Size Özel Reklam

Tarım Makineleri Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları

Tarım Makineleri Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları

Türkiye, bir tarım ülkesi olması hasebiyle tarım makineleri sektöründe de az çokgelişmiş bir yapıya sahiptir. Tarım makinelerinin üretimi konusunda çok gelişmiş olmasa dahi, bu makinelerin satışını, bakım ve onarımlarını yapacak birçok meslek elemanına ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla boş bir bölüm olduğu söylenemez. Hatta iş bulma imkanı açısından şanslı bir bölüm bile sayılabilir.

Bölüm araştıran öğrenciler ve bölüm tercihi yapmak üzere olan üniversite adayları için hazırladığımız bu tanıtım yazısında size lazım olacak her bilgiyi bulabileceksiniz. Bölümün iş olanaklarını, maaşlarını, atama ve dikey geçiş bölümlerini başlıklarımızda bulabilirsiniz. Bölüm hakkında merak ettiğiniz diğer tüm hususları bizlere sorabilirsiniz.

Tarım Makineleri Bölümü Nedir?

Tarım makinaları üreten kamu kurumları ile özel sektöre bağlı fabrikalarda görev alacak veya bu makinelerin satışını yapacak deneyimli teknikerlerin yetiştirildiği iki yıllık bir üniversite önlisans programıdır. Ülkemizde birkaç üniversitede eğitimi verilmektedir. Bölümü normal okuyabileceğiniz gibi ikinci öğretim (gece eğitimi) kapsamında da okuyabilirsiniz.

Tarım Makineleri Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

TYT puanı ile tercih edilen bölüm için girmeniz gereken sınav TYT’den ibarettir. 2 yıllık tüm bölümlere TYT ile girilmektedir. AYT sınavları ise 4 yıllık bölümler için gerçekleştirilen sınavlardır.

Tarım Makineleri İş İmkanları – Mezunları Nerelerde Çalışır?

Bölümü bitirenler tekniker olmaktadır. İş imkanları geniştir. Mezunlar KPSS ile kamuya atanabildikleri gibi tarım makinesi sektöründe faaliyet gösteren özel fabrika ve işletmelerde çalışabilmektedir.
Bölüm mezunları, talaşlı ve talaşsız üretim yapan tarım makineleri üretim sanayisinde tekniker olarak görev alırlar. Tarım Makinaları iş imkanları ve çalışma alanları şunlardır:

-Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (KPSS ile)
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (KPSS ile)
-Tarım makinalarını üreten, pazarlayan, tarımsal üretimi gerçekleştiren çeşitli fabrika ve firmalar
-Büyük ölçekli çiftlikler
-Kişinin kendi satış mağazası

Tarım Makineleri Bölümü Ne İş Yapar?

Tarım makineleri mezunlarının yaptığı işleri şu şekilde belirtmek mümkündür:

-Çalıştığı firmada tarım makinelerinin üretim aşamalarında görev alır.
-Bozulan veya hasar gören tarım makinelerinin bakım ve onarımını sağlar.
-Tarım makinelerini bizzat kullanır.
-Tarım makinelerinin çalışma şeklini çiftçilere anlatır.
-Satış firmasında çalışıyorsa satış temsilcisi olarak görev yapar.

Tarım Makineleri Bölümü Maaşları Ne Kadar?

KPSS ile herhangi bir resmi devlet kurumuna atananlar için 2 yıllık Tarım Makineleri maaşları 3600-3750 lira civarındadır. Özel sektörde çalışanlar farklı maaşlar almaktadır. Öyle ki asgari ücretle çalışanlar olduğu gibi kamudakinden daha yüksek maaş alanlar da mevcuttur. Kendi satış dükkanını veya bayiliğini açanlar ise çok daha fazlasını kazanmaktadır.

Tarım Makineleri Bölümü Atamaları

2017’de yapılan atamalarda bu bölüme kontenjan ayrılmadı. 2016’da ise 3 kontenjan ayrıldı 2019 yılında 7 kontenjan ayrılan bölüm devlete atanan üç ile yedi kişidir puanları her sene 78 ve üzeri olmuştur. Anlayacağınız Tarım Makineleri KPSS puanları 78 de olabiliyor; ancak atamalarda kontenjan verilmediği zaman hiç atanamayabiliyorsunuz da...

Tarım Makineleri Dikey Geçiş Bölümleri

Önlisans Tarım Makineleri mezunları aşağıda yer alan üç lisans programından diledikleri ve puanlarının yettikleri bir bölüme dikey geçiş yapabilirler. Dikey geçiş yapabilmeleri için DGS’ye girmeleri, yeterli puanı almaları ve tercih yapmaları gerekmektedir. Tarım makinaları DGS bölümleri şunlardır:

--Biyosistem Mühendisliği
--Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği 
--Tarımsal Yapılar ve Sulama

Tarım Makineleri Bölümü Yorumlar

Birazcık girişimci bir ruha sahip olanlar, sermaye sahibi de oldukları takdirde tarım makineleri satışı yaparak ekmeklerini fazlası ile kazanabilirler. Ancak kendi işini kurmayıp da başkasının fabrikasında çalışanlar hem düşük ücretlere tabi olacaklar hem de iş bulmakta çok zorlanacaklardır. Bölümü tercih edecek adaylara tavsiyemiz, bölümü kazanır kazanmaz KPSS çalışmaya başlasınlar. Aksi takdirde iş imkanları düşük bir bölüm okumuş olacak ve özel sektörde istemeye istemeye çalışmaya mecbur kalacaklar.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.