Size Özel Reklam

Ekonomi Bölümü Nedir İş Olanakları Maaşları

Ekonomi Bölümü Nedir İş Olanakları Maaşları

Yeni bir üniversite bölümü ile tekrar karşınızdayız. Bu çalışmamızda 4 yıllık Ekonomi bölümünü tüm detayları ile ele alacağız. Özellikle bölüm tercihi yapma aşamasında olanların anlattıklarımızı dikkatle okuması ve gerekirse ilgili bilgileri birden fazla kaynaktan araştırmasını tavsiye ederiz.


Ekonomi bölümü, henüz son yıllarda açılan ve çoğunlukla özel üniversitelerde okutulan bir bölümdür. Özel üniversitelerde okutulması, bölüm mezunlarının istihdam olanağını kolaylaştırdığını söylemek yanlış olmaz; zira bu üniversitelerin çoğu çeşitli şirketlerle anlaşmalı olduğundan, henüz öğrenci iken sözleşmelerin imzalandığını söylemek mümkün. Dilerseniz bölüm ile ilgili ayrıntılı bilgileri başlıklar halinde inceleyelim.

Ekonomi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Dediğimiz gibi 4 yıllık Ekonomi lisans programı genellikle ücretli üniversitelerde var; ancak bu üniversitelerde tam burslu olarak okuma imkanınız da bulunmakta. Ekonomi Bölümü olan üniversiteler şunlardır:

-Koç Üniversitesi
-Özyeğin Üniversitesi
-İstanbul Teknik Üniversitesi
-İstanbul Bilgi Üniversitesi
-Bahçeşehir Üniversitesi
-MEF Üniversitesi
-Kadir Has Üniversitesi
-Yaşar Üniversitesi
-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
-Uluslararası Antalya Üniversitesi
-İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
-Nişantaşı Üniversitesi
-İzmir Ekonomi Üniversitesi
-Girne Amerikan Üniversitesi
-Lefke Avrupa Üniversitesi
-Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi
-İvane Javakhishvili Tiflis Devlet Üniversitesi
-Yakındoğu Üniversitesi

Ekonomi Bölümünü Puan Türü - Hangi Sınavlara Girilir?

Ekonomi Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Ekonomi bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Ekonomi bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Ekonomi Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Ekonomi 4 yıllık bir bölümdür.

Ekonomi Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Ekonomi programı mezunlarının özel sektörde ve devlet sektöründe çalışabilecekleri pek çok istihdam alanı bulunmaktadır. Bunlar arasında ekonomi yönetimi, iş yeri yöneticiliği, uzmanlık, müfettişlik, denetçilik, dış ticaret, muhasebe, pazarlama alanları sayılabilir. Tüm sektörlerdeki firmalarda pazarlama, dış ticaret, finansman gibi farklı birimlerde yöneticilik, banka ve finans kuruluşlarında uzmanlık, tüm firmaların muhasebe ve finansman departmanlarında uzmanlık, özel sektördeki farklı istihdam alanları arasındadır.

Ekonomi Mezunları Hangi Kurumlarda Çalışır?

4 yıllık Ekonomi bölümü mezunları Merkez Bankası, Hazine, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu gibi kamu kurumlarında uzman olarak görev alabilirler. Son yıllarda ekonomi bölümü mezunu öğrencileri BM, AB, Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda istihdam edilebilmektedir. Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde yüksek lisans-doktora ve daha sonra akademik kariyer de özellikle başarılı öğrencilerin tercih ettikleri bir alternatiftir. Gittikçe artan sayıda Ekonomi Bölümü öğrencisi ise KOSGEB veya diğer finansman kaynaklarını kullanarak mezun olduklarında kendi işlerini kurmaktadırlar.

Ekonomi Bölümü Maaşları Ne Kadar Olur?

Ekonomistlerin yani ekonomi mezunlarının çalışabileceği birçok farklı kurum, sektör ve pozisyon bulunmaktadır. Bu nedenle Ekonomi mezunları şu kadar maaş alır demek doğru olmayacaktır. Ancak en basit bir bankada veya benzeri kurum veya kuruluşta çalışan birisinin alacağı maaş bile 3000-3500 lira dolaylarında olacaktır. Çalışılan sektöre veya pozisyona göre maaşların 5000-10000 arasında olması da muhtemeldir.

Ekonomi Bölümü Nasıl? Ekonomi Bölümü İyi mi?

Burslu okuyacak kadar iyi puan aldıysanız veya iyi bir özel üniversitede okuyacak kadar paranız varsa, tercih edilebilir iyi bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Hele de henüz öğrenci iken bile kendinizi geliştirir ve gözlerinizdeki ışığı çevrenize yayarsanız işiniz öncesinden hazır olacaktır. Ekonomi mezunları veya ekonomi öğrencileri de şayet bu yazıyı okurlarsa, lütfen bölüm ile ilgili yorumlarını ve tecrübelerini bizlerle paylaşsınlar.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.