Size Özel Reklam

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Nedir Ne İş Yapar?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Nedir Ne İş Yapar?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları nedir?
2 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları İş İmkanları
4 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ne İş Yapar?
5 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Atamaları
7 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Nasıl?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Nedir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü yetiştireceği uzmanlarla geniş bir alana yayılmış olan Türk milletinin dil, edebiyat ve kültürünün öğrenilerek bugünkü Türk Topluluk ve Devletleri ile karşılıklı edebi, ekonomik ve sosyo-kültürel yardımlaşmanın sağlanması, eserler üretilmesi ve bu alanlarda çalışacak gerekli bilim adamlarının yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 4 yıllık bir bölümdür.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunlarına “Türkolog” unvanı verilmektedir. Bölüm mezunları Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarında, özel okullarda veya dershanelerde Türk Dili ve Edebiyatı / Türkçe öğretmeni olarak çalışabilmektedirler; ayrıca, yurt içinde ve yurt dışında akademik kariyer yapma, Atatürk Kültür Merkezi ve Türk Dil Kurumu'nda uzmanlık ve uzman yardımcılığı ile TRT'de ve Kültür Bakanlığı'nda çeşitli görevler yapabilmekte, Türk Cumhuriyetleri'nde bulunan üniversitelerde ve bu cumhuriyetlerle iş yapan çeşitli kuruluşlarda görev alabilmektdirler. Son yıllarda önemli bir iş alanı olarak ortayan çıkan Yabancılara Türkçe Öğretiminde, çoğunlukla ÇTLE mezunları tercih edilmekte ve Yunus Emre Enstitüsü'nün değişik ülkelerdeki Kültür Merkezleri ÇTLE mezunlarına iş olanakları sunmaktadır. Kısaca ÇTLE Mezunları:

1. MEB'e Bağlı okullarda "Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni"
2. MEB'e Bağlı Okullarda "Türkçe Öğretmeni"
3. Üniversitelerde "Türk Dili Okutmanı" ve "Araştırma Görevlisi" 
4. Kültür Bakanlığı Bünyesinde "Araştırmacı" 
5. Misyon Kuruluşlar ve Türk Kültür Merkezlerinde "Okutman"
6. AKM ve TRT gibi kurumlarda "Uzman" olarak görev yapabilmektedir. 

4 Yıllık Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Ne İş Yapar?

Bölümden mezun olan arkadaşlarımız pedogojik formasyon alması ve KPSS’de yeterli puanı alıp atanırsa Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Türk Dili ve Edebiyatıöğretmeni olarak kariyerlerine devam edebilirler.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları İş Olanakları sadece bununla sınırlı da değildir. Milli Eğitim Bakanlığı dışında, Dışişleri Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı ve bu bakanlıklara bağlı birimlerde de iş olanakları bulmaktadırlar.

Kariyerlerine akademisyen olarak devam etmek isteyen arkadaşlarımız ALES sınavından yeteri puanı aldıktan sonra bölümlerinde araştırma görevlisi olarak başlayıp ilerleyen dönemlerinde akademisyen olabilirler. Bunun haricinde “Türkolog” olarak çalışıp araştırmalarda bulunabilirler.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları mezunu maaşı 3000-4000 lira civarında iken özel sektör için Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları maaşları asgari ücret ile 2500-3000 lira arasında değişmektedir. Öğretmen olanlar 3050-3750 TL arasında maaş alır.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Son yıllarda bölüm mezunlarına normal KPSS atama kontenjanı verilmemiştir. Edebiyat öğretmeni olarak atananlar ise 85 civarı puanla atanmıştır.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Mezunlar pedagojik formasyon aldıktan sonra Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapabilirler.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Yorumları – Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Normal kurumlara atanmak neredeyse imkansız. Öğretmen olmak için de öncelikle formasyon almak gerekiyor. Ayrıca binlerce edebiyat mezunu varken atanmak da çok zor.
Değerli üniversite adayları, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. Adsız
    iki ucu boklu değnek
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.