Size Özel Reklam

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Nedir Ne İş Yapar İmkanları ve Maaşları

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler bu tanıtım yazımızda yer almaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü için aşağıdaki alt başlıklarda ayrıntılı bilgiler verilmiştir.


İÇİNDEKİLER

1 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği nedir?
2 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Hangi Puan Türü ve Girilmesi Gereken Sınavlar Nelerdir?
3 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği İş İmkanları
4 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ne İş Yapar?
5 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ne Kadar Maaş Alır?
6 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Atamaları
7 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Formasyon ve Öğretmenliği
8 – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Nasıl?


Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Nedir?

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümü; iletişim sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin tasarımı, üretim teknolojisi, çalışma ilkeleri, yapımı ve işletilmesi ile ilgili alanlarda çalışan mühendisleri yetiştiren bir lisans programıdır.

Lisans eğitiminin süresi 4 yıl olup, yabancı dil hazırlık eğitimi veren üniversitelerde (1 yılda İngilizce hazırlık sınıfı olmak üzere) toplam 5 yıldır
Eğitim süresince mesleki dersler ağırlıklı verilmektedir. Ayrıca bitirme tezi/proje hazırlamaları gerekmektedir.


Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Puan Türü – Bölüm İçin Hangi Sınavlara Girilir?

Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Puan Türü Türkiye'deki bütün üniversiteler Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği bölümüne öğrenci alımını YKS,nin birici ve ikinci oturumu TYT(temel yeterlilik testi) AYT(alan yeterlilik testi) puan türleri ile tercih yapılmaktadır.TYT ve AYT puan türüne sahip olarak Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen öğrencilerin YKS’nin ilk oturumu olan TYT’den 150 ve üzeri puan alarak 2. Oturuma giriş hakkı kazanmaktadırlar 2. Oturum AYT sınavıdır. Kısacası Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği Tercih Edecek Adaylar TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve bölüm için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Elektronik Ve Haberleşme Mühendisliği 4 yıllık bir bölümdür.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışır?

Bu mühendislik dallarının amacı ve alanı kuvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, telgraf-telefon haberleşmesinden, uyud optik haberleşmesine, enerji üretiminden bilgisayarla bilgi üretimine, ev aletlerinden tıp aletleri üretimine kadarn yayılan çok geniş bir alanda kullanılan her tür mikroeletronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.
PTT, TRT, Aselsan, THY, ALARKO gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalarda, bilgisayar sektöründe görev alabilirler



Elektronik ve haberleşme mühendisleri; endüstrinin ve teknolojinin gelişerek yaygınlaşmış olduğu (elektronik, internet ve kablolu TV gibi alt yapının bulunduğu) yerlerde, özellikle büyükşehirlerde başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi, ulusal ve çok uluslu şirketlerde, radyo-TV yayın, internet hizmeti ile ilgili kuruluşlarda, bilişim teknoloji şirketlerinde, sağlık sektörüne hizmet veren mühendislik kuruluşlarında, gerek araştırma geliştirme gerekse üretim ve pazarlama birimlerinde rahatlıkla iş bulabilmektedirler.

Çalışma alanları oldukça geniştir. Kamu ve özel sektör işyerlerinde, eğitimden savunmaya, bankacılıktan ulaşıma, müzikten imalata, eğlenceden sağlık sektörüne kadar her alanda iş bulma olanağına sahiptirler. Aynı zamanda bu sektörlerde yönetici olarak da görev alabilirler.

Yurt dısında calısma imkanları da mevcuttur.
Teknik bilgi ve donanımlarını yaratıcılıkları ve girişimcilikleriyle birleştirerek kendi işlerini kurma şansları da vardır.

Teknolojinin giderek artan bir hızla hayatımıza girmiş olması bu konuda birçok yeni alanın doğmasına da neden olmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mesleğinin, gelecekte aranan meslekler arasında, en üst sıralarda yer alması beklenmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda "Eğitim Katılma Belgesi" ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.


4 Yıllık Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar?

Elektronik ve haberleşme mühendislerinin çalışma alanları oldukça geniş olduğundan yapılacak işlerde, çalışma alanına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Haberleşme, elektronik cihaz üretimi, bilişim teknolojileri, tıbbi elektronik, ses görüntü sistemleri, proje-tasarım ve yazılım uygulamaları,internet servis sağlayıcıları, güvenlik teknolojileri sistemleri, test ve ölçüm aletleri belli başlı çalışma alanları olarak sayılabilir. Başlıca görevleri şunlardır:

-Elektronik alet ve sistemleri tasarlar, projelendirir,
-Araştırma, geliştirme çalışmaları yapar,
-Tasarlanan ürünlerin üretimi ile sistemin düzgün çalışmasını sağlar,
-Üretilen ürünlerin satışı, pazarlaması konusunda çalışır,
-İşletmelere bakım onarım konusunda teknik destek sağlar,
-Danışmanlık, hizmetiçi eğitim-öğretim çalışmaları ile ilgili faaliyetlerin yönetim kademesinde de bulunabilir.


Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar ?

Elektronik ve Haberleşme mühendisi maaşları kamuda farklı, özel sektörde farklıdır. Devlet kurumlarında çalışan Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu maaşı 3750 lira civarında iken özel sektör için 3000-4500 TL arasında değişmektedir.


Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Atamaları ve KPSS Taban Puanları

88 ve üzeri puan alanlar KPSS ile çeşitli kamu kurumlarına mühendis unvanı ile atanabilmektedir.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi?

Elektrik Mühendisliği programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar Gemi Elektroniği Öğretmenliği veya Elektrik Öğretmenliği yapabilirler.


Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Yorumları – Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Nasıl Bir Bölüm İyi mi?

Gerek özelde gerekse de devlette iş bulma imkanı yüksek olan bir bölüm olduğu için tecih edilecek bölümlerden bir tanesidir. Özellikle elektronik işlerine ilgi duyanların zevk alarak okuyacağı bir bölüm ve yine zevk alarak icra edecekleri bir meslektir.
Değerli üniversite adayları, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği nedir ne iş yapar ve benzeri tüm sorularla ilgili sorularınızı sorabilir veya yazımıza katkıda bulunmak için Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği iş imkanları, maaşları hakkında bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. cemal
    Merhaba. Ben 2016 yılında ortalama bir universiteden bu bölümden mezun olmuş birisiyim. Öncelikle şunu söylemek isterim ki herhangi bir mühendislik mezunu iseniz iş bulurken sizden istenecek olan başvurduğunuz işi ne kadar biliyor olduğunuzdur. Bunun için okul süresi icersinde kendinizi geliştirmeli bulabiliyor iseniz uzun süreli ücretsiz staj yapmalısınız.

    Bölümü ele alacak olursak, bu bölümden mezun birisinin elektrik projeleri gibi işler yapmaya yetkisi yoktur. Ancak piyasada yeteri kadar olgunlaşmış iseniz EMO'nun kurslarından yetki belgesini alarak bu alanda çalışabilirsiniz.

    Devlete memur olmak veya Haberleşme alanında iş bulmak çok da mümkün değildir. KPSS'de kadro sayısı 15-40 civarıdır. Bu kadrolara elektrik elektronik mühendisleri de basvurabilmektedir.

    Tam anlamıyla bir elektronik mühendisi olarak çalışmak Türkiye'de imkansıza yakın noktadadir.

    İş bulma sansinizi yükseltmek için programlama bilmekte fayda var. Bu sayede çalışma yelpazeniz genişleyecek tır.

    Her ne ka…
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.