Size Özel Reklam

Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları

Bulgar Dili ve Edebiyatı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Bulgar Dili ve Edebiyatı nedir?
2 – Bulgar Dili ve Edebiyatı Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Bulgar Dili ve Edebiyatı İş İmkanları
4 – Bulgar Dili ve Edebiyatı Ne İş Yapar?
5 – Bulgar Dili ve Edebiyatı Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Bulgar Dili ve Edebiyatı Atamaları
7 – Bulgar Dili ve Edebiyatı Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Bulgar Dili ve Edebiyatı Nasıl?


Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Bulgar dilini öğretmek, Bulgar edebiyatını, kültürünü ve tarihini tanıtmak amacıyla kurulmuş olan ve 1991-1992 eğitim-öğretim yılı itibariyle lisans eğitimi veren anabilim dalımızın dört yıllık lisans programında Bulgarca, ses ve sözcük bilgisi, sözcük ve cümle yapısı ile üslup çerçevesinde öğretilmekte, Bulgarca-Türkçe/Türkçe-Bulgarca çeviri alanında pratik ve kuramsal bilgi verilmekte, Bulgar edebiyatı, edebiyat teorisi, Bulgaristan tarihi genel hatlarıyla tanıtılmaktadır. Öğrencilerimize Bulgarca yazılı ve sözlü ifade etme ve iletişim kurabilme becerisini kazandırma geniş uygulamalı çalışmalar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Anabilim dalımızda Bulgarca’nın yanı sıra Boşnakça da öğretilmektedir.

Öğrencilerimiz konuşma yetilerini geliştirmeleri için her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da ve Veliko Tırnovo şehrinde düzenlenen yaz seminerlerine burslu olarak gönderilmektedir. Bunun yanı sıra, Sofya Üniversitesi, Bulgar Bilimler Akademisi Edebiyat ve Dil Enstitüleri, Plovdiv Paisiy Hilendarski, Veliko Tırnovo Kiril ve Metodiy Üniversitesi ve Şumen Konstantin Preslavski Üniversitesi’yle uyguladığımız ERASMUS Öğrenci Değişim Programı kapsamında söz konusu üniversitelerin Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümlerinde bir dönem boyunca lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim görme, uygulamalı çalışmalar ortaya koyma imkânına da sahiptirler. Lisansüstü düzeyde öğrencileri Bulgar Dili ve Edebiyatı alanında uzmanlaştırmaya yönelik bir program uygulanmakta ve yapılan araştırmalar disiplinlerarası çalışmalarla desteklenmektedir.

Bulgar Dili ve Edebiyatı Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Bulgar Dili Ve Edebiyatı Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Bulgar Dili Ve Edebiyatı bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve üçüncü oturumu TYT(temel yeterlilik testi) YDT(yabancı dil testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve YDT puan türüne sahip olarak Bulgar Dili Ve Edebiyatı bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 3. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 3. Oturum YDT sınavıdır. Kısacası Bulgar Dili Ve Edebiyatı Tercih Edecek Adaylar TYT ve YDT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bulgar Dili Ve Edebiyatı 4 yıllık bir bölümdür.

Bulgar Dili ve Edebiyatı İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Programı başarıyla tamamlayan mezunlarımıza “Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Lisans Diploması” ve “Filolog” unvanı verilir. Bölümden mezun olanlar ; TRT, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, elçilik ve konsolosluklar, turizm ve otelcilik işletme- leri, gümrük işletme ve lojistik firmaları, basın-yayın ve medya kuruluşları, kütüphaneler ve arşivler gibi çok geniş bir alanda çalışma olanağı bulunmaktadır.

4 Yıllık Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü Ne İş Yapar?

Bulgar Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan kişilerin çalışma alanlarının başında Bulgar dili üzerinde inceleme yapan kurumlar ve çeviri merkezleri gelir. Bölüm içerisinde sözlük çalışması ve çeviri yapma üzerinde yoğun bir şekilde eğitim alan öğrenciler, mezun olduklarında bu eğitimlerini kullanabilir. Bulgarcadan Türkçeye veya Türkçeden Bulgarcaya çeşitli eserlerin çevrilmesinde aktif bir şekilde görev alan bölüm mezunları, sözlük çalışmaları ve dilbilim araştırmaları gibi çeşitli alanlarda da faaliyetlerde bulunabilir. Bu bölümden mezun olan kişiler Bulgar edebiyatının geleneksel ürünlerini ve modern eserlerini Türkçeye kazandırarak önemli bir görevde bulunur. Yayınevlerinde editör, redaktör, çevirmen ve yazı işleri müdürü pozisyonlarında görev almaları ve kariyer sahibi olmaları da mümkün olabilir. 

Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar

Bulgar Dili ve Edebiyatı maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Bulgar Dili ve Edebiyatı mezunu maaşı 3000-3500 lira civarında iken özel sektör için Bulgar Dili ve Edebiyatı maaşları asgari ücret ile 2500-3000 lira arasında değişmektedir.


Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Son yıllarda yapılan KPSS atamalarında bu bölüme kontenjan ayrılmadığı için atama olmamıştır.

Bulgar Dili ve Edebiyatı Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki şu an için bu bölümden mezun olanların öğretmenlik yapacağı herhangi bir alan bulunmamaktadır.

Bulgar Dili ve Edebiyatı Bölümü Yorumları – Bulgar Dili ve Edebiyatı Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Maalsef bölümün iş olanakları pek geniş değildir. Son yıllarda bu bölüme KPSS alımlarında ise hiç kontenjan verilmemiştir.
Değerli üniversite adayları, Bulgar Dili ve Edebiyatı nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Bulgar Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.