Size Özel Reklam

Aktüerya Bölümü Nedir İş Olanakları Nelerdir?

Aktüerya Bölümü Nedir İş Olanakları Nelerdir?

Aktüerya Bölümü, okuması pek de kolay olmayan; ancak iş bulma konusunda iyi sayılan lisans bölümlerinden bir tanesidir. En büyük dezavantajı, derslerin ve mesleki çalışma koşullarının zor olmasıdır. Hele de sayısal verilerle, tablolarla, analizlerle uğraşmaktan pek haz etmeyen kişilerin okulu zor bitireceği bir bölümdür. Ancak detaylı işlerden hoşlanan, sayısal zekası baskın olan kişiler için uygun bir meslek olduğu söylenebilir.

Sizler için Aktüerya bölümünü ve aktüerlik mesleğini detayları ile anlattık. Başlıkları inceledikten sonra bölüm hakkında bilgi sahibi olacak ve tercihlerinizde gösterip göstermeyeceğinize karar verebileceksiniz.

Aktüerya Bölümü Nedir?

Sigorta şirketleri, sosyal güvenlik kurumları veya benzeri diğer kurum ve kuruluşlarda çalışabilecek; risk analizleri yapabilecek, çalıştığı şirketin her türlü sigorta analizini yapabilecek deneyimli personeller yetiştiren bir lisans bölümüdür.

Aktüerya Bölümü Hakkında Bilgi 

Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. İsteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı okunduğu takdirde eğitim süresi 5 yıla çıkmaktadır. Belli dönemlerde staj uygulaması yapılmaktadır. ''Aktüerya'' adı altında eğitimi yapılan üniversiteler; Kırıkkale ve Marmara Üniversiteleridir.

Aktüerya Bölümün Puan Türü ve Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar

Aktüerya Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Aktüerya bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Aktüerya bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Aktüerya Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Aktüerya 4 yıllık bir bölümdür.

Aktüerya Bölümü İş Olanakları

Bölümün iş imkanları geniştir. Birçok devlet kurumu ile özel sektör kuruluşlarında çalışmak mümkündür. Aktüerya mezunların ne iş yaptıklarını aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz

- Devlet bankaları veya özel bankalar
- Sigorta Genel Müdürlükleri
- Sosyal Sigortalar Kurumu
- Sigorta Fon ve Yönetim Şirketleri
- Emekli Sandığı
- Sosyal Güvenlik ve Finans Kurumları
- Üniversiteler
- Özel Sigorta Şirketleri

Üniversitelerde çalışmak isteyenler lisansüstü eğitimini tamamlamalı ve gerekli diğer aşamalrı geçmelidir. Diğer bazı kurumlara KPSS ile atama yapılırken, bazı kuruluşlar da özel sektöre bağlı olduğu için kişisel başvuru ile işe başlanabilir.

Aktüerya Maaşları

Aktüer maaşları 4500-5000 lira civarındadır. Devlet kurumlarında çalışan aktüerler için geçerlidir. Özel sigorta şirketleri ile diğer bazı kuruluşlarda çalışanlar daha yüksek maaşlar alabilecği gibi daha düşük maaşlar da alabilmektedir.

Aktüerya Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

- Çalıştığı kurumda istatistik ve olasılık hesaplamaları yapmak
- Sigortacılık yasal düzenlemelerini takip etmek
- Finansal riskleri önceden tahmin ederek çalıştığı kurumu çeşitli zararlardan korumak
- Her türlü sigorta riskini hesaplamak ve gerekli önlemleri almak vb.

Aküerya Bölüm Nasıl, Tercih Edilir mi?

Bölümü mezunları sosyal Güvenlik Kurumuna KPSS ile atanmaktadır. Alım sayısı yüksek olsa da, atanma puanları da o derece yüksektir. Aktüerya mezunlarının KPSS ile atanabilmesi için 85 civarında puan alması gerekir. Aslında sayısal çıkışlı olan mezunlar için 85 puan almak çok da zor olmasa gerek. Kişisel kanaatimize göre bölümün zor derslerini gözardı ediyorsanız bölümü tercih edebilirsiniz. Devlete atamanız olmasa dahi illa ki özel bir sigorta şirketinde iş bulursunuz.

1 yorum

  1. Adsız
    ffgsfx
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.