Size Özel Reklam

Çeviribilim Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları?

Çeviribilim Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları Maaşları?

Çeviribilim hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Çeviribilim bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Çeviribilim nedir?
2 – Çeviribilim Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Çeviribilim İş İmkanları
4 – Çeviribilim Ne İş Yapar?
5 – Çeviribilim Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Çeviribilim Atamaları
7 – Çeviribilim Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Çeviribilim Nasıl?

Çeviribilim Bölümü Nedir?

Çeviribilim Bölümünün amacı, yaptığımız bilimsel çalışmalar ve verdiğimiz eğitimle alana nitelikli çevirmen yetiştirmektir. Tüm anabilim dallarında uyguladığımız modüler programımız, genel olarak çeviriye ve çevirinin farklı alanlarına bütüncül bir yaklaşımı kazandırmayı hedefleyen kuramsal derslerin yanı sıra, yazılı ve sözlü çeviri alanlarını tanıtan uygulamalı dersleri de yoğun olarak içerir. 

Bunun yanı programımız öğrencilerimizden uzmanlaşmalarını beklediğimiz turizm, hukuk, ekonomi, medya vb. uzmanlık alanlarından dersleri de kapsamaktadır. Ayrıca çeviri ve iletişim uzmanlarının farklı kültürler ve alanlarda çalıştıkları göz önünde bulundurularak uygarlık ve kültür tarihi, edebiyat gibi dersler de programımızda yer almaktadır.
Çeviribilim bölümü, üç mütercim tercümanlık anabilim dalıyla işbirliği yaparak eğitim ve araştırmada üç dile de birinci dil düzeyinde yer vermektedir.

Çeviribilim Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Çeviribilim Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Çeviribilim bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve üçüncü oturumu TYT(temel yeterlilik testi) YDT(yabancı dil testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve YDT puan türüne sahip olarak Çeviribilim bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 3. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 3. Oturum YDT sınavıdır. Kısacası Çeviribilim Tercih Edecek Adaylar TYT ve YDT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Çeviribilim 4 yıllık bir bölümdür.

Çeviribilim İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Çeviribilim bölümü programlarından mezun olanlar, yazılı-sözlü çevirmen (mütercim-tercüman) ünvanını alırlar. Mezunlarımız gerek kamu sektöründe, örneğin Dışişleri Bakanlığı gibi devletin her kademesinde gerekse özel sektör kurumlarında, yayınevlerinde, turizm sektöründe, dış ticarette, dış ilişkilerin ve iletişimin sürdürüldüğü her ortamda görev alabilirler. Serbest piyasada ve resmi dairelerde, bakanlıklarda, teknik alanda, bilgisayar çevirisinde, otomotiv sektöründe, hukuk ve iktisat alanlarında çalışabilirler. Mahkeme çevirmeni, sağlıkla ilgili kuruluşlarda toplum çevirmeni olabilirler. Şirketler ve çeviri bürolarında sözlü-yazılı çeviri alanlarında kadrolu ya da serbest çevirmen olarak çalışabilirler.

4 Yıllık Çeviribilim Bölümü Ne İş Yapar?

Mezunların işyeri sahaları da eğitim hedeflerine uygun olarak geniştir . Serbest veya kadrolu çevirmen, şirketlerde uluslararası ilişkilerden sorumlu sekreterlik, patent ve marka çevirmeni, yönetici asistanı, konsolosluk elemanı gibi işlere mezuniyet sonrası başlanabilmektedir. 

Ayrıca eğitimin geniş kültürel ve bilimsel altyapısı mezunlarımızın alanlarında yönlendirici ve yönetici konumuna kısa zamanda gel­mesini sağlayarak, redaktör, proje yöneticisi, çeviri bürosu işletmecisi, çeviri departmanı yöneticisi gibi konumlara gelmesini hızlandırmaktadır . Mezunlarımızın bir kısmı da Türkiye'de ve yurt dışında iktisat, işletme, iletişim, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, çeviribilim gibi bölümlerde ikinci bir eğitimde veya yüksek lisans eğitiminde başarılı olmaktadır 

Çeviribilim Bölümü Maaşları Ne Kadar 

Çeviribilim maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Çeviribilim maaşı 3000-3500 lira civarında iken özel sektör için Çeviribilim maaşları asgari ücret ile 2500-3000 lira arasında değişmektedir.

Çeviribilim Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

73 ve üzeri puanlarla kamu kurumlarına atama yapılmaktadır.

Çeviribilim Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Formasyon alıp sınavlarda başarılı olanlar İngilizce Öğretmenliği yapabilirler.

Çeviribilim Bölümü Yorumları – Çeviribilim Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Bölümün çalışma alanları geniştir ve kamuya da atanmak da kolaydır. ayrıca formasyon alındığında MEB okullarına İngilizce öğretmeni olarak atanmak mümkündür. Bu nedenle tavsiye ettiğimiz bölümler arasında yerini almaktadır.
Değerli üniversite adayları, Çeviribilim nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Çeviribilim iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.