Size Özel Reklam

Diş Hekimliği Bölümü İş Olanakları ve Maaşları Hakkında Bilgi

Diş Hekimliği Bölümü İş Olanakları ve Maaşları Hakkında Bilgi

Eski zamanlarda hastaneye gitseniz bir iki diş doktoru bulunurdu.Şimdilerde sadece diş için özel hastaneler açılmakta.İş imkanı zamanla artmakta ve kıymete binen bir bölüm olmaktadır. Diş Hekimliği Fakültesi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Diş Hekimliği bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Diş Hekimliği nedir?
2 – Diş Hekimliği Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Diş Hekimliği İş İmkanları
4 – Diş Hekimliği Ne İş Yapar?
5 – Diş Hekimliği Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Diş Hekimliği Atamaları
7 – Diş Hekimliği Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Diş Hekimliği Nasıl?

Diş Hekimliği Fakültesi Bölümü Nedir?

Diş Hekimliği bölümünün amacı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile ağız içi protez yapımı konularında çalışacak diş hekimleri yetiştirmektir.

Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.

Diş Hekimliği Fakültesi Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Diş Hekimliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Diş Hekimliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Diş Hekimliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Diş Hekimliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Diş Hekimliği 4 yıllık bir bölümdür.+1 yıl hazırlık vardır.

Diş Hekimliği Fakültesi İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Diş hekimliği mezunları iş bulma imkanı konusunda sıkıntı yaşamazlar. Mezun olanların neredeyse tamamı ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, kamu hastanelerinde, üniversite araştırma hastanelerinde, özel hastanelerde, özel kliniklerde işe başlarlar. İsteyenler, çalıştıkları kurumlarda yönetici sıfatı ile de çalışabilmektedir. Diş hekimliği çalışma alanları bunlarla da sınırlı değildir. Özellikle diş hekimliği fakültelerinde çalışacak öğretim görevlilerine yani üniversite hocalarına da her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekli şartları yerine getirenler, ilgili akademik sınavlarında başarılı olanlar öğretim görevlisi olarak profesörlüğe kadar yükselebilirler.

Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet veya üniversite hastanesinde görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Diş Tabipleri Odası'na başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye Bakanlığına bildirmesi gerekir.

Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri, ilgili kurumlara başvurur uygun kadrolara tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Diş Tabipleri Odası'na üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak, alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.

4 Yıllık Diş Hekimliği Fakültesi Bölümü Ne İş Yapar?

Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye “Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması”, beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise “Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması” ve “Diş Hekimi” unvanı verilir.

Başlıca görevleri şunlardır:

-Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler.
-Hastayı muayene eder.
-Gerektiğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar.
-Dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar.
-Protez yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır.
-Protez yapar veya yaptırır.
-Yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir.
-Çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant, tel vb. düzenekler koyar.
-Diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi  eder.

Diş Hekimliği Fakültesi Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Sağlık Bakanlığı bünyesinde yer almakta olan kamu kurumlarında görev yapan diş hekimleri performans ücreti almadan en az 4500-5000 lira civarında maaş almaktadır. Döner sermaye, performans ücretlerinin de katılması ile diş hekimlerinin 7 bin lira ila 8 bin liraya kadar yüksek maaş alabildikleri bilinmektedir. Yine diş hekimi maaşları görev süresi ve hizmet verdiği bölgeye göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Özel sektör kurumlarında da diş hekimleri oldukça yüksek maaş alabilmektedir. Yeni mezunlara genel olarak  4 bin liradan fazla maaş verilmekte olup ilerleyen yıllarda müşteri çekim potansiyeline göre bu tutar 10-11 bin liraya kadar yükselebilmektedir.


Diş Hekimliği Fakültesi Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Diş hekimliği atamaları bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ilk defa veya yeniden atama kurası ile yapılmakta olup şu anda yeni mezun olan adayların büyük bir bölümü kamuya rahat atanabilmektedir. Diş hekimleri atanmak veya işe başlamak için herhangi bir sınava ihtiyaç duymazlar. Zaten bugüne kadar işsiz kaldım diyen tek bir diş hekimi yoktur. Dileyenler DUS sınavına girerek uzmanlıklarını alırlar. Uzmanlığını alan diş hekimleri çok daha fazla kazanç sağlamaktadır.

Diş Hekimliğini Kimler Tercih Etmeli?

-El ve parmakları ustaca kullanabilen,
-Cisimler ve şekiller arasında bağlantı kurabilen,
-Hoşgörülü, sabırlı olan,
-Estetik anlayışı yüksek olan,
-Beyin ve el koordinasyonunu yüksek olan,
-Dikkatli olan ve dikkatini bir noktada uzun süre yoğunlaştırabilen,
-Sorumluluk duygusu gelişmiş olan,
-Hoşgörülü olan ve iletişim kurma becerisine sahip olan üniversite adaylarının tercih etmesi gerekmektedir.

Diş Hekimliği Fakültesi Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ne yazık ki şu an için bu bölümden mezun olanların öğretmenlik yapacağı herhangi bir alan bulunmamaktadır.

Diş Hekimliği Fakültesi Bölümü Yorumları – Diş Hekimliği Fakültesi Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Bölümün en güzel tarafı da bu olsa gerek. İşsiz diş hekimi ben hayatımda görmedim. Kişi kendini hangi alanda gelistirmek istiyorsa o alanda uzmanlıgını da yapabilir. Hiç uğrasmayıp kendine özel muayenehane de açabilir ya da bir diş hastanesine de kolaylıkla girebilir.
Değerli üniversite adayları, Diş Hekimliği nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Diş Hekimliği iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

DUS Sınavı Nedir? (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı) Hakkında Bilgi

Diş hekimliği mezunları daha önce bazı akademik sınavlara girerek bu sınavlardan aldıkları puanlara göre uzmanlık alıyordu. Ancak artık DUS sınavı getirildi. Yılda 2 defa yapılmakta olan DUS sınavında başarılı olanlar Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi; Ağız, Yüz ve Çene Radyolojisi; Ortodonti; Endodonti; Pedodonti; Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Siş Tedavisi alanların herhangi birinde uzmanlık alabiliyorlar. Diş hekimliği iş imkanları nasıl, diş hekimleri ne kadar maaş alıyor, diş hekimliği hakkında bilgi konularında, sizler de bildiklerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.