Size Özel Reklam

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür (Püf Noktalar - Taktikler)

LGS, YKS, TYT, KPSS gibi bütün sınavlarda, paragraf soruları çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu yüzdendir ki paragraf sorularından kaçış olmaz. Hele de neredeyse tamamı uzun ve sıkıcı paragraf sorularından oluşan Türkçe testlerinde iyi netler çıkarmanın tek yolu, paragraf sorularını iyi kavramaktan geçer.

Size vereceğimiz bazı taktikler sayesinde artık paragraf sorularını çok daha iyi bir şekilde çözebileceğinizi umuyoruz. Paragraf sorularını çözerken çektiğiniz sıkıntıları bizlerle paylaşabilirsiniz.

 Bu yazımızda paragraf sorularında dikkatinizi yoğunlaştıracak, heyecanınızı giderecek birkaç yöntem ve uygulamadan bahsedeceğiz. Umarım az da olsa işinize yarar.

   Paragraf sorularını çözemeyenler, şayet temelinde bir problem yoksa, dikkatsizlikten, heyecandan veya aceleden kaçırırlar. Bazıları da soruları çok kolay olarak görüp üstünkörü okur ve yanlış cevaplarlar. Paragraf sorularını çözememenin bir diğer nedeni ise tüm şıkları okumadan, hemen ilk şıkka balıklama atlamak veya soru kökünü yanlış okumaktır. Bu konuda sizlere tavsiyelerimiz.

Paragraf Sorularını Çözmenin En İyi Yolu Nedir?

Eskiden olsa, bu soruya verilecek cevap belliydi; zira eski öğretmenlerimiz, çok kitap okuduğumuz takdirde paragraf sorularını çözebileceğimizi söylerdi. Ancak ne yazık ki işin aslı böyle değil. Zaten genel anlamda 1 yıllık süreç içerisinde sınavlara hazırlanan öğrencilerin zamanlarının büyük bir kısmını kitap okumaya ayırmaları zaman israfından başka bir şey değildir. Elbette ki kitap okuyacaksınız; ama sınava az süre kala değil, hayatınız boyunca okumalısınız.

Paragraf Sorularını Doğru ve Hızlı Çözmenin Yolu Bol Bol Paragraf Sorusu Çözmektir!

Bu söyleyeceklerimiz özellikle sınava son bir sene kalmış öğrenciler için geçerlidir. Sevgili öğrenciler, aslında sınavlarda karşınıza çıkan paragraf soruları, sadece şekil değiştirerek karşınıza tekrar tekrar çıkan sorulardır. Bir öğrenci ne kadar çok paragraf sorusu çözer ne kadar farklı sorularla karşılaşırsa, paragraf sorularını da o denli doğru ve hızlı çözer.

Sınava artık kısıtlı zaman varsa, sınav puanınızı yükseltmek amaçlı kitap okumayın. Artık kendinizi sorulara verin. Her gün 30-50 kadar paragraf sorusu çözmeye çalışın. Uzun ve sıkıcı olan paragraflardan korkmayın, siz paragraf sorusu çözdükçe artık hepsi size aşina gelecek ve cevabı çok kolay bulabileceksiniz.

Paragraf Sorularını Çözerken Nelere Dikkat Etmelisiniz!

1- İlk okumanız gereken kısım soru köküdür!

Evet, belki de en önemli hususlardan bir tanesi budur. Soru kökünü okumadan paragraf metnine geçtiğinizde, paragrafta neyi aradığınızı bilemezsiniz. Bu nedenle önce soru kökünü okuyun, sorunun sizden ne istediğini öğrenin dha sonra paragrafa geçin.

2- -Soru kökünün sonundaki kelimeye dikkat edin, iyi anlayın.

Çıkarılabilir/çıkarılamaz; bahsedilmiştir/bahsedilmemiştir; vardır/yoktur; söylenebilir/söylenemez gibi ifadeler, sizi yanılgıya götüren ifadelerdir. Olumsuz ifadeler kalın punto ile yazılır ve altı çizilidir. Buna dikkat ederseniz, cevaıbını bildiğniz halde kaçırdığınız soru sayısını en aza indirmiş olursunuz.

3- Paragrafları okurken, okuduklarınızı veya önemli kısımların altını çizin veya işaretleyin.

Bildiğiniz gibi ÖSYM, son yıllarda yaptığı sınavlarda sistemi değiştirdi ve artık çok uzun paragraf soruları soruyor. Öyle ki bir sayfayı kaplayan soruları görmek mümkün. Bu tür sorularda, paragrafta verilmek istenen önemli ifadelerin altını çizin veya işaretleyin. Böylece, şıklardan eleme yolu ile çözdüğünüzde, aradığınızı daha hızlı bulabilir ve hatırlayabilirsiniz. Paragrafta önemli kısımları işaretlemek, dikkatinizin dağılmamasını da sağlayacaktır.

4- İlk şık doğru gelse de tüm şıkları okumadan cevaplamayın.

yaptığımız yaygın davranışlardan bir tanesi de budur. Öz güven patlaması yaşar ve A şıkkından daha doğru bir şık olamaz deyip, diğer şıkları okumaya tenezzül etmeyiz. Özellikle paragraf soruları için geçerli olmak üzere, bazen bize doğru gelen şıktan daha doğrusu aşağıda olabilir. Bu yüzden emin olsanız dahi, yine de diğer şıklara da göz atın.

5- Bir paragrafı iki kez okuduğunuz halde anlamıyorsanız, o soruyu geçin.

Muhtemelen o soruya özel olarak bir beyin tutulmasına uğramışsınızdır. O soruyu yuvarlak içine alın ve en son tekrar cevaplandırmaya çalışın. aksi takdirde o an beş defa da okusanız, hiçbir şey anlamayacağınızdan emin olabilirsiniz.

6- Soruları kendi düşüncelerinize veya bilgilerinize göre değil, paragrafta anlatılanlara göre cevaplayın.

Bir şıkta geçen bilgi, size yanlış gelebilir; ancak biz soruları kendi duygu ve düşüncelerimize göre değil, soruya göre çözmek mecburiyetindeyiz. Buna rağmen, özellikle ana fikir sorularında, yanlış yaptığınız; doğru cevabı öğrendikten sonra bile kendi cevabınızı savunduğunuz sorular olacaktır. Kim ne derse desin, paragraf soruları kimi zaman öznel niteliktedir. Bir paragrafı okurken herkesin anladığı şey aynı değildir. İşte, bizler bazen farklı şeyler anladığımız için, yanlış çözebiliyoruz. Bunu aşmanın en iyi yolu da çıkmış soruların tamamını incelemektir.

7- Yukarıdaki yöntemleri uygulayarak çözebildiğiniz kadar paragraf sorusu çözün. 

Kendinize bir hedef belirleyin. (Günde 50 paragraf sorusu, 100 paragraf sorusu gibi)

8- Sınava çok az bir zaman kalmadıysa her gün 20-30 sayfa kitap okuyun.

Yukarıdaki bazı açıklamalarımız yanlış anlaşılmasın. Kitap okumanın biler için büyük önemi vardır. Hayatında düzgün okumamış bir insanın sadece bol bol paragraf sorusu çözerek tüm paragraf sorularını doğru çözmesi mümkün değildir. Hem kendinizi geliştirmek hem de sınavlarda size yardımcı olması adına kitap okumaktan da uzak durmayın. Yeter ki sınava az zaman kala vaktinizin çoğunu kitap okumaya ayırmayın.

   LGS, YKS, TYT, KPSS, ALES, Bursluluk sınavı gibi tüm sınavlar için yukarıdaki hususlara dikkat ederseniz, paragraflardan daha az soru kaçıracağınızı düşünüyoruz. Hepinize kolay gelsin.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.