Size Özel Reklam

Ebelik Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları Hakkında Bilgi

Ebelik Bölümü Nedir İş İmkanları Maaşları Hakkında Bilgi

Ebelik hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Ebelik bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Ebelik Bölümü nedir?
2 – Ebelik Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Ebelik İş İmkanları
4 – Ebelik Bölümü Ne İş Yapar?
5 – Ebelik Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Ebelik Atamaları
7 – Ebelik Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Ebelik Bölümü Nasıl?


Ebelik Bölümü Nedir?

Ebe; doğum sırasında hekime yardımcı olan, hekim olmayan yerlerde doğum yaptıran, ana ve çocuk sağlığının korunması için yürütülen hizmetlerde diğer sağlık personeli ile işbirliği içinde görev alan sağlık elemanıdır.

Bölümün amacı; gebelik tanısı koyarak gerekli muayeneleri yapabilen; doğum öncesi anne ve fetüsü izleyerek bakımını yapabilen; doğum anında annenin bakımını yapabilen; fetüsü izleyip normalden sapmaları belirleyebilen; normal doğum yaptıran ve gerekli hallerde epizyotomi yapabilen; acil durumlarda makat doğum yaptırabilen; anne ve yenidoğandaki anormal durumları belirleyebilen; gerektiğinde plasentayı elle çıkarabilen ve uterus kontrolü yapabilen; yenidoğanın bakım ve izlemini yapabilen; annenin doğum sonu dönemde bakım ve izlemini yapabilen, riskli durumlarda sevk eden; jinekoloji ve obstetri alanındaki patolojik vakaların bakımını yapabilen; aile planlaması uygulamalarına katılan; gebelikte, dahili ve cerrahi sorunların bakımını başlatabilen ebeler yetiştirmektir.

Ebelik Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Ebelik Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Ebelik bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Ebelik bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Ebelik Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Ebelik 4 yıllık bir bölümdür.

Ebelik İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Programdan mezun olacaklar Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, özel hastanelerde ve polikliniklerde görev alabilirler. Ülkemizde kaba doğum hızı, bebek ölüm hızı, genel doğurganlık hızı ve anne ölüm oranlarının yüksek olması nedeniyle ebe gereksinimi oldukça yüksek düzeyde olup, halen görev yapmakta olan ebe sayısı ihtiyacı karşılayacak düzeyden oldukça uzaktır. O nedenle programdan mezun olacak ebelere talep fazladır.

Ülkemizde 53.427 ebe aktif olarak görev başındadır. Kurumlara göre ebeler, hastanelerde %49 oranında (23 920) , aile hekimliği sisteminde %25 oranında (12.146) ve diğer kurumlarda %26 (12.628) oranında dağılım göstermektedir. 

Ebeler Sağlık Bakanlığına, Sosyal Sigortalar Kurumu ve üniversitelere bağlı ve özel hastanelerde, doğumevlerinde, çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, doğum klinikleri ve dispanserlerde iş bulabilirler. Çalışma koşulları genelde ağır olmasına karşın, ülkenin her yerinde çalışma olanağının da olması bakımından işsizlik sorunu çok azdır. İşsizlik kişilerin çalışma yer ve ortamını beğenmemesinden kaynaklanmaktadır.

4 Yıllık Ebelik Bölümü Ne İş Yapar?

Ebeler, resmi veya özel hastanelerde, dispanser ve sağlık ocaklarında ana çocuk sağlığı aile planlama merkezlerinde görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Ebeler çalışırken hamile kadınlarla, bebeklerle, 0-6 yaş grubu çocuklarla, doktorlarla, uzman hekimlerle ve diğer sağlık personeliyle iletişim halindedir. Köylerde çalışan ebeler hizmet verirken sık sık seyahat etmek durumundadırlar. Görev yaptığı sağlık kuruluşlarında belirlenen takvime göre nöbete kalmak veya vardiyalı çalışmak durumundadır.

- Sağlık kuruluşlarında veya evlerde kadınların hamilelik süresince sağlık kontrollerini yapar, gerekli tavsiyelerde bulunur,
- Hekim olmayan yerlerde doğum yaptırır, hastanelerde hekime doğum sırasında yardımcı olur,
- Yeni doğum yapan annenin bakımını yapar,
- Normal dışı acil doğum vakalarının hastanelere gönderilmesine çalışır,
- Bazı kadın hastalıklarının tedavisinde hekimle işbirliği içinde tedaviyi uygular,
- Aile planlaması, ana-çocuk sağlığı konularında kadınları eğitir,
- Sağlık kuruluşlarında altı yaşına kadar çocukların aşılarını yapar.

Ebelik Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Ebe maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan ebelik mezunu Ebe maaşları 3500-4500 lira civarında iken özel sektör için Ebelik maaşları 2500-3500 TL arasında değişmektedir. Hastanelerde verilen döner sermaye farklılıkları maaşların biraz daha yüksek veya düşük olmasına sebep vermektedir.

Ebelik Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Ebelik mezunları kamuya atanma konusunda son derece şanslıdır. Öyle ki 65 ve üzeri puanlarla çeşitli devlet hastanelerine veya diğer kamu sağlık kuruluşlarına atanmak mümkündür. Ülkemizde ebe ihtiyacı fazla olduğu için mezunlar kolayca atanabilmektedir.

Ebelik Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Ebelik mezunlarının öğretmen olabilmeleri mümkündür. Ebelik bölümü mezunları Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri alanlarından birinde pedagojik formasyon eğitimi sertifikası alırlarsa Acil Sağlık Hizmetleri, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Hemşirelik, Sağlık Hizmetleri Sekreterliği öğretmeni olma imkanına sahip olurlar.
Ancak pedagojik formasyon eğitimi sertifikası almak, tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda KPSS öğretmenlik sınavına girilerek atanma için yeterli puan da alınmalıdır.

Ebelik Bölümü Yorumları – Ebelik Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Üniversiteden mezun olur olmaz kolayca atanmak ve mesleğinize başlamak istiyorsanız, ebelik bölümünü tavsiye edebiliriz. Ancak atanması kolay olsa da mesleğin icrası biraz daha zor olabilmektedir. Bölümü tercih etmeden önce bu mesleği yapıp yapamayacağınızı iyi düşünmnizi tavsiye ederiz.
Değerli üniversite adayları, Ebelik bölümü nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için ebelik bölümü iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. Unknown
    Çalışma saatleri haftalık mı yoksa aylık mı?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.