Size Özel Reklam

Antropoloji Bölümü İş Olanakları ve Maaşları

Antropoloji Bölümü İş Olanakları ve Maaşları

Antropoloji'nin Türkçe karşılığı ''insanbilim''dir. İnsanoğlunun yaratılışından bu yana geçirdiği evrimleri, bedensel olarak geçirdiği değişimleri, benimsediği düşünceleri, sahip olduğu medeniyetleri, insan yaşamını etkileyen sosyal, psikolojik, doğasal etkileri inceleyen bir bilim olarak kabul edilmektedir.

Bir yanı ile arkeolojiyi, bir yanı ile sosyolojiyi andırır. Ancak her ikisinden de daha geniş kapsamlıdır. Ezici çoğunluğu müslüman olan bir ülkede yaşadığımız için söylüyoruz: Bilindiği gibi İslam anlayışında yaratılan ilk insanlar Adem ve Havva'dır. Günümüzde yaşayan tüm insanların, bu iki insandan geldiğini kabul ettiğimizde, ortaya şu sorular çıkar: Bazı insanlar neden beyaz, bazıları neden siyah? Neden bazılarının gözleri çekik, bazıları uzun bazıları kısa boylu? Ne oldu da insanlar bu şekilde evrildi?

İşte, antropoloji yani insan bilimi aklınıza gelen tüm bu soruların cevaplarını bilimsel bir çerçevede bulmaya çalışır. Bu doğrultuda, saha çalışmaları yapar, bulduğu bilgi ve bulguları mukayese eder, çeşitli bilimsel analizlerden geçirir. Özünde en ilginç bölümlerden bir tanesidir. Sizler de Antropoloji bölümünü merak ediyorsanız sizler için bölümün iş imkanlarını, antropologların ne iş yaptıklarını, bölümün atamalarını derledik.

Antropoloji Bölümü Nedir?

İnsanlığın var oluşundan beri geçirdiği bedensel, sosyolojik ve psikolojik evrimleri inceleyen, bilimsel veriler ışığında bunları gün yüzüne çıkaran antropologlar yetiştiren 4 yıllık bir lisans bölümüdür.

Antropoloji Bölümü Puan Türü ve Antropoloji için Girilmesi Gereken Sınavlar

Antropoloji Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Antropoloji bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Antropoloji bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Antropoloji Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Antropoloji 4 yıllık bir bölümdür.
Antropoloji Bölümü İş İmkanları - Çalışma Alanları

Öncelikle şunu vurgulamalıyız ki Antropoloji mezunu olup da devlete memur statüsünde atanmak çok zordur. Bunu bilerek bölümü tercih etmeniz yerinde bir davranış olacaktır. Bölümün başlıca iş alanları şunlardır:

- Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü
- Tabiat Tarihi Müzesi
- Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı
- Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
- Devlet Planlama Teşkilatı
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- Milli Folklor Enstitüsü

Her sene olmasa da zaman zaman KPSS alımlarında bu bölüme de kontenjan verilmektedir. KPSS'de yeterli puanı alanlar müze araştırmacısı veya sosyal araştırmacı adı altında atanabilmektedir.

Antropoloji Maaşları Ne Kadar?

Antropolog maaşları 3300-4500 lira civarındadır. Çalıştığı kuruma ve yaptığı göreve göre küçük farklılıklar olabilmektedir.

Antropoloji Bölüm Yorumları

KPSS atamalarına bakıldığında bölümün tercih edilmemesi gerektiği söylenebilir; ancak bölümün son derece ilgi çekici olduğunu, bu mesleğe meraklı olanların en azından ikinci üniversite olarak okumasını tavsiye ederiz. Birçok üniversitede bölüm okutuluyor; bu da üniversitelerde öğretim görevlisine de ihtiyaç duyulacağını göstermektedir. İnsan ile alakalı araştırmaları sevenlere tavsiye ettiğimiz birkaç bölümden biri olduğunu söyleyebiliriz. Antropoloji mezunları da yorumları ile yazımıza destek verirse çok seviniriz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.