Biyoteknoloji Bölümü Nedir Ne İş Yapar Olanakları Maaşları

Biyoteknoloji Bölümü Nedir Ne İş Yapar Olanakları Maaşları

Biyoteknoloji hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Biyoteknoloji bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Biyoteknoloji nedir?
2 – Biyoteknoloji Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Biyoteknoloji İş İmkanları
4 – Biyoteknoloji Ne İş Yapar?
5 – Biyoteknoloji Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Biyoteknoloji Atamaları
7 – Biyoteknoloji Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Biyoteknoloji Nasıl?

Biyoteknoloji Bölümü Nedir?

Biyoteknoloji Bölümü, Biyoteknoloji ve Biyoteknolojinin diğer bilim alanları ile olan ilişkisini içeren kapsamlı ve yeterli bilgi birikimine sahip, lisansüstü eğitimine hazır, bilimsel araştırma ilke ve etiğine duyarlı, geniş düşünebilen, teorik bilgisini uygulamaya aktarabilen, grup çalışmasını benimsemiş, iletişimi gelişmiş, sorumluluk sahibi, yenilikleri takip eden ve yenilikleri almaya meyilli beyinlere sahip mezunlar vermeyi amaç edinmiştir. 

Biyoteknoloji Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Biyoteknoloji Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Biyoteknoloji bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Biyoteknoloji bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Biyoteknoloji Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Biyoteknoloji 4 yıllık bir bölümdür.

Biyoteknoloji İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Ülkemizin öncelikli alanlardan birisi de bilim insanı yetiştirilmesidir ve bölümümüzden mezun olan yetenekli öğrencilerimiz bu ihtiyacı karşılayabilecek donanıma sahiptir. Ayrıca, programdan mezun olanlar ülke genelinde özel veya kamuya ait teknolojik ürünler üreten sanayi kuruluşlarında gerek teknik elaman gerekse Ar-Ge elamanı olarak çalışabilirler. 

Bunun yanı sıra ülkemizde ilaç, enzim, tıbbi ve kimyasal maddeler, çevre (su arıtımı teknolojisi, toprak ve su kaynaklarının iyileştirmesi), gıda, tıp ve kök hücre merkezleri, bitki biyoteknolojisi kapsamındaki sanayi kuruluşları (tohum bankaları, in-vitro bitki çoğaltım merkezleri, fidancılık ve mikrobiyal tabanlı gübre sanayisi) ve fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi kollarında istihdam edilme olanakları mevcuttur. Özetle biyolojik materyal ve sistemlerin kullanıldığı nitelik gerektiren tüm iş kollarında Biyoteknoloji mezunları kolaylıkla iş bulma imkânına sahiptir. 

4 Yıllık Biyoteknoloji Bölümü Ne İş Yapar?

Biyoteknoloji programının disiplinler arası olması, temel bilimler ve yeniliklere dayalı araştırma ve uygulama merkezli olması, mezunlar için sanayinin değişik alanlarında kapsamlı istihdam olanakları yaratacaktır. Mezun olan öğrenciler ulusal ve uluslararası üniversitelerin lisansüstü programlarına kabul edilebilecekleri gibi, gıda, ilaç, sağlık, çevre, enerji ve tarım sektörlerinin Araştırma-Geliştirme (ARGE) ve kalite kontrol laboratuvarlarında, üretim, satış ve pazarlama bölümlerinde çalışabileceklerdir.

Biyoteknoloji Bölümü temel biyolojik bilimlerdeki yeni gelişmeler ve ihtiyaçlara göre Dünya’da biyoteknoloji alanında eğitim veren kuruluşların programları da dikkate alınarak hazırlanmış olan müfredatı, uygulamaya ağırlık verecek olan bir eğitim hedeflenmiş olması nedeniyle akademik hayata ve Biyoteknolojiile ilgili tüm alanlara önemli katkılar sağlayacaktır. Bunun yanında sağlıktan tarıma, çevre korumaya, gıda üretiminden enerji üretimine kadar biyoteknolojik araştırma geliştirmenin yer aldığı kamu kurumları ve özel sektöre, son gelişmelere ve bilgiye haiz insan kaynakları yetiştirilecektir.

Biyoteknoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Biyoteknoloji maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Biyoteknoloji mezunu maaşı 3000-3500 lira civarında iken özel sektör için Biyoteknoloji maaşları asgari ücret ile 2500-3000 lira arasında değişmektedir.

Biyoteknoloji Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

80 ve üzeri puan alanlar, son yıllarda gerekleştirilen KPSS atamaları ile çeşitli devlet resmi kurumlarına atanmıştır.

Biyoteknoloji Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki şu an için bu bölümden mezun olanların öğretmenlik yapacağı herhangi bir alan bulunmamaktadır.

Biyoteknoloji Bölümü Yorumları – Biyoteknoloji Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Bölüm hakkındaki yorumları mezunlarından dinlemek daha sağlıklı olacaktır. Bizim kişisel kanaatimize göre bölüm iyi bir bölümdür. Kamuya atanması da zor değildir, özelde iş bulması da...
Değerli üniversite adayları, Biyoteknoloji nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Biyoteknoloji iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

7 yorum

  1. Biyoloji ogretmeni
    Biyoyrknoloji alaninda yuksek lisans yapmanin is imkani nedir
    • Yönetici
      Merhaba, yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığınız takdirde, bölümün okutulduğu üniversitelerde öğretim görevlisi olma imkanı elde edebilirsiniz.
  2. Adsız
    neden bu kadar düşük maaş alıyorlar?
    • Adsız
      Laboratuvarda çalışanlar için en fazla bu. Fakat her firmanın Biyoteknoloji mezunu aramadığını da bilin. Hastahaneler hiç alım yapmıyor zaten.
  3. Unknown
    Kriminal laboratuarlarda çalışılabiliyor mu?
    • Adsız
      hayır.
  4. Unknown
    biyoteknologi bolumu ile molekular biyologi ve genetik bolumu mezunlarinin farki nedir? handisi daha iyi?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.