Size Özel Reklam

4 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

4 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

Bitki Koruma hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Bitki Koruma bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Bitki Koruma nedir?
2 – Bitki Koruma Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Bitki Koruma İş İmkanları
4 – Bitki Koruma Ne İş Yapar?
5 – Bitki Koruma Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Bitki Koruma Atamaları
7 – Bitki Koruma Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Bitki Koruma Nasıl?


4 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Nedir?

Bitki koruma alanındaki sorunları irdelemek ve güncel çözümler üretmek, gelişmiş teknolojileri Bitki Koruma alanına uyarlamak amacı ile eğitim veren bir lisans programıdır.

Bölüm Entomoloji ve Fitopatoloji olmak üzere iki anabilim dalından oluşmaktadır. Öğrencilere zararlı böcek, akar, nematod ve diğer hayvansal zararlılar ile bitkilerde oluşan fungus, bakteri, virüs hastalıkları ve tarım alanlarında zararlı olan yabancı otların tanınmaları, simptomları, yayılışları, biyolojileri, biyoekolojileri, bitki patojen ilişkileri ve bitki koruma ilaçlarının çevre ve insan üzerindeki etkileri, hastalık ve zararlılara karşı mekanik, kimyasal, fiziksel ve biyolojik savaşım yöntemleri üzerinde teorik ve uygulamalı eğitim vermek ve araştırma yapmaktır. 

4 Yıllık Bitki Koruma Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Bitki Koruma Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Bitki Koruma bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Bitki Koruma bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Bitki Koruma Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bitki Koruma 4 yıllık bir bölümdür.

4 Yıllık Bitki Koruma İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Tarım Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü- Bitki Koruma Şube Müdürlüğü (İç karantina dahil), Karantina Müdürlüğü (Dış karantina- İhraç ve ithal edilen ürünler), Araştırma Enstitüleri-Bölge Zirai Mücadele Araştırma Enstitüleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Ziraat Fakülteleri- Bitki Koruma Bölümleri, Zirai İlaç Firmaları, Tohum Üretim Şirketleri, Böcek üretim şirketleri-Biyolojik mücadele, İlaçlama Şirketleri- Çevre Sağlığı İlaçlaması, Tarımsal Danışmanlık Şirketleri, Özel Çiftlikler ve Seralarda İş Olanağı, İlaç Bayii Açmak. 

4 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Ne İş Yapar?

Bitki Koruma Bölümünün çalışma alanı kültür bitkilerini hastalık ile zararlılarından korumak ve arındırmaktır. Bölümde yürütülen araştırmalarla; Entomoloji Anabilim Dalında bitkilere zararlı böcek, akar ve nematodların, Fitopatoloji Anabilim Dalında ise bitkilerde hastalık oluşturan fungus, virüs, bakteri ve yabancı otların teşhislerinin yanı sıra, biyolojileri ve kontrol yöntemlerinin geliştirilmesi ile uygulamada ihtiyaç duyulan eksiklikleri gidermeye yönelik araştırmalar yürütülmektedir.

Bitki Koruma Bölümünde verilen lisans ve lisansüstü eğitim ile ihtiyaç duyulan teknik eleman ve uzmanlar yetiştirilmektedir. Bölüm mezunları aşağıda belirtilen çalışma alanlarında görev alabilmektedir.

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı'na bağlı kamu kurumları
-Üniversiteler
-Bankalar
-Belediyeler
-Tarımsal ilaç, gübre, tohum, fide, fidan üretim, depolama, ithalat-ihracat, paketleme-pazarlama ve sertifikasyon kuruluşları
-İlaç şirketleri ve bayiiler
-Bitkisel ürünleri yetiştiren ve işleyen işletmeler
-Üretici birlikleri ve kooperatiflerinde çalışabilmekte,
-Zirai danışmanlık yapabilmekte ve gıda kontrolünde sorumlu teknik eleman olarak görev alabilmektedir.

4 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Maaşları Ne Kadar

Bitki Koruma maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Bitki Koruma maaşı 3550-4500 lira civarında iken özel sektör için Bitki Koruma maaşları asgari ücret ile 3000-3500 lira arasında değişmektedir.


4 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bölüm mezunları çeşitli devlet kurumlarına 78 ve üzeri puanlarla atanmaktadır. Atamadan atamaya puanlar değişmektedir.

4 Yıllık Bitki Koruma Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bölümü bitirenler formasyon aldıktan sonra Laboratuvar Hizmetleri öğretmeni olarak görev yapma şansına sahiptir.

4 Yıllık Bitki Koruma Bölümü Yorumları – 4 Yıllık Bitki Koruma Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

KPSS taban puanları düşük olmayan bölümün özelde de iş bulma imkanı bulunmaktadır. Özellikle ziraat işlerine ilgi duyanların zevk alarak okuyacağı ve mesleğini icra edeceğini düşündüğümüz bir bölümdür.
Değerli üniversite adayları, Bitki Koruma nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Bitki Koruma iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. Unknown
    en fazla hangi alanda ihtiyaç duyulmaktadır
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.