Size Özel Reklam

4 Yıllık Biyokimya Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları Ne Kadar?

4 Yıllık Biyokimya Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları Ne Kadar?

Biyokimya hakkında merak ettiğiniz biyokimya nedir, biyokimya puan türü, biyokimya ne iş yapar, biyokimya maaşları gibi tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Biyokimya bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Biyokimya nedir?
2 – Biyokimya Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Biyokimya İş İmkanları
4 – Biyokimya Ne İş Yapar?
5 – Biyokimya Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Biyokimya Atamaları
7 – Biyokimya Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Biyokimya Nasıl?

4 Yıllık Biyokimya Bölümü Nedir?

Biyokimya ve Biyokimyanın diğer bilim alanları ile olan ilişkisini içeren kapsamlı ve yeterli bilgi birikimine sahip, lisansüstü eğitimine hazır, bilimsel araştırma ilke ve etiğine duyarlı, araştırmacı, yaratıcı, günümüz bilim ve teknoloji çağında Biyokimya ile ilgili gereksinimlere cevap verebilecek bilimsel düşünceye sahip biyokimyacılar yetiştirmektir. 

4 Yıllık Biyokimya Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Biyokimya Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Biyokimya bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Biyokimya bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Biyokimya Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Biyokimya 4 yıllık bir bölümdür.

4 Yıllık Biyokimya İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Biyokimyacılar moleküler yapı ve fonksiyon arasındaki ilişkiden yola çıkarak yaşamın moleküler anlamını araştırırlar. Modern biyokimya, kimyasal tekniklerin biyolojik problemlere uygulanması sonucu doğmuştur.

Biyokimya pek çok yönden biyoloji ile kimyayı birleştirse de günümüzde sürekli genişleyen bir alan olması nedeniyle bazı konuları biyokimya ile sınırlandırmak zordur. Örneğin moleküler biyoloji biyokimyanın önemli bir dalı olmakla birlikte çoğunlukla ayrı bir disiplin olarak değerlendirilir. Biyokimyacılar biyolojik süreçleri açıklamak için moleküler metotları kullanırlarken diğer biyolojik bilimciler organların birleştirilmiş fonksiyonlarını ve ekosistemler tarafından tanımlanmış türleri çalışırlar.

Biyokimyayı fizyoloji ve ekoloji gibi diğer temel disiplinlerden ayıran farkın temeli burada yatmaktadır. Modern biyokimyanın bazı önemli alanları arasında yapısal biyoloji, enzim mekanizmaları, sinyal iletimi, gen ifadelenmesi ve biyoenformatik sayılabilir. 

4 Yıllık Biyokimya Bölümü Ne İş Yapar?

Biyokimya Bölümünün Lisans eğitim programlarını tamamlamış olan mezunlar ilgili alanlardaki lisansüstü programlarına başvurabilirler. Biyokimya ile ilgili herhangi bir işte görev alacak gerek lisans gerekse lisansüstü dereceye sahip mezunlar farklı alanlarda çalışabilirler.

Genel olarak mezunlarımız; gıda, ilaç, tıbbi ve kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik ve deterjan sanayileri, fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında, hastanelerde, üniversite, tıbbi, tarımsal ve çevre araştırma merkezlerinin rutin işlemler ve araştırma laboratuarlarında görev alabilirler. Bölüm mezunları belirtilen iş alanlarında; üretim proseslerinde veya prosesin gerektirdiği rutin kalite-kontrol analizleri, sağlıkla ilgili testler, yeni yöntem geliştirme çalışmaları ve bunların uygulanması aşamasında Biyokimyager olarak çalışırlar.

Biyokimya’nın farklı dallar arasındaki bağlantıyı kurması nedeni ile iş alanlarının çeşitliliği ve yaygınlığı giderek artmaktadır. Ayrıca Biyokimya alanında akademik çalışmalar ve eğitim sürecine katılma imkânı mevcuttur.

4 Yıllık Biyokimya Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Biyokimya maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Biyokimya maaşı 10.000-12.000 lira civarında iken özel sektör için Biyokimya uzman maaşları asgari ücret ile 4-5 bin lira arasında değişmektedir.

4 Yıllık Biyokimya Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

KPSS puanları biraz yüksektir. Öyle ki son yıllarda yapılan atamalarda Biyokimya mezunları 88 ve üzeri puanla kamu kurumlarına atanmıştır.

4 Yıllık Biyokimya Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki şu an için bu bölümden mezun olanların öğretmenlik yapacağı herhangi bir alan bulunmamaktadır.

4 Yıllık Biyokimya Bölümü Yorumları – 4 Yıllık Biyokimya Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Atama puanları çok yüksektir. Zaten bölüm mezunlarına sınırlı kontenjan verilmektedir. Öğretmen olmanın önünün kapalı olması ise bölümün diğer bir dezavantajıdır. Ancak puanına göre tercih edebileceğiniz bir bölüm olabilir.

Değerli üniversite adayları, Biyokimya nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Biyokimya iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. Üniversite Adayı
    Biyokimyager Uzmanı olabilmemiz için neler yapmamız gerekiyor ?
  2. Unknown
    4 yıllık Biyokimya okuyanlar tusa girebilirmi
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.