YKS'ye En Etkili Nasıl Çalışılır?

   Merhaba sevgili öğrenciler. Gelecekteki yaşamınızın temellerini atmak, hayallerinizi en güzel şekilde gerçekleştirmek için önünüzde önemli bir sınav var. Bu sınavın adı YKS. Azminiz ve sürekli çalışmalarınız sonucunda bu sınavdan yüksek bir puan alabilirsiniz. Yeter ki bu işte kararlı olun ve ne şekilde çalışmanız gerektiğini bilin. Bu yazımızda YKS’ye nasıl çalışılması gerektiğinin tüyolarını vermeye çalışacağız.

                                         YKS’ye Nasıl Çalışmalıyım?

1 – Çalışmaya Karar Verin

   Evet, yanlış duymadınız. Yapmanız gereken ilk şey çalışmaya içtenlikle karar vermenizdir. Bu yazıyı okuduğunuza göre zaten karar vermişsiniz demektir. Gelelim nasıl çalışmanız gerektiğine.

2 – Önce Konuyu Okuyun Ve Önemli Yerleri İşaretleyin

   Özellikle sözel dersleri çalışırken bu yöntemi uygularsanız çok faydasını görürsünüz. Hangi konuyu çalışıyorsanız tüm dikkatinizi toplayarak okuyun. Okuduğunuz konunun önemli yerlerini veya unutacağınızı düşündüğünüz yerlerin altını çizin. Bu şekilde okuduktan sonra açın defterinizi ve o altını çizdiğiniz kısımları tek tek yazın. Yazma işlemi bittikten sonra, yazdıklarınızı bir defa daha okuyun ve konu ile ilgili bulabildiğiniz kadar soru çözün. Çözemediklerinizi veya yanlış çözdüklerinizi konu anlatımından kontrol ederek konuyu daha iyi anlamak için tekrar okuyun.

3 – Tekrarlara Bol Bol Yer Verin

   Ne kadar çalışırsanız çalışın, öğrendikleriniz unutulmaya mahkumdur. Sizin için önemli olan şey ise o öğrendiğiniz bilgileri en azından YKS sınavına kadar akılda tutmaktır. Bunun en güzel yolu ise bilgileri sık sık tekrar etmektir. Unutmayın öğrenmenizdeki en etkili şey bu tekrarlarınızdır. Öğrenciler genellikle tekrara ayırması gereken zamanı yeni konuları öğrenmeye ayırırlar. Bu son derece yanlıştır. Konuları bitirmekte acele etmeyin. Yavaş yavaş, sindire sindire çalışın ki boşuna kürek sallamış olmayasınız.

4 – Sayısal Derslerle Uğraşın, Savaşın

   Çalışmalarınız esnasında şüphesiz ki en büyük zorluğu sayısal derslerde yaşayacaksınız. Bazı sorular olacak ki karşısında çaresiz kalacak ve pes edip bırakacaksınız. Bu durumda yapmanız gereken şey asla pes etmemektir. Bir tek soruyu bile asla bırakmayın. O sorunun aynısının sınavda çıkacağını farz edin. Gerekirse bir soru ile bir saat zamanınızı geçirin. Ama onunla savaşın. Aklınızı zorlayın. Her şeye rağmen çözemezseniz, en kısa zamanda birine çözdürmek için not alın ve eninde sonunda çözmüş olun.

5 – Kitap Okumaya Zaman Ayırın

   Bir yandan konularınızı çalışırken, bir yandan da kitap okuyun. Çalıştığınız konuların en büyük destekçisi okuduğunuz kitaplardır. Özellikle paragraf soruları gibi sözel sorularda çok büyük etkisini göreceğinizi unutmayın.



                     BENİM DERS ÇALIŞMA RUTİNİM (BAŞARI GARANTİ)

Arkadaşlar, aşağıda kendi ders çalışma rutinimi aşama aşama anlatacağım. Ders çalışmakta zorluk çekenler, aynı adımları uygulayabilir. Ben çok faydasını gördüm, umarım sizler de görürsünüz.


SÖZEL DERSLERE NASIL ÇALIŞIRIM?

1- Konu çok uzunsa, belli parçalara bölerim.

2- Tüm dikkatimi toplar, konuyu okurum.

3- Okurken önemli gördüğüm kısımların altını çizerim. (Eskiden beri öğrenmiş olduğum, artık unutmayacağımdan emin olduğum bilgilerin altını çizmem. Sadece öğrenmem gereken ve ezbere dayalı kısımların altını çizerim)

4- Okurken altını çizdiğim bölümleri, bu iş için ayırdığım bir deftere yazarım.

5- Yazma işi bittikten sonra, yazdıklarımı bir defa daha okurum.

6- Tüm konu bölümler için aynı aşamaları tekrar ederim.

7- Konu tamamen bittikten sonra defterime geçirdiklerimi bir daha tekrar ederim.

8- Konu ile ilgili bulabildiğim soruları çözerim. Yanlış çözdüklerimi kontrol eder, ilgili bilgiyi tekrar gözden geçiririm.

9- Testlerden çok yanlışım olursa, konuyu bir defa daha okuyorum.

10- Ertesi gün defterimi tekrar okur ve bir hafta, bir ay gibi aralıklarla, defterin tamamını okurum.


SAYISAL DERSLERE NASIL ÇALIŞIRIM?

Aşağıdaki ders çalışma rutini özellikle Matematik ve Geometri için geçerlidir; ancak diğer sayısal dersler için de uygulanabilir.

1- Konuyu okur, örnekleri dikkatlice incelerim.

2- Örnek verilen işlem veya problemi, rakamları hiç değiştirmeden kitaptaki gibi çözerim.

3- Aynı örneği, kendimce rakamları değiştirip tekrar çözerim. Böylece o işlem veya probleme aşinalık kazanmış olurum.

4- Konuyu bitirdikten sonra, çözümlü sorulara geçerim. Öncelikle kendim çözmeye çalışırım. Başaramazsam biraz uğraşırım. Yine olmadıysa çözüme bakar ve çözümü kapattıktan sonra yine kendim çözmeye çalışırım.

5- Çözümlü sorular bittikten sonra testlere geçerim. Çözemediğim soruları öyle hemen birisine sormam. Üzerinde düşünür, beynimi zorlarım. Gerekirse bir saat boyunca o soru ile cebelleşirim. sonucu bulursam bayram ederim, bulamazsam da, bilen birine sormak üzere işaretlerim ve mutlaka birine çözdürürüm.

6- Konular ilerledikçe eski konuların testlerini de çözer, tekrar yapmış olurum.

7- Ceplerimde yaprak testler taşır, fırsat bulduğumda, boş anlarımda da soruları çözmeye çalışırım

NOT: Yazdıklarım dışında sormak istedikleriniz olursa, büyük bir zevkle cevaplamaya hazırım. Hepinize kolaylık ve başarı dilerim.

3 yorum

  1. Adsız
    sayısala öyle çalışamıyorum
  2. Adsız
    Sayısal derste konuyu bilmiyorum anlayamıyorum sözelde sıkıntı yok ama matematik çalışırken soruyu çözemedigimde başım ağrıyo napabilirim
  3. Unknown
    Ben sayısalım bölümüm ve meslek lisesinde okuyorum bana yardım edermisiniz bir ders pırogramı 400 puan almak isitiyorum onun için cabalıyorum lütfen yardım edin

  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.