Size Özel Reklam

Konut Kredisi ile Ev Almak Mantıklı mı?

Ev almak, Türkiye'de herkesin en büyük hayallerinden bir tanesidir; zira bu devirde ev sahibi olmak birçok kimse için büyük bir lüks. Hele ki işsiz veya asgari ücrete tabi bir bireyin ev alması imkansıza yakın bir şey. Ancak insanlar ister ki özellikle evliliğinin ilk yıllarında bir ev alsında, çocukları büyüyüp de masraflar çoğaldığında bir nebze rahatlamış olsun. Yahut kira derdinden, ev değiştirme, taşıma derdinden kurtulmuş olsun.

Peki, günümüz koşullarında orta sınıf bir ailenin veya daha da alt düzeylerde olan asgari ücretli birisinin peşin para ile ev alması mümkün müdür? Asgari ücretli bir insan ev almak için kaç yıl para biriktirmeli, para biriktirmek için nerelerden kısmalıdır?

Şayet siz de orta halli veya daha alt düzeyde bir ekonomiye sahipseniz, tüm bu soruların cevabını düşündüğünüzde eminiz ki içiniz daralacak ve karamsarlığa düşeceksiniz; çünkü bir ev almak için yapacağınız birikim yıllarca sürecektir. Hele asgari ücretli iseniz kredi ile bile ev alamayacaksınız. Çünkü günümüz koşullarında en basit bir evin bile 120000 lira civarında olduğunu düşündüğümüzde, 10 yıllığına kredi çekilse dahi aylık 1700-1800 gibi bir meblağ ödenmelidir ki bu da asgari ücretin çok üstünde bir paradır.

Şayet orta halli bir aileyseniz (en az 2750-3000 TL maaşlı) , birikim yapmak akla uygun düşmüyorsa o zaman kredi çekerek ev alma düşüncesine doğru yol alacaksınız; çünkü biliyorsunuz ki siz o parayı asla biriktiremeyeceksiniz. O zaman size tek bir çıkar yol kalır; o da konut kredisi çekerek ev almaktır.

Tüm bunlar iyi hoş da kredi ile ev alınır mı, kredi ile ev almak mantıklı mı? İşte, bizim de ana gayemiz, kredi çekerek av almanın mantıklı olup olmadığını sizlere açıklamaktır.

''Borç Yiğidin Kamçısıdır''

Borçla ilgili herhangi bir muhabbette mutlaka kullandığımız atasözümüz: Borç yiğidin kamçısıdır. Bu atasözümüz neyi anlatmaya çalışmaktadır kısaca açıklayalım isterseniz. Sizler de hak verirsiniz ki borçlanmış bir insanın, borçlarını mutlaka ödemesi gerekir. Ödemesi için de ya boğazdan kısmalı ya da çok daha fazla çalışarak daha fazla kazanmalıdır. İşte, borç bizi daha çok çalışmaya sevk ettiği için bir nevi kamçı gibidir. Bu borç kamçısı bize değdikçe biz daha fazla çalışmak için gayret gösteririz. Buradan şunu çıkarıyoruz. Şayet ev almak için kredi çekersek borçlanmış olacağız ve bu borcu ödemek için daha fazla çalışacak veya israftan daha fazla kaçınacağız.

Kredi Çekip Ev Almak Mantıklıdır!!!

Evet, iddiamızı ortaya attık, şimdi bu iddiayı doğrulamamız gerekir. Konut kredisi ile ev almak mantıklı ama neden? Kredi ile ev almanın mantıklı olduğunu şimdi maddeler halinde açıklamaya çalışalım. Unutmayın, yazdıklarımız tamamen kişisel düşüncelerdir. Katılmadığınız maddeler veya hususlar olabilir.

1- Konut kredisi ile ev almak mantıklıdır; çünkü büyük ihtimalle siz ev alacak kadar parayı biriktiremeyeceksiniz.

Ev alacak kadar para biriktirmek mümkün değil midir? Elbette ki mümkündür; ancak bunu kaç kişi başarabiliyor? Veya siz gerçekten başarabilecek misiniz? Çevremizde kirada oturan ve hiçbir şekilde banka, kredi, faiz olaylarına bulaşmak isteyen onlarca kişi mevcut. Ve inanın bu kişilerden hiçbiri ileride bir ev sahibi olabileceğine inanmıyor. Her fırsatta hiç para biriktiremediklerini, ev almanın mümkün olmadığını söylüyorlar. Onlara göre bile bir yere borçlanmayınca, zorunlu kalmayınca para biriktirmek mümkün olmuyormuş. Bu, gerçekten de doğru bir tespit. İnsan zorunlu olmadıkça istediği gibi harcıyor, para sağa sola gidiyor ve yıllar geçse de ortada herhangi bir birikim olmuyor. O zaman şunu söyleyebilir miyiz? Ev almak için kredi çekmek gerekir...

2- Kredi ile ev almak mantıklıdır; çünkü ev almak için para biriktirmeye başlasanız bile orta halli bir ev almak için en az 10 sene bekleyeceksiniz...

Peki, en az on sene beklerseniz nelere olacak? 10 yıl boyunca kirada yaşayacaksınız, belki birçok defa ev değiştirmek zorunda kalacaksınız. Ev taşırken hem eşyalarınız kırılıp dökülecek hem siz psikolojik olarak yıpranacaksınız. Çocuklarınız alıştığı evden veya mahalleden, arkadaşlarından ayrılmak istemeyecek, üzülecek belki de onlar da psikolojik olarak fazlası ile etkilenecek. Kirada oturduğunuz eve dolap bağlamak istemeyecek, tamir onarımları ile ilgilenmeyecek bu yüzden de belki de 10 yılınızı bakımsız evlerde geçireceksiniz. Yeri gelecek ev sahibi ile yüz göz olacak, tadınızı kaçıracaksınız. Bilmem daha sayalım mı?..

3- Kredi çekerek ev almak mantıklıdır; çünkü borçsuz olduğunuz bilen yakınlarınız sizden borç para isteyecek, olumsuz yanıt alınca da size darılacaklar...

Herkesin başına gelmiştir, bir yakınınız sizden borç para ister, sizde vardır veya yoktur; ama bir şekilde o parayı vermezsiniz. Sonra size küser, darılırlar. Halbuki muhtemelen gerçekten de sizde para yoktur; ama onlar ''Bunlar ne yapıyor tüm o paraları?'' diyerek günahınıza girer sizin de canınızı sıkarlar. ama ev aldığınızı bilenler, halinizden anlayacak borç para istemeyecek, arada herhangi bir dargınlık da olmayacaktır.

4- Konut kredisi ile ev almak mantıklıdır; çünkü on yıl boyunca paranızı ne olarak biriktireceğinizi, nasıl ve nerede muhafaza edeceğinizi düşünür durursunuz.

Ev alma düşüncesinde olup para biriktirmeye başlayan birçok kimse fiziki altın veya döviz alarak biriktirmeye başlar; ancak bunları evde muhafaza edince de kaygılar artmaya başlar. Altın alıp bankadan kasa kiralasa bir yığın masraf ve daha neler neler. Oysa kredi çekip ev aldığınızda bu kaygılarınız bitecek ve parayı direkt bankaya vereceksiniz.

Ekonomik Açıdan Kredi ile Ev Almak Mantıklımı?

Biliyorsunuz, kredi faizlerinin en yüksek olduğu günlerde sayılırız. Biraz sonra yapacağımız hesaplama ile buna rağmen karda olduğunuzu görecek ve kredi ile ev almanın mantıklı olduğunu göreceksiniz. Şimdi verilerimizi inceleyelim:

Alınacak Evin Değeri: 150.000 TL
Çekilecek Kredi Tutarı:150.000 TL
Toplam Geri Ödeme:244.000
Ödenecek Faiz Miktarı: 94.000 TL
Aylık Ödeme Miktarı: 2030 TL
Vade Sayısı: 120 ay
10 Yılda Kiraya Verilen Miktar: 105.000 (aşağıda açıklayacağız.)

Evet, değerli ziyaretçiler, şimdi yukarıdaki verileri biraz daha anlaşılır kılalım. 150.000 liralık bir ev için 150.000 konut kredisi alırsanız, 10 yılda ödemeniz gereken miktar 244.000 oluyor. Yani bunun 94.000 lirası faiz oluyor. Şimdi, şayet 10 yıl boyunca kiraya vereceğimiz para 94.000 liradan az olursa, kredi ile ev almak mantıklı olmayacak. ancak 94.000 liradan fazla olursa kredi ile ev almak daha mantıklı olacaktır.

Diyelim ki 2017 ocak ayı başında bir ev kiraladınız. Evin aylık kirası 650 TL olsun ve bunu 10 yıla çevirelim:

2017'de kiraya verilecek toplam para: 12x650=7800 TL
2018'de kiraya verilecek toplam para: 12x700=8400 TL
2019'da kiraya verilecek toplam para: 12x750=9000 TL
2020'de kiraya verilecek toplam para: 12x800=9600 TL
2021'de kiraya verilecek toplam para: 12x850=10200 TL
2022'de kiraya verilecek toplam para: 12x900=10800 TL
2023'de kiraya verilecek toplam para: 12x950=11400 TL
2024'te kiraya verilecek toplam para: 12x1000=12000 TL
2025'te kiraya verilecek toplam para: 12x1050=12600 TL
2026'da kiraya verilecek toplam para: 12x1100=13200 TL
10 YILDA KİRAYA ÖDENECEK TOPLAM PARA= 105.000

Yukarıdaki hesaplamaya göre kiraya 105.000, bankaya ise 94.000 vereceksiniz. Bu durumda kredi çekerek ev aldığınızda ekonomik olarak 11.000 TL kardasınız. Ayrıca kendi evinize sahip olmanın tadı da para ile ölçülmez zaten. Şimdi artık kararı kendiniz verin. Ya para biriktirerek ev alacaksınız, ya kredi çekeceksiniz ya da evsiz kalmaya, kirada yaşamaya devam edeceksiniz.

UYARI: Tüm bu hesaplamalar bu yazının kaleme alındığı 2017 yılının başındaki güncel verilere göre yapılmıştır. Faizler hesaplanırken, herhangi bir bankanın internet üzerindeki teklifi dikkate alınmıştır. Banka banka gezerek en uygun krediyi bulduğunuzda ekonomik olarak daha karlı çıkacağınızdan emin olabilirsiniz. Şimdi biz size soruyoruz: Konut kredisi ile ev alınır mı, konut kredi ile ev almak mantıklı mı?
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.