Size Özel Reklam

Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları Hakkında Bilgi

Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları Hakkında Bilgi

Çin Dili ve Edebiyatı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Çin Dili ve Edebiyatı bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Çin Dili ve Edebiyatı nedir?
2 – Çin Dili ve Edebiyatı Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Çin Dili ve Edebiyatı İş İmkanları
4 – Çin Dili ve Edebiyatı Ne İş Yapar?
5 – Çin Dili ve Edebiyatı Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Çin Dili ve Edebiyatı Atamaları
7 – Çin Dili ve Edebiyatı Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Çin Dili ve Edebiyatı Nasıl?

Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Bölümün amacı; Çince olarak kaleme alınmış olan materyallerden yararlanarak İslamiyet’ten önceki Türk tarihi ve uygarlığı sahasında araştırma yapabilecek uzmanların yetiştirilmesi, bunun yanında Klasik ve Çağdaş Çin Edebiyatı’nın yanı sıra, Klasik Çince, Çağdaş Çince, Yazılı Anlatım, Sözlü Anlatım, Çeviri, Basın Dili ve Çin kültürü gibi temel dersler verilerek resmi ve özel sektörün giderek daha çok ihtiyaç duyduğu Çin uzmanı yetiştirmektir.

Çin Dili ve Edebiyatı Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Çin Dili Ve Edebiyatı Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Çin Dili Ve Edebiyatı bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve üçüncü oturumu TYT(temel yeterlilik testi) YDT(yabancı dil testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve YDT puan türüne sahip olarak Çin Dili Ve Edebiyatı bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 3. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 3. Oturum YDT sınavıdır. Kısacası Çin Dili Ve Edebiyatı Tercih Edecek Adaylar TYT ve YDT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Çin Dili Ve Edebiyatı 4 yıllık bir bölümdür.

Çin Dili ve Edebiyatı İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Bölüm mezunları Çin’de burslu olarak en az 1-2 yıl bulunduktan sonra aşağıda belirtilen iş alanlarında görev alabileceklerdir:

  • Dışişleri Bakanlığı
  • Hazine ve Ticaret Müsteşarlığı
  • Kültür Bakanlığı
  • Milli Kütüphane
  • Ticaret Odaları
  • Türk Hava Yolları
  • Üniversitelerin Sinoloji, Çin Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih Bölümü, İletişim Fakültesi, Uluslararası İlişkiler gibi pek çok bölümde lisansüstü çalışmalarını tamamlayarak ilgi duydukları alanlarda akademisyen olarak görev alabilirler.
  • Çince Turist Rehberliği
  • Özel Şirketlerde Çince Tercümanlığı
  • Özel Şirketlerde Danışmanlık
Gibi iş alanlarında çalışabilirler. Ülkemizde Çin Dili ve Edebiyatı bölümlerinin sayısının oldukça sınırlı olması sebebiyle ülkemizde Çince bilen yetişmiş eleman ihtiyacı kısa bir dönemde karşılanamayacak gibi görünmektedir.

4 Yıllık Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları görev aldıkları kurum veya kuruluşa göre farklı işler yapmaktadır. Kimi zaman bir turist rehberi, kimi zaman üniversitelerde hocalık, kimi zaman ise tercüman olarak çalışırlar.

Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü Maaşları Ne Kadar

Çin Dili ve Edebiyatı mezunları çalıştıkları alana göre 3-5 bin lira aralığında maaş alabilmektedir. Öğretmenlik yapanlar ise 3000-3750 lira civarında maaş alır.

Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Son yıllarda yapılan KPSS atamalarında bu bölüme kontenjan ayrılmadığı için atama olmamıştır.

Çin Dili ve Edebiyatı Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Bölüm mezunları formasyon aldıktan sonra Çince Öğretmenliği yapma imkanına sahiptir.

Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü Yorumları – Çin Dili ve Edebiyatı Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Çince öğrenmek gerçekten çok zordur. Bu nedenle de ülkemizde de sınırlı sayıda Çince konuşup yazabilen insan vardır. Bu nedenle bölümü başarı ile bitirenler iş bulmakta kesinlikle zorlanmayacak ve özelde de olsa kendilerine mutlaka bir ekmek kapısı bulabileceklerdir.
Değerli üniversite adayları, Çin Dili ve Edebiyatı nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Çin Dili ve Edebiyatı iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. Adsız
    merhaba, ben dil öğrencisiyim ve 12. sınıfım. Ama hala hangi bölümü seçeceğime karar veremedim. Çince'nin zorluğu gözümü korkutuyor ama iş imkanları çok iyi gözüküyo. Bazı insanlar çok destekliyor bazıları da "ne! Çince mi?" diyorlar. Ben kendimi dinlemem gerektiğini biliyorum ama dinleyemiyorum çünkü kafamda hiç bi şey yok. Çok kararsızım. Sizce ne yapabilirm bu konuda?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.