Size Özel Reklam

TS 1 ve TS 2 İçin Hangi Sınavlara Girmeliyim?

YGS-LYS REHBERİ
Değerli üniversite adayları, şayet liseden Sözel bölümü çıkışlıysanız, diğer ifade ile sözelci iseniz yani Türkçe-Sosyal (TS) alanından mezun olduysanız bu yazı sizin için fazlası ile önemli olacak. 


Zira üniversite sınav sistemi, çoğu öğrencinin anlayamayacağı kadar karışıktır. Bu nedenle öğrenciler herhangi bir bölüm için hangi sınavlara girmeleri gerektiğini pek bilmezler. Sizin de kafanız karışıksa ve TS 1, TS 2 sözel bölümleri için hangi sınavlara gireceğinizden emin değilseniz bu yazıyı okuyarak girilmesi gereken sınavları öğrenebilirsiniz.


Günümüz öğrencileri, YGS ve LYS sınavları ile ilgili bilgileri çoğunlukla eski eğitimcilerden aldıkları için ve bu eğitimcilerin de bir kısmı eski sınav sistemine göre bilgi verdiği için öğrencilerin kafası hayli karışmaktadır. Sitemize gelen yorumlardan da anlıyoruz ki birçok öğrenci, puan türü bazında değil de, tercihlerini sadece liseden mezun oldukları alana göre yapabileceklerini düşünüyor. 


Şimdi sizler için hangi LYS sınavlarına girmeniz gerektiğini anlaşılır bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

UYARI: Girmeniz gereken LYS'leri iki farklı sınıfta açıklayacağız. Meseleyi tam olarak anlamak için lütfen tüm yazıyı okuyun!

TS Sözel Bölümler İçin Hangi LYS Sınavlarına Girmeliyim?


Aşağıda girilmesi gereken LYS sınavlarını Alan Bazında/Üniversite Bölümü Bazında olmak üzere iki ayrı alanda gösterdik.

TS-1 ve TS-2 Bölümleri İçin Hangi LYS Sınavlarına Girilir?


Bütün TS bölümleri 3 farklı sınavın hesaplanması ile oluşturulan TS puanları ile öğrenci alımı yapmaktadır. TS1 veya TS2 puan türü ile öğrenci alan bir bölüm için girmeniz gereken sınavlar şunlardır: YGS, LYS-3 ve LYS-4.

1 - Alan Bazında Girilmesi Gereken LYS Sınavları


Liseden mezun olunan alan/bölüm dikkate alındığında girilmesi gereken sınavlar şunlardır.


-Türkçe-Sosyal alanı mezunları LYS-3 ve LYS-4 sınavlarına girmeli.
-Türkçe-Matematik alanı mezunları LYS-1 ve LYS-3 sınavlarına girmeli.
-Matematik-Fen alanı mezunları LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmeli.
-Yabancı Dil alanı mezunları LYS-5 sınavına girmelidir.


NOT: İsteyen öğrenciler bütün LYS'lere girebilir.

2 - Tercih Edilecek Üniversite Bölümü Bazında Girilmesi Gereken LYS Sınavları


Yukarıda mezun olan lise bölümüne göre girmeniz gereken sınavları belirttik; fakat sadece bu sınavlara girmek veya sadece alanınıza uygun üniversite bölümlerini tercih etmek zorunda değilsiniz. Bu nedenle ilk yapmanız gereken, kendi alanınızda veya diğer alanlardaki bölümlerden tercih etmek istediğiniz bölümleri belirlemektir. 

Matematik-Fen alanından mezun olmuş olabilirsiniz. Fakat herhangi bir sözel bölümü tercih etmeniz için önünüzde herhangi bir engel de yoktur. Bunun için gereken tek şey, hangi bölümleri tercih etmek istiyorsanız o bölümleri için gereken puan türünü elde edeceğiniz LYS sınavlarına girmektir.


Örneğin neredeyse tüm mühendislik bölümleri MF-4 puan türü ile tercih edilmektedir. Hangi alandan mezun olursanız olun, herhangi bir mühendislik bölümü tercih etme şansınız var. Bunun için de MF-4 puan türüne sahip olmalısınız. Yani önce YGS'ye daha sonra LYS-1 ve LYS-2'ye gireceksiniz ki MF-4 puan türünüz hesaplansın ve mühendislik bölümlerini tercih edebilesiniz.

Sözel Bölümü Mezunusunuz Fakat TM veya MF Bölümlerini Tercih Etmek İstiyorsunuz?


Artık hangi bölümden mezun olduğunuzun neredeyse hiçbir önemi yok. Bir sözelci olarak MF yani sayısal bölümlerini de tercih edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey sayısal ile ilgili LYS sınavlarına da girmek ve yeterli puanı almaktır.

NOT: Eğer sadece kendi alanınızla ilgili bölümleri değil de tüm bölümleri tercih etme imkanına sahip olmak istiyorsanız tüm LYS sınavlarına girmelisiniz. Bütün LYS'lere girerseniz ''Hangi bölümü tercih edebilirim?'' derdinden kurtulmuş olursunuz; çünkü tüm bölümleri de tercih edebilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.