Size Özel Reklam

Biyoloji Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları ve İş İmkanları

Biyoloji Bölümü Nedir Ne İş Yapar Maaşları ve İş İmkanları

Biyoloji hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Biyoloji bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Biyoloji nedir?
2 – Biyoloji Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Biyoloji İş İmkanları
4 – Biyoloji Ne İş Yapar?
5 – Biyoloji Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Biyoloji Atamaları
7 – Biyoloji Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Biyoloji Nasıl?

Biyoloji Bölümü Nedir?

Biyoloji Bölümünün temel hedefi; genel biyoloji ve beş alt anabilim dalının (Genel Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Botanik, Zooloji, Hidrobiyoloji) temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyolog ünvanı ile kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan biyologlar yetiştirmektir.

Biyoloji Bölümünün temel çalışma konuları:

Botanik: Bitki fizyolojisi, bitki stres fizyolojisi, bitki sistematiği, mikoloji, çevre biyolojisi ve çimlenme fizyolojisi.

Genel Biyoloji: Ekoloji, çevre biyoteknolojisi, biyoremidasyon, toprak biyolojisi, toprak erozyonu, vejetasyon çalışmaları ve ekolojik tarım.

Moleküler Biyoloji: Bitki meleküler biyolojisi ve biyoteknolojisi, bitki doku kültürleri, moleküler bitki patojen ilişkileri, kalıtsal hastalıkların ve kanserin moleküler biyolojisi ve genetiği ve populasyon genetiği
Zooloji: Insecta ve Arachnida sistematiği, Hayvan fizyolojisi ve parazitolojisi

Biyoloji Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Biyoloji Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Biyoloji bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Biyoloji bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Biyoloji Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Biyoloji 4 yıllık bir bölümdür.

Biyoloji İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak şöyle sıralanabilir:
Üniversiteler, devlet ve özel hastaneler (laboratuarlar, tüp bebek üniteleri, genetik tanı merkezi), özel sektör (gıda ve ilaç fabrikaları AR-GE ve/veya satış sorumlusu ve çevre danışmanı), bakanlıklar (Çevre-Orman, Tarım, Sağlık, Turizm), Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi, Adli Tıp Enstitüsü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü, Turizm Tesisleri, Su Ürünleri Enstitüsü, TÜBİTAK, DPT, DSİ, Öğretmenlik (formasyon sertifikası aldığı taktirde) ve Belediyelerdir.

4 Yıllık Biyoloji Bölümü Ne İş Yapar?

 Biyologlar, aşağıdaki resmi ve özel kuruluşlarda iş imkânlarına sahiptirler: Devlet ve özel hastane laboratuvarları, Özel tıbbi tahlil ve test laboratuvarları, Tarım Orman ve Çevre Bakanlıkları, Sağlık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyeleri, İlaç firmaları, Tıbbi / bilimsel araç-gereç satan firmalar, Gıda üretimi için yasal izni olan şirketler (gıda kontrolörü olarak), Çevre danışmanlığı sağlayan kuruluşlar, Formasyon alarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel ve devlet okullarında biyoloji öğretmenliği, Üniversitelerde Akademisyen. 

Biyoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Biyoloji maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Biyoloji mezunu maaşı 3000-35000 lira civarında iken özel sektör için Biyoloji maaşları asgari ücret 1-1,5 katı ile 3000-3500 lira arasında değişmektedir. Öğretmen olanlar ise 3500-4000 TL taban maaş ile göreve başlar ve ek ders ile beraber 3750-4500 liraya kadar maaş alabilir.

Biyoloji Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

87 puan alanlar kamu kurumlarına memur olarak atanabilmektedir. Öğretmenlik KPSS puanları da bu civarlardadır.

Biyoloji Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Mezunlar formasyon eğitimi aldıktan sonra Biyoloji Öğretmenliği olabilirler. Ancak KPSS ve mülakatlarda da başarı göstermek zorundadırlar.

Biyoloji Bölümü Yorumları – Biyoloji Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Görüldüğü üzere KPSS taban puanları çok yüksektir. Bölümü okuduktan sonra işsiz kalmanız olasıdır. Ancak başka seçeneği olmayanlar için diyecek bir şeyimiz yok elbette.
Değerli üniversite adayları, Biyoloji nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Biyoloji iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.