan ağaç işleri endüstri mühendisleri de mevcuttur. Örneğin prefabrik veya ahşap ev yapım firmalarında bu mühendisler iyi iş görmektedir. Bölümün başlıca çalışma alanları şunlardır:

- Devlet Kurumları
- MEB'e bağlı okullar
- Prefabrik ev firmaları
- Mobilya imalat fabrikaları vb.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri Öğretmen Olabilir mi?

Evet, Milli eğitim Bakanlığı bu bölüm mezunlarına da böyle bir hak vermiş. Öğretmenlik Sertifikası yani pedagojik formasyon almış mezunlar ''Yat İnşa'' veya ''Mobilya ve İç Mekan Tasarımı'' öğretmeni olarak çeşitli meslek liselerine öğretmen olarak atanabilir. Tabi ki KPSS ve mülakatta başarılı olmak şartıyla...

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Ağaç işleri endüstri mühendisi maaşı ortalama 3500 lira civarındadır. Elbet bu, devlette çalışan mühendisler için geçerli maaştır. Özel sektörde maaş daha düşük olabileceği gibi daha dolgun da olabilir.

Ağaç İşleri Mühendisliği Bölümü Nasıl, Tercih Edilir mi?

Bizce, bu bölümü devlete atanmak için değil de kendi işinizi kurmak için okuyun. Aslında asıl kazanç özel sektörde; ama bizler ille de devlet kapısı olsun diye diretiyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi prefabrik yapılarla ilgili bir firma ile anlaşırsanız veya varsa yeterli sermayeniz kendi firmanızı kurarsanız, çok büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Puanınız çok yüksekse elbette ki başka bölümleri tercih edin; fakat puanınız bu bölüme yetiyorsa zaten yapacak bir şey yok. Mezunlar da yorum yazarsa çok seviniriz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.