Size Özel Reklam

Konut Kredisi ile Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler - Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev alma hayalinizi konut kredisi çekerek gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, sizin için derlediğimiz bu yazıyı dikkatle okumanız, sizi bazı yanlışlardan uzak tutacak, böylece ileride başınızı ağrıtıp canınızı sıkacak olumsuzluklardan uzak olmanızı sağlayacaktır.

Kredi ile ev almak ciddi manada zorlu ve yorucu bir süreçtir. Ancak konut kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili hazırladığımız hususlara riayet ederseniz, bu süreç sizin için daha kolay hale gelebilir. Peki, konut kredisi alırken nelere dikkat edilmeli, kredi ile ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

A) HER ŞEYDEN ÖNCE KREDİ NOTUNUZU, SİZE KREDİ VERİLİP VERİLMEYECEĞİNİ ÖĞRENİN!

Bankalar müşterilerine kredi kullandırırken, ilgili müşterinin en çok kredi notunu dikkate alırlar. Kredi notu, sizin geçmişteki bankacılık işlemleriniz, kredi ve kredi kartı ödemeleriniz ile ilgili notunuzdur. Şayet geçmişte kredi veya kredi kartı borcunuzu düzenli ödemediyseniz, ödeme tarihlerini geçtiyseniz veya bu sebeplerden icralık olduysanız kredi notunuz düşük olacaktır ki kredi notunuzun düşük olması size kredi çıkmayacağı anlamına gelebilir.

B) SATIN ALMAK İSTEDİĞİNİZ EVİ BULUN VE EV SAHİBİ İLE FİYAT KONUSUNDA ANLAŞIN

Size uygun olan evi bulup sahibi ile anlaştıktan sonra yapmanız gereken ilk şey ev kredisi arayışlarına girmektir. Ev kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda sıralanmıştır. Lütfen kendi iyiliğiniz için yazının tamamını dikkatle okuyun.

C) SİZİN İÇİN EN UYGUN KONUT KREDİSİNİ BULUN!

Kredi ile ev aldığınızda sırtınıza ağır bir yük binmiş olacak; zira ülkemizde ev fiyatları fahiş derecede yüksek. Evin satış bedelini kredi ile denkleştirmek demek, uzun bir süre boyunca yüksek miktarda aylık kredi faizleri ödemek demektir. Bu yüzden bu aylık ödemeleri mümkün olduğunca uygun hale getirmelisiniz. Bunun için de aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz.

1) En Uygun Krediyi Bulmak İçin Öncelikle İnternette Araştırma Yapın!

Bildiğiniz gibi artık birçok web sitesi kredi taleplerinize göre neredeyse bütün bankaların verdiği yanıtlara anlık olarak ulaşabiliyor. Bu sitelere çekmek istediğiniz kredi tutarını, vadeyi ve kredi türünü girdiğinizde bütün bankalardan kredi tekliflerini anında alabiliyorsunuz. Evet, sizin de yapmanız gereken ilk şey bu olmalı, bu sitelerden araştırma yaparak bir tür eleme yapabilirsiniz. Size sunulan en uygun kredi teklifleri hangi bankalara aitse o bankaları listeleyin. Örneğin en uygun konut kredisi teklifini veren 10 bankayı not alın.

2) Listelediğiniz Tüm Bankaları Dolaşın ve Konut Kredisi Teklifi Alın!

Ön elemenizi yaptıktan sonra sıra bankaları dolaşarak en uygun konut kredisi veren bankayı veya banka şubesini bulmaya geldi. Evet, şube dedik; zira aynı bankanın farklı şubeleri bile size farklı faiz oranları teklif edebiliyor; hatta aynı şubenin farklı müşteri temsilcilerinin verdiği kredi teklifleri ile bile karşılaşabilirsiniz. bu nedenle olabildiğince çok bankayı gezmeye bakın. 1000 liralık bir indirim bile önemsenmeli; zira ülkemizde günde 1000 lira kazanan kaç kişi var ki!..

3) Müşteri Temsilcileri ile Pazarlık Yapmaktan Çekinmeyin!

Bankalar, müşteri temsilcilerine kredi kullanımı ile ilgili alt ve üst limit belirlerler. Verecekleri en düşük faiz oranlarını siz bilmezsiniz; bu yüzden bir müşteri temsilcisinin vereceği ilk teklif yüksek olacaktır. Ancak pazarlık ve ikna etme yeteneğinizi konuşturursanız, daha düşük faiz oranlarını kabul ettiklerini göreceksiniz.

4) Kredi Tekliflerini Tüm Yönleri ile Analiz Edin!

Aslında belki de en önemli husus budur; zira bankaların oyununa gelmeniz an meselesi. Bazı bankalar aylık ödemeleri düşük tutar; ancak dosya ve benzeri masrafları yüksek tutar. Şayet sadece aylık ödemeye odaklanırsanız uygun olmayan bir kredi ile karşılaşabilirsiniz. Banka müşteri temsilcisinden sadece aylık ödeme tutarını istemeyin. Kredinizin tüm masrafları ile beraber size toplamda ne kadara mal olacağına bakın. Örneğin 150.000 TL olarak aldığınız konut kredisini 10 yıl içinde toplam ne kadar olarak ödeyeceğinizi mutlaka öğrenin.

5) Hayat Sigortası, Yangın Sigortası, Kredi Kartı Gibi Hesapta Olmayan Etkenleri İyice Sorun!

Bankalara bulaşmanın en kötü taraflarından birisi de bu başlıkta belirtilen hususlardır. Konut kredinizi çekersiniz, aylık ödemeleriniz bellidir, bir sene sonra bakarsınız ki hesabınızdan paralar çekilmiş. Bankaya sorduğunuzda bilmem ne sigortası, şu parası, bu parası cevabını alırsınız. Can sıkıntınız size kalır. Bu nedenle size hangi sigortaların yapılacağını, bu sigortaların ne şekilde ödeneceğini iyi hesaplayın. Tavsiyemiz, ille de ödemeniz gereken hayat sigortası veya başka sigorta varsa bunların tamamını peşin ödeyin ki kredi süresi boyunca canınız sıkılmasın.

Ç) SATIN ALACAĞINIZ EVİN PEŞİNATINI DENKLEŞTİRİN!

Bildiğiniz gibi hiçbir banka alacağınız evin tam fiyatı oranında kredi kullandırmaz. Evin değeri ne ise, banka o fiyatın %75'ini size öder. Örneğin 200.000 TL'lik bir ev alacaksanız, banka size 150.000 lira kredi kullandıracaktır. Bu peşinatı önceden tamamlamış olmalısınız veya farklı yollarla tamamlamanız gerekir.

D) İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEKEREK PEŞİNATI TAMAMLAMA

Birikmiş paranız veya borç alacağınız kimse yoksa ve ekonomik durumunuz da uygunsa, konut kredisinin yanında ayrı bir ihtiyaç kredisi çekerek peşinatı tamamlayabilirsiniz.

E) TAPU MASRAFLARI ÖNEMLİ

Ev almak başlı başına büyük masraf; ancak ne yazık ki bu masraflar ödemesini yapacağınız kredi ile de sınırlı değil. Evin satışını yani tapusunu alırken ödeyeceğiniz miktar da size ağır bir maddi yük olarak geri dönecektir, zira tapu masrafları evin fiyatına göre değişmekle birlikte 10-20 bin lira civarında olabilir.

F) DÜZENLİ VE KOLAY ÖDEME İÇİN ŞU HUSUSLARI MUTLAKA DİKKATE ALIN!

1) Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Kredim erken bitsin düşüncesi ile ağır taksitlerin altına girerseniz, ömrünüzün en güzel yıllarını maddi sıkıntılarla geçirmek zorunda kalırsınız.

2) Sürpriz harcama ve ödemelere dikkat edin. Dünya hali, insanın başına her şey gelebilir. Sizin kazancınız ancak ev kredisi taksitlerini ödemeye mi yetiyor yoksa sürpriz harcamalar olduğunda bunlara da gücünüzün yeteceği bir kazancınız mı var? Örneğin, aracınız 5-6 bin liralık bir masraf yaptığında durumunuz ne olacak, tüm bu hususları dikkate alın.

3) Alacağınız evin veya dairenin aidatları çok yüksek olabilir, evi almadan önce bunu da araştırmanız yararlı olacaktır.

Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için açıklamaya çalıştık, dikkatimizden kaçan herhangi bir hususun olduğunu düşünüyorsanız lütfen yorumda bulunarak katkıda bulunun.
  1. "İsimsiz" olarak yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" bölümünden "ANONİM"i seçin.
  2. Takma adla yorum yapmak için "ADI/URL"yi seçerek herhangi bir isim yazın.
  3. Kendi isminizle yorum yapmak için GOOGLE hesabını seçin.
  4. Lütfen yorum yazarken yazım ve noktalama kurallarına uyun.
  5. Hakaret, küfür ve link içeren yorumlar onaylanmayacak veya onaylansa bile silinecektir.
  6. Yorumunuza cevap yazıldığında size e-posta gönderilmesini istiyorsanız BENİ BİLGİLENDİR kutucuğunu işaretleyiniz.