Size Özel Reklam

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Bilişim Sistemleri Mühendisliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir?
2 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği İş İmkanları
4 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ne İş Yapar?
5 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği Atamaları
7 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Bilişim Sistemleri Mühendisliği Nasıl?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Bilişim Sistemlerinin ana bileşenleri Yönetim, Organizasyon, İş Süreçleri ve Bilişim Teknolojileridir. Bilişim sistemleri, organizasyonel amaç ve hedeflere varmak için bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını ve kurumun uçtan uca dijital dönüşümünü sağlar. ERP, CRM, SCM, BI ve BPM (Business Performance Management) gibi kurumsal sistemlerin projelendirilerek hayata geçirilmesi, bu kapsamda iş analizi, sistemlerin tasarlanması ve geliştirilmesi, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması, değişim yönetimi, karar verme ve iş analitiği Bilişim Sistemleri Mühendisliğinin faaliyetlerinden bazılarıdır.

Bilişim sistemleri şirketlere önemli rekabet avantajı kazandırmaktadır. Bu bakımdan günümüzün yöneticileri bilişim sistemlerini bir destek birimi ve maliyet unsuru değil, pazar payını artıran, işini büyüten ve/veya iş modelinin temelini oluşturan bir fırsat olarak görmektedirler. Ülkemizde Bilişim Sistemleri Mühendisliği alanında insan kaynağı oldukça sınırlıdır ve bu alanda yetişmiş mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri fakültesi bünyesinde bu alanda mühendislik eğitiminin verildiği Bilişim Sistemleri Mühendisliği  bölümü ve lisans programı hayata geçirilmiştir.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Bilişim Sistemleri Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bilişim Sistemleri Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği programından mezun adaylar; Bilişim ve iletişim teknolojileri alanında çeşitli sektörlerde ve pozisyonlarda çalışabilir. Bilişim Sistemlerinin projelendirilmesi, tasarlanması, implementasyonu, yönetimi, veri bankaları geliştirme, veri madenciliği uygulamaları, ERP ve modüllerinin tesisi ve yönetimi, gibi iş alanlarında iş imkânı bulmaktadırlar.

Bunlardan bazıları: Bilişim Uygulamalarının Tasarımı ve Geliştirilmesi, Bilişim Projelerinin Yönetimi, Bilişim Kaynaklarının ve Sistemlerinin Yönetimi, Bilişim ve İletişim Teknolojilerinde Risk ve Güvenlik Yönetimi, Süreç Tasarımı ve İş Akışı Yönetimi, E- iş ve E-dönüşüm Projelerinin Yönetimi, Bilişim ve İletişim Çözümlerinin Pazarlama ve Satış Hizmetleri, Bilişim ve İletişim Teknolojileri Alanlarında Girişimcilik, Danışmanlık ve Yöneticilik, Kurumsal Kaynak Planlaması, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, Kurumsal Bilgi Yönetimi, Kurumsal Zekâ Yönetimi ve Yönetim Destek Sistemleri, E-Ticaret Alanında Girişimcilik, Danışmanlık ve Yöneticilik.

4 Yıllık Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Mezunlar, bilgi teknolojilerinin uygulandığı, tasarlandığı ve geliştirildiği kamu ve özel sektör kuruluşları ile, bu teknolojilerin kullanıldığı sistemler ve uygulamalarının planlanma, uygulanma, yürütülme ve idaresinde istihdam edilebileceklerdir. Yine aynı alanlarda özel olarak çalışmak isteyenler bilişim sistemleri hakkında danışmanlık ve mesleki mühendislik hizmetlerini yerine getirebileceklerdir. Piyasada halen Bilgi Teknolojileri (IT) sektörü en süratle gelişen sektör olup, Bilişim Sistemleri Mühendisliği mezunları bu ve yan sektörlerde tercih edileceklerdir.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Bilişim Sistemleri Mühendisliği maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Bilişim Sistemleri Mühendisliği mezunu maaşı 3750-4500 lira civarında iken özel sektör için Bilişim Sistemleri Mühendisliği maaşları 3000-3500 lira arasında değişebilmektedir.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Son yıllarda yapılan bazı KPSS atamalarında, bu bölümden mezun olanlar 86 puanla kamuya atanabilmişlerdir. Bazı atamalarda kontenjan verilmemekte yahut atamadan atamaya puanlar düşmekte veya yükselebilmektedir.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bölümü bitirenler öğretmen olmak istedikleri takdirde öncelikle formasyon almalıdır. Ardından da KPSS ve mülakatlara katılanlar yeterli puanı alırlarsa MEB okullarında Bilişim Teknolojileri öğretmeni olarak görev alabilirler.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Yorumları – Bilişim Sistemleri Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü özelde iş imkanı bulabilecek bir bölümdür. Kamuya atanmak içinyapılması gereken tek şey KPSS’de yeterli puanı almaktır. Aslında Bilgisayar Mühendisliğinden pek bir farkı yoktur. Sektöre ilgi duyanlar, gönül rahatlığı ile bölümü tercih edebilir.
Değerli üniversite adayları, Bilişim Sistemleri Mühendisliği  nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Bilişim Sistemleri Mühendisliği  iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.