Size Özel Reklam

Elektrik Mühendisliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

Elektrik Mühendisliği Bölümü Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

Elektrik Mühendisliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Elektrik Mühendisliği bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Elektrik Mühendisliği nedir?
2 – Elektrik Mühendisliği Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Elektrik Mühendisliği İş İmkanları
4 – Elektrik Mühendisliği Ne İş Yapar?
5 – Elektrik Mühendisliği Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Elektrik Mühendisliği Atamaları
7 – Elektrik Mühendisliği Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Elektrik Mühendisliği Nasıl?


Elektrik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Elektrik mühendisliği; elektrik enerjisi üretim-iletim ve dağıtım sistemleri, akıllı şebekeler, elektrik makinaları, elektrikli sürücü sistemleri ve bunların tasarımı, projelendirilmesi, gerçekleştirilmesi, izlenmesi, korunması, kontrolu, ekonomisi ve yönetilmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik konuları kapsayan bir mühendislik dalıdır.

Elektrik Mühendisliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Elektrik Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Elektrik Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Elektrik Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Elektrik Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Elektrik Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

Elektrik Mühendisliği İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Bölüm mezunları iş bulma, kendi işini kurma ve kariyer oluşturma açısından en şanslı mühendisler olarak tanımlanabilirler. Mezunlarımızın çalıştığı bazı kurum ve kuruluşlar şunlardır:
-Alstom
-Arçelik
-BEDAŞ
-Belediyeler
-Bosch
-DPT
-Legrand
-Mercedes
-Prysmian
-Schneider
-Siemens
-TEDAŞ
-TEİAŞ
-THY
-TRT
-TSE
-TT
-Turkcell
-TÜBİTAK

Elektrik mühendislerinin çalışabileceği alanlar son derece geniştir. Kamuya ve özel sektöre bağlı birçok kurum veya kuruluşta görev yapma olanağına sahiptirler. Başlıca çalışma alanları şunlardır:

-Elektrik Makineleri(Motorlar,Trafolar,Generatörler Vb.)
-Elektrikli Ulaşım Araçları
-Elektrik Üretimi
-Elektrik İletimi
-Elektrik Dağıtımı
-Endüstriyel Otomasyon
-Güç Elektroniği
-Kablo Üretimi
-Aydınlatma
-Taahhüt ve benzeri birçok alanda çalışma imkanına sahiptir.
Ayrıca 1kV ve üzeri yüksek gerilim tesislerinde yalnızca elektrik mühendislerinin çalışma ve imza yetkisi sahibi olması, bölümün mezunları için büyük bir avantajdır.

4 Yıllık Elektrik Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Elektrik mühendisliği elektrik enerjisinin üretimi dağıtımı ve iletimini sağlayan kişidir. Mezunların çalışma alanları daha çok elektrik santralleri oluyor. Şu anda iş imkanları olanakları geniş olan bir bölümdür. Şöyle örnek vermek gerekirse şu anda santrallerde sadece elektrik mühendislerinin imza yetkisi bulunmaktadır.

Elektrik Mühendisi GÖREVLERİ

-Elektrik enerjisi üreten termik, nükleer ve hidroelektrik santralların yapımı, çalıştırılması ve bakımını yapar,
-Elektriğin, üretildiği noktadan tüketileceği noktalara kadar, dağıtımında kullanılacak direklerin ve kabloların tasarımının ve hesaplarının yapılması ve dağıtımının gerçekleştirilmesi işlerini yapar, -Elektrik enerjisi tüketen tesislerin (ev, fabrika, büro, park vb.) projesinin, montajının yapılması ve işletilmesi çalışmaları yapar,
-Bu işler için gerekli işgücü ve maliyetin hesaplar,
-Elektrik sistemlerinin verimini artırmak için araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür.

Elektrik Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Elektrik Mühendisliği maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Elektrik Mühendis maaşı 3900-5500 lira civarında iken özel sektör için 3250 TL ile 4000 TL arasında değişebilmektedir.

Elektrik Mühendisliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

KPSS’den 86 ve üzeri puan alan elektrik mühendisleri çeşitli devlet kurumlarına mühendis unvanı ile yerleşebilmektedir.

Elektrik Mühendisliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Mezunlar pek tercih etmese de formasyon aldıkları takdirde MEB okullarında Elektrik Öğretmenliği yapma olanaklarına sahiptir.

Elektrik Mühendisliği Bölümü Yorumları – Elektrik Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

‘’Elektrik mühendisliği ve Elektrik-Elektronik mühendisliği çok farklı alanlardır. Elektrik mühendisleri güç üretim-iletim-dağıtım alanında daha çok faaliyet gösterirken Elektrik-Elektronik mühendisleri daha çok elektronik alanında faaliyet gösterirler. Ülkemizin yetenekli elektrik mühendislerine ihtiyacı var. Mezun sayımız cidden az. Bölümümüz İTÜ YTÜ Kocaeli de var. (Son olarak Afyonda açılmış ama pek iyi şeyler duymadım hakkında.) Bölümümüz 1976 yılında kurulmuş ve üniversitenin en eski bölümü.’’

‘’Mezun sayısı çok az bu yüzden eğer elektrik ilgi alanınıza giriyorsa tavsiye ederim. çok zevkli bir bölüm.’’

‘’Ülkemizde Elektrik Mühendisliği programı 4 üniversitede bulunmaktadır(İTÜ,YTÜ,Kocaeli,Afyon).
Geri kalan Elektrik-Elektronik Mühendsiliği programlarında elektronik ağırlıklı eğitim verilmekte ve yalnızca birkaç üniversitede 3. ve 4. sınıf bölüm seçmeli dersleriyle elektrik ve güç sistemleri konularında eğitim alınabilmektedir.
Elektrik Mühendisliği eğitiminin bu kadar az sayıda üniversitede verilmesine rağmen; güç, yüksek gerilim, elektrik makineleri, inşaat elektriği, elektrik iletimi-dağıtımı ve üretimi konularında söz sahibi ve en önemlisi imza yetkisine sahip mühendisler Elektrik Mühendisleridir.
Sonuç olarak, nispeten az sayıda mezun olmasına rağmen endüstrinin her alanında aranan mühendisler olmak, Elektrik Mühendisleri için büyük bir avantajdır.’’

Değerli üniversite adayları, Elektrik Mühendisliği nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Elektrik Mühendisliği iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.